Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕ: Σκληρή γραμμή για απολύσεις, μισθούς

Δυσπιστία για αποκρατικοποιήσεις από το Eurogroup. Πού ποντάρει ο Γ. Στουρνάρας. Τα "παράπλευρα" της συνεδρίασης. To Δεκέμβριο πάει η συζήτηση για επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής.

ΕΕ: Σκληρή γραμμή για απολύσεις, μισθούς
Συνάντηση με τον πρόεδρο του eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα έχει σήμερα το μεσημέρι στις Βρυξέλλες ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και αργότερα με τον επίτροπο Όλι Ρεν.

Στόχος να ενημερώσει για τις ελληνικές θέσεις πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης αλλά και να προλειάνει το έδαφος. Οπως αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα το euro2day η συνεδρίαση θα είναι δύσκολη για την Ελλάδα καθώς οι σκληροπυρηνικές χώρες και ιδιαίτερα η Φινλανδία και η Ολλανδία ετοιμάζουν επιθετική ατζέντα.

Εκτός από την ενημέρωση της τρόικας για τον εκτροχιασμό του ελληνικού προγράμματος (βάσει της ενημέρωσης από τα αρμόδια υπουργεία και των στοιχείων από το ΓΛΚ), οι υπουργοί θα ζητήσουν εξηγήσεις για τις δηλώσεις της κυβέρνησης περί παγώματος των απολύσεων στο δημόσιο και του κατωτάτου μισθού. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το eurogroup θα επιμείνει στις απολύσεις στο δημόσιο, ώστε να περικοπούν δραστικά οι δαπάνες, αλλά και στην περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού, την οποία ζητά επιτακτικά ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Βασικό στοιχεία ανησυχίας των δανειστών είναι η νέα μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού του 2012, που εκτιμάται τουλάχιστον σε 1,2 δισ. ευρώ.

Η χρηματοδότηση θα παγώσει μέχρι η τρόικα να ολοκληρώσει τους ελέγχους και να συμφωνήσει με την κυβέρνηση σε όλες τις λεπτομέρειες. Ανάλογα με το μέγεθος του εκτροχιασμού, οι συζητήσεις ενδέχεται να τραβήξουν μέχρι και τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Ήδη η κυβέρνηση έχει ειδοποιηθεί να μη ζητήσει οτιδήποτε πριν ολοκληρωθεί η καταγραφή και οι μόνες αλλαγές που θα γίνουν προς το παρόν αφορούν την αντικατάσταση μέτρων που έχουν συμφωνηθεί με άλλα ισόποσα.

Όμως και εδώ θα υπάρξουν δυσκολίες καθώς οι δανειστές βλέπουν οποιοδήποτε νέο και φιλόδοξο σχέδιο αποκρατικοποιήσεων (που θα παρουσιαστεί ως εισροή εσόδων) με μεγάλη δυσπιστία.

Όλα τα άλλα, όπως η επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής για 2 χρόνια θα συζητηθεί προς τον Δεκέμβριο, όταν θα έχει περάσει ένα τρίμηνο από την εφαρμογή του νέου προγράμματος και θα έχει πραγματοποιηθεί η πρώτη αξιολόγηση του έργου της νέας κυβέρνησης από την τρόικα.

Όσο για την ένταξη της Ελλάδας στην απόφαση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. θεωρούν ότι μια τέτοια συζήτηση είναι εκτός πλάνων για το 2012.

Πάντως ο κ. Στουρνάρας ποντάρει πολύ πάνω στις προσωπικές του επαφές ώστε να μαλακώσει το κλίμα του eurogroup. Οι σχέσεις του με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ είναι γνωστές όπως και οι επαφές του με τον Γάλλο ομόλογό του Π. Μοσκοβισί και τον νυν πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, με τους οποίους θήτευσε στην EFC (European Financial Committee).

Το κλίμα δυσπιστίας όμως που έχει δημιουργηθεί από τότε για την Ελλάδα (και κυρίως για τα ελληνικά στοιχεία) δεν αφήνει πολλά περιθώρια για χαλάρωση των δανειστών.

Ο στόχος των υπουργών οικονομικών είναι να έχουν καλύτερη εικόνα για την κατάσταση της οικονομίας της χώρας μέχρι το έκτακτο eurogroup, που θα γίνει στις 20 Ιουλίου.

Μάχη για τον επικεφαλής του eurogroup

Πάντως, η σημερινή συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για έναν άλλον λόγο: ή θα επικυρωθεί η απόφαση για παράταση της θητείας του κ. Γιούνκερ κατά έξι μήνες (γεγονός ιδιαίτερα θετικό για την Ελλάδα) ή θα υπάρξει εσκεμμένη εμπλοκή στην απόφαση από την πλευρά της Γερμανίας, που επιμένει για την υποψηφιότητα του Β. Σόιμπλε.

Άγνωστο παραμένει επίσης εάν η Ισπανία θα άρει το βέτο που έχει θέσει για την τοποθέτηση του κεντρικού τραπεζίτη του Λουξεμβούργου Ιβ Μερς στο Δ.Σ. της ΕΚΤ.

Ο κ. Γιούνκερ ξεκαθάρισε στους ηγέτες της Ε.Ε. στη σύνοδο κορυφής την περασμένη εβδομάδα ότι θα αποσύρει την απόφαση για την εξάμηνη παράταση της θητείας του εάν δεν επικυρωθεί απόψε η υποψηφιότητα του κ. Μερς.

Εν τω μεταξύ, η Γαλλία και η Γερμανία φαίνεται πως επεξεργάζονται αναβάθμιση του ρόλου του προέδρου του eurogroup από τον Ιανουάριο και μετά ώστε να είναι θεσμικός για full time απασχόληση (ο νέος πρόεδρος να μην έχει διπλή ιδιότητα) και να μπορεί να συμμετέχει σε συναντήσεις όπως το G20. Και ενώ η υποψηφιότητα Σόιμπλε εξακολουθεί να συναντά τις αντιστάσεις των χωρών του Νότου, αυτή του υπουργού οικονομικών της Εσθονίας φαίνεται καλή συμβιβαστική λύση.

Πάντως, ο κ. Γιούνκερ άρχισε να δείχνει τα... δόντια του, διαμηνύοντας ότι, εάν δεν υπάρξει σήμερα σαφής απόφαση για τον κ. Μερς, το Λουξεμβούργο θα καθυστερήσει την επικύρωση του ΕSM, που πρέπει να μπει σε εφαρμογή μέσα στον Ιούλιο...


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v