Το εισαγγελικό πόρισμα για τον Μάκη Ψωμιάδη

Διεξοδικά περιγράφεται στο πόρισμα που συνέταξε η εισαγγελέας Π. Παπανδρέου ο τρόπος δράσης του Μ. Ψωμιάδη και ο τρόπος που "χρησιμοποιούσε" μέλη της οικογένειας του αλλά και εταιρείες προκειμένου να "ξεπλένει χρήμα".

Το εισαγγελικό πόρισμα για τον Μάκη Ψωμιάδη
Λεπτομερώς και διεξοδικά περιγράφεται στο 70 σέλιδο πόρισμα που συνέταξε η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου ο τρόπος δράσης του Μάκη Ψωμιάδη και ο τρόπος που "χρησιμοποιούσε" μέλη της οικογένειας του αλλά και εταιρείες προκειμένου να "ξεπλένει βρώμικου χρήμα".

Το εισαγγελικό πόρισμα, βάσει του οποίου ασκήθηκε δίωξη για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα σε όλα τα μέλη της οικογένειας Ψωμιάδη, είναι καταπέλτης και εξηγεί πώς χρησιμοποιήθηκαν τα χρήματα που φέρεται να υπεξαίρεσε ο "Big Mac" από τα ταμεία της ΑΕΚ την περίοδο της προεδρίας του.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο εισαγγελικό πόρισμα οι κατηγορούμενοι χρησιμοποιούσαν τρείς εταιρείες: μια που δραστηριοποιείται στον χώρο του τουρισμού, μία στο real estate και η τρίτη ασχολείτο με την εκτροφή αλόγων. Σε αυτές τις εταιρείες εισέρχονταν τα χρήματα που προήλθαν από τα ταμεία της ΑΕΚ αλλά και την φοροδιαφυγή προκειμένου να νομιμοποιηθούν.

"Οι κατηγορούμενοι διαπιστώθηκε οτι διατηρούσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα πολλούς τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελλάδα, συνέστησαν και συμμετείχαν σε οργάνωση με σκοπό την διάπραξη νομιμοποίησης εσόδων από τα εγκλήματα τουλάχιστον της κακουργηματικής υπεξαίρεσης και της κακουργηματικής φοροδιαφυγής,. ενώ η οργάνωση αυτή δραστηριοποιήθηκε για εξαιρετικά μεγάλο χρονικό διάστημα , για μια δεκαετία- πραγματοποίησε πλήθος συναλλαγών για νομιμοποίηση εσόδων και συγκάλυψη της δράσης της", αναφέρεται στο εισαγγελικό πόρισμα στο οποίο επισημαίνεται οτι υπάρχουν και αλλά χρήματα τα οποία δεν έχουν εντοπιστεί από τις αρχές.
 
"Μέσω του πολύπλοκου δικτύου εταιρειών, παρένθετων προσώπων, τραπεζικών λογαριασμών επαγγελματικών επαφών που με μεθοδικότητα "έστησαν" οι κατηγορούμενοι, διακινήθηκαν απεκρύβησαν και τοποθετήθηκαν τεράστια χρηματικά ποσά, ενώ δεν προκύπτει η κατάληξη άλλων μεγάλων χρηματικών ποσών τα οποία προφανώς έχουν στην διάθεσή τους σε τόπο και σε μορφή που δεν είναι ακόμη γνωστά".

Ειδική μνεία βεβαίως γίνεται στο πόρισμα της εισαγγελικής λειτουργού στον Μάκη Ψωμιάδη. "Επιλέγοντας ως πάγια τακτική να παραμένει στο παρασκήνιο των δραστηριοτήτων του φαίνεται να χρησιμοποιεί ένα δίκτυο συγγενικών προσώπων και φίλων , ώστε να ελέγχει εταιρείες οι οποίες συνδέονται με τα ενδιαφέροντά του και τους ανήκουν στα χαρτιά...

Τα πρόσωπα συγγενείς του Χρυσόστομου Ψωμιάδη και μη, έχουν επιδέξια χρησιμοποιηθεί από αυτόν ως κλειδιά ασφαλείας προκειμένου να αποκρύπτει ή έστω να συγκαλύπτει και να κάνει λιγότερο αισθητή την παρουσία του στις εταιρείες συμφερόντων του.

Τα στοιχεία αυτά σε συνδυασμό με τη φήμη που έχει δημιουργήσει αλλά και το γεγονός ότι δεν έχει περιουσιακά στοιχεία στο όνομά του και ότι προτιμά να κάνει τις πληρωμές του σε μετρητά , καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολη την διεξαγωγή ερευνών στο στενό του περιβάλλον , καθόσον πρόσωπα τα οποία γνωρίζουν λεπτομέρειες για την δράση του διακατέχονται από αίσθημα φόβου και δεν επιθυμούν να συνεργαστούν με τις δικαστικές αρχές".

Ο Σταύρος Ψωμιάδης

Εντωμεταξύ προφυλακιστέος είναι από χθες για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα ο γιος του Μάκη Ψωμιάδη, Σταύρος. Η αδελφή του Χριστίνα αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους.

Απολογούμενος ο Σταύρος Ψωμιάδης αρνήθηκε την κατηγορία επισημαίνοντας ότι η υπόθεση υπεξαίρεσης της ΑΕΚ δεν έχει τελεσιδικήσει ακόμη.

Απαντώντας σχετική ερώτηση του ανακριτή για το ιπποφορβείο ο ίδιος είπε: " Ασχολούμαι με πολλές επαγγελματικές δραστηριότητες από την ενηλικίωσή μου. Το 2000 που σπούδαζα στην Αγλλία ήρθα σε επαφή με τον διευθυντή ενός οίκου δημοπρασιών δρομώνων ίππων. Αυτός μου έδωσε μία οικονομική πίστωση και αγόρασα τα πρώτα μου άλογα που έφερα στην Ελλάδα για να συμμετέχουν σε κούρσες του ΟΔΙΕ. Είχα πληρώσει όλους τους φόρους, αλλά δεν με είχαν ενημερώσει ότι πρέπει να κάνω έναρξη επιτηδεύματος με ατομική μου εταιρεία, διότι όλα τα έσοδα ήταν φορολογημένα από την πηγή στον ΟΔΙΕ".

Ως προς τις εταιρείες στις οποίες εμφανίζεται συμμέτοχος αλλά και τα ακίνητα που έχει στην κατοχή του υποστήριξε: "Με νόμιμο τρόπο απέκτησα όλα τα ακίνητα που ήρθαν στην κυριότητά μου από κληρονομιές ή δωρεές ή αγορές που ξεκινούν από το 2001. Για όλες τις εταιρείες που είμαι μέτοχος έχει γίνει φορολογικός έλεγχος από το ΣΔΟΕ και από τις αρμόδιες ΔΟΥ και όπως με ενημέρωσαν προφορικά δεν έχει βρεθεί κανένα φορολογικό παράπτωμα και για το λόγο αυτό δεν έχει εκδοθεί κάποιο πρόστιμο".

Στο πόρισμά της η εισαγγελέας κ. Παπανδρέου καταγράφει στα περιουσιακά στοιχεία του Σταύρου Ψωμιάδη, μεταξύ άλλων, 11 αυτοκίνητα μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και κάποια πολυτελή, όπως Πόρσε και Κάντιλακ. Ο Σ. Ψωμιάδης πάντως υποστήριξε στον ανακριτή ότι " τα αυτοκίνητα διατίθεντο για χρήση της εταιρείας που δραστηριοποιείτο στον τομέα του τουρισμού".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v