"Εμπλοκές" στη συμφωνία για τα 11,5 δισ. ευρώ

Πού δεν τα βρίσκουν τα τρία κόμματα για τις περικοπές και που διαφωνούν. Η κυβέρνηση βάζει στο πακέτο και την εξίσωση μισθών για τους εργαζόμενους σε ΔΕΚΟ και Δημόσιο. Τα σενάρια για συντάξεις, υγεία και παιδεία.

Εμπλοκές στη συμφωνία για τα 11,5 δισ. ευρώ
Δυσκολίες στην οριστικοποίηση του πακέτου μέτρων καταγράφηκαν στη σημερινή συνάντηση του Γ. Στουρνάρα, του Χρ. Σταϊκούρα και του υπουργού εργασίας Γ. Βρούτση με τους εκπροσώπους από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ.

Στο τραπέζι τέθηκαν διάφορες εναλλακτικές προτάσεις προκειμένου να αποφευχθούν οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ενώ κοινός τόπος του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ φαίνεται πως είναι η ανάγκη να απλωθούν τα μέτρα σε ορίζοντα τετραετίας και όχι διετίας.

Πηγές της ΔΗΜΑΡ ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι «οι περικοπές στις συντάξεις θα πρέπει να ξεκινήσουν από την εφαρμογή των ήδη ψηφισμένων νόμων για πλαφόν στα 2.750 ευρώ χωρίς να απαιτείται νέο χαμηλότερο όριο». Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών είχε σύντομη, εκτός ατζέντας, συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να παραμείνουν στην Αθήνα όσο χρειαστεί ώστε να οριστικοποιηθεί το πακέτο των μέτρων.

Σε αυτό το πλαίσιο, φαντάζει δύσκολο να κλείσει σήμερα στην προγραμματισμένη για το απόγευμα συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών η συμφωνία για τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ.


Νωρίτερα τo Euro2day.gr μετέδωσε τα εξής:

Εξίσωση των μισθών των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ με τον στενό δημόσιο τομέα μέσω της επέκτασης του ενιαίου μισθολογίου από την 1η Ιανουαρίου 2013 επιστρατεύει η κυβέρνηση για να αποφύγει νέες οριζόντιες περικοπές μισθών.

Η επέκταση του ενιαίου μισθολογίου θεωρείται ότι δεν εμπίπτει στον χαρακτηρισμό των οριζόντιων περικοπών, ενέχει, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, χαρακτηριστικά δικαιοσύνης και οδηγεί παράλληλα σε εξοικονομήσεις 500 εκατ. ευρώ, ικανές να βγάλουν από το κάδρο των περικοπών τις προτάσεις κατάργησης των «υπολειμμάτων» από τον 13ο και τον 14ον μισθό των δημοσίων υπαλλήλων.

Πηγές που μετέχουν στον σχεδιασμό του τελικού καταλόγου των προτεινόμενων μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ διαβεβαιώνουν ότι δεν θα υπάρξουν άλλες οριζόντιες περικοπές σε μισθούς. Στο μέτωπο των συντάξεων, όμως, το μαχαίρι δεν πρόκειται να αποφευχθεί. Καταβάλλονται ωστόσο προσπάθειες να περιοριστεί στα υψηλότερα κλιμάκια.

Ο κατάλογος των μέτρων τέθηκε σήμερα επί τάπητος στη συνάντηση που έγινε το πρωί ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση και εκπροσώπους από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ που επωμίστηκαν το έργο της υποβολής ισοδύναμων προτάσεων για να περιοριστεί το εύρος των παρεμβάσεων σε μισθούς και συντάξεις στην κατεύθυνση που ζήτησαν οι πολιτικοί αρχηγοί.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αντιπροσωπείες των δύο κομμάτων θέτουν θέμα, μέρος των περικοπών να καλυφθεί με παρεμβάσεις από την πλευρά των εσόδων. Εκεί όπου το πεδίο της φοροδιαφυγής προδιαγράφεται «λαμπρό» και με μεγάλα περιθώρια άντλησης εσόδων στον βαθμό που υπάρχει αφενός η πολιτική βούληση -διακηρυγμένη από όλες τις πλευρές- κι αφετέρου η σωστή συνταγή.

Σε σχέση με τις αρχικές προτάσεις που είχαν τεθεί, μεγάλη βαρύτητα δίνεται στην προσπάθεια να περισωθούν οι συντάξεις του ΟΓΑ. Η πρόταση προβλέπει μείωση 30 ευρώ τον μήνα (η σύνταξη μειώνεται από τα 360 στα 330 ευρώ), αλλά το μέγεθος των εξοικονομήσεων είναι πολύ μεγάλο, καθώς αγγίζει τα 400 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας σημαντικές δυσκολίες στην απάλειψή του.

Εκτός λίστας έχει τεθεί οριστικά η πρόταση για επιβολή πλαφόν ασφαλιστικής κάλυψης ύψους 1.500 ευρώ ανά ασφαλισμένο καθώς κρίθηκε ότι το δημοσιονομικό όφελος (μόλις 182 εκατ. ευρώ) είναι δυσανάλογο του πολιτικού κόστους. Αντίθετα, στο τραπέζι παραμένουν, και εξαρτάται αν θα υπάρξουν αλλαγές από τις προτάσεις που θα υποβάλουν οι εκπρόσωποι των κομμάτων, τα παρακάτω μέτρα:

1. Συντάξεις: αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη, για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους, κατάργηση της 13ης και της 14ης σύνταξης για τις επικουρικές, πλαφόν 2.300 ευρώ για το άθροισμα των συντάξιμων αποδοχών, μαχαίρι στις διπλές συντάξεις, περικοπές 10% -15% στις κύριες που υπερβαίνουν τα 1.400 ευρώ, ψαλίδι 30 ευρώ στις μηνιαίες συντάξεις του ΟΓΑ.

2. Μισθοί: Ενιαίο μισθολόγιο και στις ΔΕΚΟ από 1η-1-2013, φαίνεται να γλιτώνουν την κατάργηση τα «υπολείμματα» 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο.

3. Εφάπαξ: Μείωση έως και 40% σε όλα τα ελλειμματικά ταμεία. -22,67% το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων.

4. Επιδόματα: Γλιτώνουν τις περικοπές μόνο το ΕΚΑΣ και το επίδομα ανεργίας. Εισοδηματικά κριτήρια για όλα τα υπόλοιπα κοινωνικά επιδόματα, με στόχο εξοικονομήσεις 3 δισ. ευρώ.

5. Υγεία: Απορρίφθηκε η πρόταση για επιβολή πλαφόν ιατροφαρμακευτικής κάλυψης 1.500 ευρώ ανά ασφαλισμένο. Συγχωνεύσεις νοσοκομείων, ενοικίαση νοσοκομείων σε ιδιώτες, νέες παρεμβάσεις στα φάρμακα.

6. Παιδεία. Δίδακτρα από 200 έως και 2.000 ευρώ τον χρόνο για «αιώνιους φοιτητές» και μεταπτυχιακούς, συγχωνεύσεις ΑΕΙ και ΤΕΙ, αύξηση των ωρών διδασκαλίας των εκπαιδευτικών και μείωση των προσλήψεων αναπληρωτών.

Ο τροποποιημένος κατάλογος των μέτρων θα τεθεί στο απόγευμα στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ώστε, αν είναι δυνατόν, να κλειδώσουν οι παρεμβάσεις που απαιτεί η τρόικα.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v