Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζητούνται περικοπές 11,5 δισ. σε 10 μέρες

Αγώνα δρόμου για τον προσδιορισμό περικοπών δαπανών ύψους 11,5 δισ. ξεκινά η κυβέρνηση, ώστε να παρουσιάσει τις δικές της προτάσεις στην τρόικα στις 24 Ιουλίου. Δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα για το 2012.

Ζητούνται περικοπές 11,5 δισ. σε 10 μέρες
Αγώνα δρόμου για τον προσδιορισμό περικοπών δαπανών ύψους 11,5 δισ. ευρώ, με ανοιχτό χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης των μέτρων, ξεκινά η κυβέρνηση.

Το εφαλτήριο δόθηκε σήμερα σε ευρύτατη σύσκεψη 10 υπουργών υπό τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, με στόχο το αργότερο έως τις 23 Ιουλίου να έχει προσδιοριστεί επακριβώς από πού θα εξοικονομηθούν αυτές οι δαπάνες, ώστε η κυβέρνηση να είναι απολύτως έτοιμη να παρουσιάσει τις δικές της προτάσεις στην τρόικα όταν επανέλθει στην Αθήνα στις 24 Ιουλίου.

Επί της ουσίας το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί μέσα σε 10 ημέρες να κλείσει τις βασικές κατευθύνσεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, το οποίο θεωρητικά θα έπρεπε να έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή.

«Το κρίσιμο σημείο είναι στις 23 του μήνα να έχουμε βρει τα 11,5 δισ. ευρώ» τόνισε κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, επαναλαμβάνοντας τη διαβεβαίωση Στουρνάρα πως δεν υπάρχει συζήτηση για νέα μέτρα το 2012 εφόσον εφαρμοστούν όσα έχουν ήδη συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό.

Στο μέτωπο των ειδικών μισθολογίων το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όπως έγραψε τη Δευτέρα το euro2day.gr, έχει παραδώσει από την περασμένη Κυριακή στην τρόικα προτάσεις ισοδύναμων μέτρων ύψους 205 εκατ. ευρώ, ώστε να αποφευχθούν οι προβλεπόμενες κατά 12% περικοπές των αποδοχών.

Όπως εξηγούν πηγές του υπουργείου Άμυνας, ειδικά για τους στρατιωτικούς έχουν βρεθεί ισοδύναμα 40 εκατ. ευρώ για φέτος και 120 εκατ. ευρώ για το 2013, ώστε να μη γίνουν περικοπές στα ειδικά μισθολόγια αυτών. Η εξοικονόμηση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα προέλθει από μεταθέσεις πληρωμών σε εξοπλιστικά προγράμματα και από επανεξέταση συμβάσεων. Ισοδύναμα τα οποία μένει να γίνουν αποδεκτά και από την τρόικα.

Στο τραπέζι έχει τεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, και πρόταση για αύξηση της στρατιωτικής θητείας από τους 9 στους 12 μήνες, ώστε να περιοριστούν οι ανάγκες προσλήψεων επαγγελματιών οπλιτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις προβλεπόμενες περικοπές 11,5 δισ. ευρώ μεγάλο μέρος προεκλογικά προβλεπόταν πως θα προέλθει από περικοπές κοινωνικών και προνιακών επιδομάτων. Ένα άλλο μεγάλο αγκάθι αφορά τον περιορισμό του δημοσίου τομέα, βασική παράμετρος του οποίου είναι η συρρίκνωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων.

Οι συσκέψεις θα συνεχιστούν αύριο στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σε τεχνικό επίπεδο και την ερχόμενη εβδομάδα εκ νέου σε επίπεδο υπουργών στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ οι προτάσεις θα τεθούν και στις συζητήσεις των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v