Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόλεμος χαρακωμάτων για το βρεφικό γάλα

Σοβαρά ερωτηματικά στα στελέχη των υπουργείων Υγείας και Ανάπτυξης έχει προκαλέσει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) η οποία βάζει φρένο στην πώληση γάλακτος πρώτης βρεφικής ηλικίας από τα σούπερ μάρκετ.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Πόλεμος χαρακωμάτων για το βρεφικό γάλα
Σοβαρά ερωτηματικά στα στελέχη των υπουργείων Υγείας και Ανάπτυξης έχει προκαλέσει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) η οποία βάζει φρένο στην πώληση γάλακτος πρώτης βρεφικής ηλικίας από τα σούπερ μάρκετ.

Απόφαση η οποία έχει σημάνει συναγερμό στα επιτελεία των αλυσίδων σούπερ μάρκετ αλλά και στους καταναλωτές οι οποίοι την καυτηριάζουν με αναρτήσεις τους στο facebook και στο twitter. Συγκεκριμένα το ΣτΕ, μετά από προσφυγή του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, εξέδωσε προσωρινή διαταγή αναστολής εκτέλεσης της ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) των υπουργείων Ανάπτυξης και Υγείας, η οποία προέβλεπε διάθεση των προϊόντων αυτών και από τα σούπερ μάρκετ.

Ειδικότερα με την υπ’ αριθμ. 307/2012 απόφασή του το ΣτΕ αναστέλλει την εν λόγω απόφαση που άνοιξε το δρόμο από τις αρχές της χρονιάς στη διάθεση βρεφικών τροφών και σε καταστήματά εκτός των φαρμακείων.

Πάντως στελέχη από τα εν λόγω υπουργεία σχολίαζαν στο Euro2day ότι η επίμαχη απόφαση δεν έχει ακόμη καθαρογραφεί και κατ’ επέκταση δεν έχει κοινοποιηθεί επισήμως.

Όπως υποστηρίζουν τα ίδια στελέχη από την εφαρμογή της ΚΥΑ με την οποία επιτράπηκε η πώληση του γάλακτος πρώτης βρεφικής ηλικίας και στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ η τιμή του συγκεκριμένου προϊόντος, μειώθηκε έως και 20% προς όφελος του καταναλωτή. Ειδικότερα από τιμοληψία που έχει γίνει από το υπουργείο Ανάπτυξης, από το άνοιγμα αυτής της αγοράς επήλθε μείωση στις τιμές έως και 20,37% ενώ ακόμη και στα φαρμακεία κατεγράφη μείωση έστω και οριακή 1,76% των τιμών σε σχέση με αυτές που πωλούσαν το 2011.

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, εκτός του Βελγίου, η πώληση των συγκεκριμένων προϊόντων είναι ελεύθερη στην Ευρώπη, ενώ δεν διστάζουν να σημειώσουν ότι οι εταιρείες πρωτίστως και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος δευτερευόντως επιθυμούν να καταργηθεί η ΚΥΑ και η αγορά να επανέλθει στην προτέρα κατάσταση.

Σημειώνεται ότι η προσωρινή διαταγή αναστολής, εάν δεν υπάρξουν άλλα ένδικα μέσα, όπως προσφυγή κατά της απόφασης από τις εταιρείες, ή την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ισχύει μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση επί της κύριας αίτησης ακύρωσης η οποία θα συζητηθεί το Φθινόπωρο.

Υπενθυμίζεται ότι της ΚΥΑ είχε προηγηθεί γνωμοδότηση της Ανεξάρτητης Αρχής, σύμφωνα με την οποία η αποκλειστική διάθεση του γάλακτος πρώτης βρεφικής ηλικίας από τα φαρμακεία συνιστά περιορισμό του ανταγωνισμού.

* Η μεταβολή των τιμών επισυνάπτεται στον πίνακα στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v