Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εμπόριο: Χαμένο το 66% του τζίρου στην 4ετία

Ασυγκίνητοι στα εντυπωσιακά ποσοστά εκπτώσεων της τρέχουσας περιόδου που αγγίζουν έως και το 70% παραμένουν οι καταναλωτές, ενισχύοντας την ανησυχία των επιχειρήσεων για την επόμενη μέρα της λειτουργίας τους.

Εμπόριο: Χαμένο το 66% του τζίρου στην 4ετία
Ασυγκίνητοι στα εντυπωσιακά ποσοστά εκπτώσεων της τρέχουσας περιόδου, που αγγίζουν έως και το 70%, παραμένουν οι καταναλωτές, ενισχύοντας την ανησυχία των επιχειρήσεων για την επόμενη μέρα της λειτουργίας τους.

Οι πρώτες ενδείξεις κάνουν λόγο για περιορισμένη κίνηση στα καταστήματα, αλλά και για ακόμη μικρότερες παραγγελίες εμπορευμάτων για την επόμενη σεζόν, γεγονός που δίνει τον τόνο για τις εξελίξεις το επόμενο διάστημα.

Στελέχη και μέλη του ΣΕΛΠΕ εκτιμούν ότι θα υπάρξει νέα πίεση για συγκέντρωση, καθώς εκείνοι που δείχνουν να ανθίστανται, κερδίζοντας την έστω περιορισμένη ζήτηση, είναι οι μεγάλες λιανικές μονάδες, όπως πολυκαταστήματα, εμπορικά κέντρα και οι οργανωμένες αλυσίδες.

Πλήγμα ωστόσο δέχονται και οι καθιερωμένες εμπορικές επωνυμίες, καθώς έχουν υποχρεωθεί σε δραματική συρρίκνωση του δικτύου τους, προκειμένου να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Έτσι, εκτός από την Carouzos, που βρίσκεται σε διαδικασία υπαγωγής στο άρθρο 99 και έχει συρρικνώσει πολύ το δίκτυό της, ηχηρά ονόματα της αγοράς όπως η αλυσίδα Βάρδας περιόρισαν το δίκτυό τους - η Βάρδας σήμερα ελέγχει 14 καταστήματα ανδρικής και γυναικείας ένδυσης και οκτώ σημεία πώλησης σε πολυκαταστήματα.

Ο όμιλος Λεμονή έχει περιορίσει τα μη αποδοτικά σημεία, ενώ η αλυσίδα JB Μπουρνάζος έχει κλείσει το σύνολο του δικτύου διατηρώντας μόνο δύο καταστήματα στην Ερμού και στην Κηφισιά, έχοντας παράλληλα διακόψει τη δική της παραγωγή.

Όλα τα παραπάνω απλώς υπογραμμίζουν την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το εγχώριο εμπόριο κάθε κατηγορίας, η οποία πιστοποιείται και από τις πρόσφατες μετρήσεις της ΕΣΕΕ.

Δεδομένου ότι το διαθέσιμο εισόδημα έχει μειωθεί κατά 50% από το 2009 ως σήμερα (με βάση εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ), ακολούθως οι εμπορικές επιχειρήσεις έχουν χάσει τον μισό και πλέον τζίρο τους. Παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για βίαιη προσαρμογή, η οποία φαίνεται να μην έχει τέλος καθώς η κρίση ξεπερνά την τριετία, εξαντλώντας τις αντοχές όλων.

Είναι χαρακτηριστικό πως αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για το 2012 -σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα πεδίου της ΕΣΕΕ- στο τέλος του έτους το εμπόριο θα έχει χάσει το 66% του τζίρου του. Στο χονδρικό εμπόριο η συρρίκνωση αυξάνει στο 75%, ενώ για το λιανικό εμπόριο η απώλεια της τετραετίας υπολογίζεται σε 44,2%.

Τα στοιχεία προοιωνίζονται ένταση της καταναλωτικής ύφεσης το 2012 σε σχέση με το 2011, γεγονός που παράγοντες της αγοράς θεωρούν αναμενόμενο. «Η φοροεπιδρομή αλλά και η αύξηση της ανεργίας έχουν στραγγίξει το πορτοφόλι των καταναλωτών», αναφέρει στέλεχος μεγάλου εμπορικού ομίλου. Άλλος παρατηρητής της αγοράς αναφέρει πως αν έως πρότινος οι καταναλωτές αγόραζαν με γνώμονα την ανάγκη της αγοράς, περικόπτοντας κάθε άλλη δαπάνη, τώρα πλέον «υπάρχουν άνθρωποι που δεν ψωνίζουν ούτε τα απαραίτητα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v