Μηταράκης: Κίνητρα για μεγάλες επενδύσεις

Η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, η μείωση της γραφειοκρατίας και η επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών είναι η βάση για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη χώρα.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Μηταράκης: Κίνητρα για μεγάλες επενδύσεις
Η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, η μείωση της γραφειοκρατίας και η επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών είναι η βάση για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη χώρα.

Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε από το Οικονομικό Συμπόσιο με θέμα "Ώρα για επενδύσεις στην Ελλάδα", που πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα.

Ειδικότερα, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Νότης Μηταράκης αναφέρθηκε στην ανάγκη αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος, το οποίο θα πρέπει να γίνει, όπως είπε, απλούστερο, δικαιότερο και αποτελεσματικότερο.

Ο ίδιος, τόνισε πως "είμαστε μια κυβέρνηση που επιθυμεί τις επενδύσεις", επισημαίνοντας παράλληλα ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο αλλά και την ανάγκη για την ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς ειδικά για ΜμΕ.

Τόνισε ακόμα ότι "θα πρέπει οπωσδήποτε να κινητοποιήσουμε τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και ειδικά όσα χρηματοδοτούν μεγάλα έργα". Ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα για μεγάλες επενδύσεις και να τεθούν σαφείς όροι στον χωροταξικό σχεδιασμό.

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Πάνος Καρβούνης χαρακτήρισε πολύ θετικό το γεγονός ότι πλέον η Ελλάδα έχει μια σταθερή κυβέρνηση. Σημείωσε ότι θα πρέπει να φροντίσει και να βελτιώσει και να σταθεροποιήσει το δημοσιονομικό της περιβάλλον γιατί αυτό θα αποτελέσει και τη βάση όπως είπε των επενδύσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Καρβούνη, τα κρίσιμα θέματα είναι η αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά και η αντιμετώπιση των στρεβλώσεων. Συμπλήρωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι και θα είναι πάντα στο πλευρό της Ελλάδας. Επίσης σημείωσε ότι η Ευρώπη έχει εκπονήσει σειρά προγραμμάτων για να στηρίξει την Ελλάδα, ενώ μέσω του συμφώνου ανάπτυξης, συνολικού ύψους 120 δισ. ευρώ, μπορεί να προωθούνται και τα ομόλογα έργων, από τα οποία μπορεί να επωφεληθεί η Ελλάδα.

Ο κ. Καρβούνης αναφέρθηκε και στο ζήτημα των τιμών. Ο ίδιος χαρακτήρισε μεγάλο θέμα για την Ελλάδα το γεγονός ότι ενώ έπεσαν τα εισοδήματα οι τιμές παραμένουν ψηλά. Εκτίμησε, ωστόσο, ότι θα αρχίσουν να πέφτουν με το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. «Παρ' όσα λέγονται, η Ελλάδα την περίοδο 2007-2011 έχει τη μεγαλύτερη πρόοδο στη βελτίωση των υποδομών και της λειτουργίας του κράτους».

Αυτό ανέφερε μεταξύ των άλλων ο πρόεδρος του Invest in Greece Αριστομένης Συγγρός, για να συμπληρώσει ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στον τουρισμό, στο real estate, στην τροφική αλυσίδα, στην αγροτική παραγωγή, στον ορυκτό πλούτο, στη διαχείριση περιβάλλοντος και στις ΑΠΕ.

Ο ίδιος σημείωσε ότι βασική προτεραιότητα είναι τα μεγάλα έργα, όπως οι αυτοκινητόδρομοι, διότι από τους 5 μεγάλους οδικούς άξονες θα δημιουργηθούν 20.000 νέες θέσεις εργασίας.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι στις ΑΠΕ τα επόμενα 10 χρόνια θα γίνουν επενδύσεις τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ και θα δημιουργηθούν 220.000 νέες θέσεις εργασίας.

Από την πλευρά της, η κ. Ρόδη Κράτσα, ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σημείωσε ότι θα πρέπει ως χώρα να αξιοποιήσουμε τα διαρθρωτικά ταμεία. Αναφερόμενη στη διαπραγμάτευση για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020, σημείωσε ότι θα πρέπει να διεκδικήσουμε για τρεις περιφέρειες της Ελλάδας μια μεταβατική περίοδο ώστε να εξασφαλίσουν τα ? που απολαμβάνουν από το ΕΣΠΑ. Η ίδια σημείωσε επίσης ότι πρέπει να υπάρξει εθνική πολιτική επενδύσεων προκειμένου να κινητοποιηθούν και οι εγχώριοι επενδυτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v