Αρχίζει η διαπραγμάτευση Τρόικας-ΥΠΕΚΑ

Με την τρίτη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, από το καλοκαίρι του 2010, θα κληθεί να συζητήσει η τρόικα τις εκκρεμότητες στον ενεργειακό τομέα.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Αρχίζει η διαπραγμάτευση Τρόικας-ΥΠΕΚΑ
Με την τρίτη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, από το καλοκαίρι του 2010, θα κληθεί να συζητήσει η τρόικα τις εκκρεμότητες στον ενεργειακό τομέα.

Μετά την Μπιρμπίλη και τον Παπακωνσταντίνου, οι εκπρόσωποι των δανειστών συναντώνται σήμερα Δευτέρα με τη σημερινή πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, τους Λιβιεράτο, Καλαφάτη και Παπαγεωργίου. Το μόνο σταθερό πρόσωπο στη διαπραγμάτευση από το 2010 έως σήμερα θα είναι ο γ.γ. Κώστας Μαθιουδάκης.

Τα θέματα της διαπραγμάτευσης επί των εκκρεμοτήτων δεν είναι άλλα από το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού, η πρόσβαση και άλλων παικτών στα αποθέματα λιγνίτη, την εκμετάλλευση των οποίων συνεχίζει να ασκεί μονοπωλιακά η ΔΕΗ, αλλά και σε υδροηλεκτρικά, ενώ εναλλακτικά εξετάζεται η πρόσβαση προμηθευτών ή και παραγωγών σε ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας από χαμηλού κόστους μονάδες, δηλαδή λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές.

Την τελευταία διετία, η μόνη πρόοδος που έχει γίνει στα θέματα αυτά είναι ότι σε πολιτικό επίπεδο τουλάχιστον έχει ωριμάσει η ιδέα του ανοίγματος της αγοράς, μέσω της πώλησης είτε ορισμένων «φθηνών» μονάδων της ΔΕΗ, είτε χονδρικώς ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΔΕΗ, την οποία ο αγοραστής θα μπορεί να εμπορευθεί, ή να διαπραγματευτεί στην ημερήσια αγορά.

Οι προοπτικές αυτές εξετάζονται πλέον υπό το πρίσμα του νέου πλαισίου όπου θα λειτουργεί η ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από το 2014 (target model) και το οποίο φάνηκε από τις προτάσεις αναδιοργάνωσης της αγοράς που έκανε πρόσφατα η ΡΑΕ.

Από το περίγραμμα των προτάσεων της ΡΑΕ προκύπτει σαφώς ένα πλαίσιο που οδηγεί σε περισσότερο ευέλικτες καταστάσεις (προθεσμιακές συμβάσεις πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας, συναλλαγές Over The Counter) και συμβάλλει στην απελευθέρωση της αγοράς.

Ζητούμενο πάντα παραμένουν οι αντιδράσεις συνδικαλιστικών φορέων και της αντιπολίτευσης στην προοπτική πώλησης μονάδων της ΔΕΗ.

Πάντως, σημαντικό ρόλο ενισχυτικό στις αποφάσεις για πώληση ορισμένων μονάδων θα έχει η μέσω της πώλησης αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων της ΔΕΗ (υψηλός δανεισμός, αδυναμία εξυπηρέτησης του επενδυτικού προγράμματος, μειωμένη ρευστότητα).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v