Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνάντηση Κ. Χατζηδάκη με τρόικα

Τις ισχυρές πιέσεις που δέχεται η ελληνική οικονομία εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας η οποία μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες, αποτύπωσε στην πρώτη επαφή του με την Τρόικα, ο νέος υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Συνάντηση Κ. Χατζηδάκη με τρόικα
Τις ισχυρές πιέσεις που δέχεται η ελληνική οικονομία εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας η οποία μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες, αποτύπωσε στην πρώτη επαφή του με το κλιμάκιο της Τρόικα ο νέος υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου, κατά τη διάρκεια της δίωρης συνάντησης του επιτελείου της Τρόικας με τον υπουργό Ανάπτυξης, ο υπουργός φέρεται να είπε “εμείς θα κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε αλλά και εσείς πρέπει να βοηθήσετε”.

Μεταξύ των θεμάτων που μπήκαν ψηλά στην ατζέντα ήταν η απορρόφηση του ΕΣΠΑ και η προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο υπουργός φέρεται να δήλωσε προς τους εκπροσώπους της Τρόικας ότι θα επιδιώξει την ταχύτερη απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ ζητώντας παράλληλα να “πιέσουν” προς την κατεύθυνση της ΕΤΕπ, για να άρει τη δυσπιστία της σχετικά με την εκταμίευση κονδυλίων προς τους ΜΜΕ.

Ως παράδειγμα για τη σημαντική καθυστέρηση και στα προβλήματα απορροφητικότητας που παρουσιάζει το ΕΣΠΑ ανέφερε ως παράδειγμα το πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ’ Οίκον, τη Διοικητική Μεταρρύθμιση, τη Ψηφιακή Σύγκλιση και το Κοινωνικό Ταμείο.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι συζητήθηκε ακόμη και το ενδεχόμενο αναμόρφωσης κάποιων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ που έχουν πάει πίσω, με τον υπουργό να δηλώνει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες “πιο εύκολα κτίζεις ένα καινούργιο σπίτι παρά διορθώνεις ένα παλιό”.

Ένα ακόμη σημαντικό θέμα το οποίο συζητήθηκε ήταν οι καθυστερήσεις στις διαρθρωτικές αλλαγές, όπως στο σύστημα των δημοσίων προμηθειών, των δημοσίων συμβάσεων αλλά και το θέμα των αδειοδοτήσεων.

Πάντως πηγές του υπουργείου υπογράμμιζαν ότι από τα 56 υποχρεώσεις που θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους έχουν γίνει τα 40. Αναφορικά με το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων κύκλοι του υπουργείου σημείωσαν ότι συζητήθηκε ότι τα θέματα του υπουργείου έχουν Ρυθμιστικό χαρακτήρα.
 
Τα δύο μεγάλα θέματα είναι αυτό της εξυγίανσης του ΟΣΕ και η ιδιωτικοποίηση ΤΡΑΙΝΟΣΕ και οι πέντε αυτοκινητόδρομοι θέμα το οποίο είναι πρώτης προτεραιότητας για την Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι το κλιμάκιο της Τρόικα, το οποίο σήμερα έκανε την πρώτη διερευνητική επαφή με τον υπουργό Ανάπτυξης, θα επανέλθει μετά τα μέσα Ιουλίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v