Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Hahn:Το Σεπτέμβριο η έκθεση της τρόικας

Η Κομισιόν έχει δείξει προθυμία να συζητήσει διάφορα θέματα σχετικά με τη δημοσιονομική προσαρμογή, ωστόσο τίποτε δεν μπορεί να αλλάξει στους τελικούς στόχους, τόνισε ο επίτροπος για την περιφερειακή πολιτική κ. Hahn.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Hahn:Το Σεπτέμβριο η έκθεση της τρόικας
«Είναι ανάγκη να υπάρξει υλοποίηση όσων έχουν συμφωνηθεί. Χρειαζόμαστε ένα κλίμα φιλικό προς τις επιχειρήσεις και άρση των εμποδίων που εξακολουθούν να υπάρχουν, όπως είναι η μακρά διάρκεια των δικαστικών υποθέσεων, οι ασαφείς πληροφορίες σχετικά με τη φορολόγηση αλλά και η σύγχυση μεταξύ των αρμοδιοτήτων στη δημόσια διοίκηση». Αυτά ανέφερε πριν από λίγο ο επίτροπος για την περιφερειακή πολιτική κ. Hahn.

Ερωτηθείς για τη δημοσιονομική προσαρμογή, ανέφερε ότι η Κομισιόν έχει δείξει ευελιξία και προθυμία να συζητήσει διάφορα θέματα, ωστόσο επανέλαβε ότι τίποτε δεν μπορεί να αλλάξει στους τελικούς στόχους και στις συμφωνίες.

Συγκεκριμένα ο επίτροπος ανέφερε ότι η τρόικα θα παρουσιάσει την έκθεσή της τον Σεπτέμβριο, επισημαίνοντας ότι «σε τέτοιες εποχές θέλω να στηρίζομαι σε συγκεκριμένες προτάσεις, επί τη βάσει των οποίων θα πρέπει να κάνουμε συζητήσεις».

Σχετικά με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τα προβλήματα «επικοινωνίας» και υλοποίησης των συμφωνιών, ο επίτροπος επισήμανε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία. Ωστόσο, εξέφρασε την ελπίδα του ότι «κατά την επίσκεψη του προέδρου της ΕΤΕπ την επόμενη εβδομάδα αυτές οι εκκρεμότητες θα λυθούν ικανοποιητικά».

Αναφερόμενος στην απορρόφηση των κονδυλίων από το Γ΄ ΚΠΣ (2000-2006), ο ίδιος σημείωσε ότι ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος απώλειας ή επιστροφής κονδυλίων 2,6 δισ. ευρώ από τη μη ολοκλήρωσή τους, καθώς όπως εκτίμησε πάνω από το 90% αυτών θα ολοκληρωθεί εντός των προθεσμιών.

Και ενώ τα έργα από το Γ΄ ΚΠΣ έστω και με καθυστέρηση φαίνεται να έχουν μπει σε έναν δρόμο, σοβαρά προβλήματα εντοπίζει ο επίτροπος στο ποσοστό απορρόφησης κονδυλίων από το κοινωνικό ταμείο, που έχουν ως στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας.

Σε ό,τι αφορά τη λίστα των 181 έργων του ΕΣΠΑ συνολικού προϋπολογισμού 11 δισ. ευρώ, ήδη περισσότερα από 15 έργα ύψους 250 εκατ. ευρώ έχουν ολοκληρωθεί, 100 είναι εντός των προθεσμιών, ενώ για κάποια άλλα, όπως οι παραχωρήσεις αυτοκινητοδρόμων, τα απορρίμματα και τα ανοιχτά δίκτυα, όπως είπε ο επίτροπος «θα πρέπει να δούμε πώς θα προχωρήσουμε».

Για το επόμενο πολυετές πλαίσιο 2014-2020, ξεκαθάρισε ότι θα ακολουθηθεί κοινή μέθοδος και για τα 27 κράτη-μέλη, ενώ η κοινοτική συμμετοχή θα φθάσει στο 85%.

Νωρίτερα, ο επίτροπος είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Αθηναίων κ. Καμίνη. Ο ίδιος χαρακτήρισε απολύτως πειστικές τις προτάσεις του δημάρχου, ενώ σημείωσε ότι πρώτη φορά η Αθήνα χρησιμοποιεί τα διαρθρωτικά ταμεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v