Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η βόμβα απορριμμάτων μετρά τα πρώτα "θύματα"

Το πρώτο θύμα μετρά η βραδυφλεγής βόμβα των απορριμμάτων, καθώς παραιτήθηκε ο δήμαρχος Ερμιονίδας Δημήτρης Καμιζής. Το χρόνιο πρόβλημα στην Πελοπόννησο, οι προσφυγές και ο Τατούλης.

Η βόμβα απορριμμάτων μετρά τα πρώτα θύματα
Το πρώτο θύμα μετρά η βραδυφλεγής βόμβα των απορριμμάτων καθώς προ ημερών παραιτήθηκε ο δήμαρχος Ερμιονίδας Δημήτρης Καμιζής.

Η δημοτική αρχή αδυνατεί πλέον να μαζέψει τα σκουπίδια αφού δεν υπάρχει ελεύθερος χώρος για την εναπόθεσή τους, ο εργολάβος που τα δεματοποιούσε δήλωσε αδυναμία (όχι μόνο εξαιτίας της έλλειψης χώρου, αλλά και επειδή δεν πληρώνεται), ενώ η προσπάθεια επιλογής ιδιώτη είχε επίσης ναυαγήσει εν μέσω μπλόκου από τους συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Στο μεσοδιάστημα ο κ. Καμιζής δήλωνε πως είχε λάβει υποσχέσεις από την περιφέρεια για την εξαγωγή των δεμάτων με απορρίμματα στη Γερμανία ή στη Σουηδία(!) και πίεζε για τη μεταφορά τους στη χωματερή της Φυλής.

Όμως, η σχετική νομοθεσία απαγορεύει τη μεταφορά σκουπιδιών σε άλλη περιφέρεια με βάση την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει».

Τελικά, όταν ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης πανηγύριζε επειδή το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) απέρριψε προσφυγή ενός εκ των συμμετεχόντων στον διαγωνισμό για τη διαχείριση απορριμμάτων, ο δήμαρχος Ερμιονίδας του έστειλε «δώρο» την επιστολή παραίτησης.

Περιοχές όπως η Μεσσηνία, η Αργολίδα και η Αρκαδία αντιμετωπίζουν εδώ και χρόνια πρόβλημα με τη διαχείριση των απορριμμάτων και λειτουργούν παράνομες ή ημιπαράνομες χωματερές, προκαλώντας την οργή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία εδώ και χρόνια είχε λάβει υποσχέσεις πως θα κλείσουν. Ο κ. Τατούλης υποστηρίζει πως μετά την απόρριψη της προσφυγής η περιφέρεια Πελοποννήσου θα είναι η πρώτη που θα διαθέτει ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων.

Ο σχετικός διαγωνισμός προωθείται μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και στη δεύτερη φάση έχουν περάσει πέντε εταιρείες - κοινοπραξίες. Η ένωση εταιρειών Archirodon Group - Intrakat - Envitec, η ένωση εταιρειών Μεσόγειος - J&P ABAΞ, η Τέρνα Ενεργειακή, η Novaera Hellas του ομίλου Κοπελούζου και η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις - ΗΛΕΚΤΩΡ.

Η συνολική ετήσια ποσότητα των προς διαχείριση απορριμμάτων εκτιμάται σε 200.000 τόνους, ενώ το έργο προβλέπεται να συγχρηματοδοτηθεί και από κοινοτικούς πόρους. Ο ιδιωτικός φορέας σύμπραξης θα επιλεγεί για σύμπραξη διάρκειας 28 ετών.

Προκειμένου να γίνει ταχύτερη η διαδικασία, οι διαγωνισμοί ΣΔΙΤ για τα απορρίμματα προχωρούν, μετά τη δεύτερη φάση, μέσω του λεγόμενου ανταγωνιστικού διαλόγου (οι ενδιαφερόμενοι καλούνται για διαπραγμάτευση και στο τέλος επιλέγεται η καλύτερη προσφορά).

Το πρόβλημα είναι, όπως δείχνει και η περίπτωση του δήμου Ερμιονίδας, πως βρισκόμαστε στο και... πέντε.

Επιπλέον, την τελευταία διετία δεν έχει υπογραφεί ούτε ένα έργο ΣΔΙΤ καθώς οι τράπεζες αδυνατούν να δανειοδοτήσουν ακόμα και επενδύσεις με σίγουρο κέρδος λόγω των γνωστών προβλημάτων ρευστότητας.

Σημειώνεται πως αρκετοί δήμοι της Πελοποννήσου απέκτησαν δεματοποιητές για να δώσουν μια προσωρινή λύση στο πρόβλημα των απορριμμάτων, αλλά δυσκολεύονται να βρουν χώρους για να τους τοποθετήσουν.
 
Οι κάτοικοι αντιδρούν, οι δήμαρχοι ζητούν την παρέμβαση της περιφέρειας, αλλά ο κ. Τατούλης δήλωνε προ ημερών πως είναι ευθύνη των δημοτικών αρχόντων η εύρεση χώρων και υπενθύμιζε πως οι περισσότεροι από τους 12 δεματοποιητές (που αγόρασε η περιφέρεια έναντι περίπου 12 εκατ. ευρώ) βρίσκονται ακόμα στις αποθήκες.

Όπως προκύπτει από την περίπτωση της Ερμιονίδας, όταν ο χώρος γεμίζει (και συνήθως υπάρχουν προσφυγές κατοίκων) είναι δύσκολο να βρεθεί περιοχή που θα δεχθεί να γίνει υποδοχέας απορριμμάτων.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου υποστηρίζει πως από την 1η Ιουλίου έχουν κλείσει οι παράνομες χωματερές και απειλεί με πρόστιμα όσους δημοτικούς άρχοντες δεν εναρμονιστούν. Στις Βρυξέλλες, πάντως, γνωρίζουν πως κάποιοι δήμαρχοι στην Ελλάδα κλείνουν μια παράνομη χωματερή και ανοίγουν δίπλα άλλη, επίσης παράνομη..., ή -όπως συμβαίνει στο Κιάτο- υπάρχουν χώροι που εμφανίζονται ως ΧΥΤΑ (χώροι υγειονομικής ταφής), αλλά λειτουργούν χωρίς να πληρούν τις σχετικές προδιαγραφές για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο δήμαρχος Ερμιονίδας παραιτήθηκε γιατί δεν είχε πλέον πού να βάλει τα χιλιάδες δέματα απορριμμάτων, όμως το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και άλλες πόλεις όπως η Πύλος και η Καλαμάτα.

Ακόμα και αν αρχίσουν να πέφτουν τα πρόστιμα της Ε.Ε. ή του ελληνικού δημοσίου (κάποιοι δήμαρχοι έχουν δηλώσει δημοσίως πως δεν θα τα πληρώσουν) το πρόβλημα με τα απορρίμματα θα παραμένει. Σύντομα, όπως υποστηρίζουν όσοι ασχολούνται, θα αρχίσει να συζητείται πιο έντονα και στην Αττική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v