Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Γενναία προγράμματα εθελουσίας

Συγχωνεύσεις και μείωση δικτύου και προσωπικού πριν την ανακεφαλαιοποίηση ζητά η τρόικα. Πιλότος η ΑΤΕ. Τα προγράμματα πρόωρης συνταξιοδότησης των τραπεζών. Με ανταλλαγή χαρτιών όλα τα deals.

Τράπεζες: Γενναία προγράμματα εθελουσίας
Γενναία ως προς τις παροχές τους προγράμματα πρόωρης συνταξιοδότησης και εθελουσίας εξόδου θα συνοδεύσουν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τον πρώτο γύρο απορροφήσεων στον τραπεζικό κλάδο λόγω των αλλαγών που επέβαλε η τρόικα στο πλάνο και στον χρόνο της ανακεφαλαιοποίησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικεφαλής της δεν έκρυψαν τη δυσαρέσκειά τους στο οικονομικό επιτελείο για τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν ως προς την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Οι εκπρόσωποι των θεσμικών εταίρων και πιστωτών μας διαπίστωσαν ότι οι καθυστερήσεις ως προς το χρονοδιάγραμμα εντάθηκαν μετά τη λήψη από τις τέσσερις τράπεζες των εγγυήσεων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ύψους 18 δισ. ευρώ, σημειώνοντας σε κορυφαίο κυβερνητικό επίπεδο την έλλειψη διάθεσης συνεργασίας από την ελληνική πλευρά.

Υπό το παραπάνω πρίσμα, από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ζήτησαν  να αλλάξει η δομή του προγράμματος που έτσι και αλλιώς είχε ανατραπεί λόγω της καθυστέρησης εκταμίευσης της δόσης των 31 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 23,8 δισ. ευρώ προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Την αλλαγή του πλάνου και του χρονοδιαγράμματος παραδέχθηκε και ο κ. Στουρνάρας στη συνάντησή του με την ΟΤΟΕ, σημειώνοντας ότι πρώτα θα ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο και εν συνεχεία θα προχωρήσουν οι κεφαλαιακές ενισχύσεις των τραπεζών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα ζήτησε να έχει ολοκληρωθεί μέσα στον Αύγουστο ο πρώτος γύρος συγχωνεύσεων, ο οποίος, πέραν της διάσπασης της ΑΤΕ και της πώλησης του υγιούς χαρτοφυλακίου της στην Πειραιώς, περιλαμβάνει τα εξής:

- Την ανακεφαλαιοποίηση και την πώληση από το Δημόσιο του 34%+10% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου

- Τις εν εξελίξει συζητήσεις μεταξύ της Credit Agricole και τριών ελληνικών τραπεζών (ΕΤΕ, Alpha, Eurobank) για τη συγχώνευση μιας εξ αυτών με την Εμπορική.
 
- Τις αποφάσεις της Societe Generale για την τύχη της Γενικής Τράπεζας

Για να προχωρήσουν οι παραπάνω κινήσεις, βέβαια, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει προσδιορίσει τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης ώστε να γνωρίζουν οι τράπεζες τα κεφάλαια που θα χρειαστούν τα νέα σχήματα. Το υπουργείο Οικονομικών έχει δεσμευθεί στην τρόικα ότι ο προσδιορισμός των όρων θα ολοκληρωθεί τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου.

Πλάνα αναδιάρθρωσης με περικοπές σε δίκτυο και προσωπικό

Η πώληση του Τ.Τ. και η συγχώνευση της Εμπορικής με κάποια από τις τρεις μεγάλες ελληνικές τράπεζες εκτιμάται ότι θα λειτουργήσουν ως θρυαλλίδα για ακόμη σημαντικότερες συγχωνεύσεις.

Η τρόικα, άλλωστε, έχει διαμηνύσει εδώ και μήνες ότι πριν ή μετά την ανακεφαλαιοποίηση με κρατική βοήθεια θα υπάρξουν εθελοντικές ή αναγκαστικές συγχωνεύσεις ώστε στην Ελλάδα να μείνουν δύο ή τρεις το πολύ μεγάλες τράπεζες. Όσα deals λάβουν χώρα θα διενεργηθούν με ανταλλαγή μετοχών καθώς το Τ.Χ.Σ. δεν μπορεί να εγκρίνει χρήση των προσωρινών εγγυήσεων για προσφορά τιμήματος.

Με την ολοκλήρωση των συγχωνεύσεων και των απορροφήσεων θα πρέπει οι τράπεζες που θα συμμετάσχουν να υποβάλουν πλάνα αναδιάρθρωσης στην Τράπεζα της Ελλάδος και στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Αυτά τα πλάνα θα περιλαμβάνουν τη μείωση του προσωπικού και του δικτύου των νέων σχημάτων που προέκυψαν από τις συγχωνεύσεις, μαζί με τις συνέργειες που προκύπτουν και τα κεφάλαια που θα χρειαστούν τα νέα σχήματα.

Πιλότος η περίπτωση Πειραιώς - ΑΤΕ

Η περίπτωση της διάσπασης της Αγροτικής και της πώλησης των υγιών στοιχείων ενεργητικού και παθητικού στην Πειραιώς αποτελεί πιλότο για το τι θα συμβεί με τους εργαζομένους. Όλο το προσωπικό της ΑΤΕ όπως και όλο το δίκτυο μεταφέρεται στην Πειραιώς.

Πριν, όμως, συμβεί αυτό, οι εργαζόμενοι θα υποβάλουν τις παραιτήσεις τους στην υπό εκκαθάριση ΑΤΕ και θα λάβουν αποζημίωση για τα χρόνια της δουλειάς τους. Για τον σκοπό αυτό θα χρησιμοποιηθούν τα 95 εκατ. ευρώ του τιμήματος που κατέβαλε η Πειραιώς στην υπό εκκαθάριση ΑΤΕ. Εν συνεχεία, θα υπογράψουν νέες συμβάσεις εργασίας με την Πειραιώς.

Με δεδομένο ότι περίπου 1.800 υπάλληλοι της ΑΤΕ πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν έως το 2014, το πλάνο αναδιάρθρωσης που θα καταθέσει η Πειραιώς θα παρουσιάζει ικανή μείωση προσωπικού για την επόμενη τριετία. Εφόσον χρειαστεί, θα εξεταστεί και πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για το σύνολο των εργαζομένων της Πειραιώς, κάτι που όπως διευκρινίζεται δεν διαφαίνεται αυτήν τη στιγμή.

Προγράμματα συνταξιοδότησης ετοιμάζουν οι μεγάλες τράπεζες

Προγράμματα εθελουσίας εξόδου έχουν στα σκαριά και τράπεζες που θα πρωταγωνιστήσουν στον πρώτο γύρο των συγχωνεύσεων.

Θυγατρικές ξένων τραπεζών έχουν ήδη εξασφαλίσει από τις μητρικές τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων, που θα τρέξουν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας συγχώνευσης, ενώ για τις εγχώριες τράπεζες το κόστος θα συμπεριληφθεί στον συνολικό λογαριασμό της ανακεφαλαιοποίησης, εφόσον βεβαίως εγκριθεί το πλάνο αναδιάρθρωσης που θα καταθέσουν.

Κοντά στο να ανακοινώσει πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλη ελληνική τράπεζα. Η διοίκησή της βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τον σύλλογο εργαζομένων για τους όρους του προγράμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, πέραν του εφάπαξ, οι εργαζόμενοι που θα υπαχθούν στο πρόγραμμα θα λάβουν ως αποζημίωση 10 - 12 μισθούς.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v