Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρακιντζής: Οι πρωταθλητές της διαφθοράς το 2011

Οι πολεοδομίες, τα νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά ταμεία παραμένουν "πρωταθλητές" της διαφθοράς στην Ελλάδα σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης. Ολόκληρη η έκθεση του Λ. Ρακιντζή.

Ρακιντζής: Οι πρωταθλητές της διαφθοράς το 2011
Οι πολεοδομίες, τα νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά ταμεία παραμένουν "πρωταθλητές" της διαφθοράς στην Ελλάδα σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης, Λέανδρου Ρακιντζή για το 2011.

Ο κ. Ρακιντζής εξέτασε συνολικά 1403 υποθέσεις και παρέπεμψε στον εισαγγελέα 393. Αναλυτικότερα, κατά το 2011 κοινοποιήθηκαν στο Γραφείο του ΓΕΔΔ, σε εφαρμογή της πειθαρχικής του δικαιοδοσίας του για την άσκηση ένδικων μέσων κατά αποφάσεων οργάνων 1900 πειθαρχικές αποφάσεις μονομελών και συλλογικών πειθαρχικών οργάνων που εκδίκασαν πειθαρχικές υποθέσεις σε πρώτο βαθμό.

Από τις αποφάσεις αυτές οι 1245 αφορούσαν το στενό δημόσιο τομέα, δηλαδή δημόσιες υπηρεσίες, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού και οι 655 τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, δηλαδή, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (δημόσιες επιχειρήσεις, και οργανισμοί).

Όπως και τις προηγούμενες χρονιές η οικονομική διαχείριση αποτέλεσε το βασικό περιεχόμενο των περισσότερων υποθέσεων (44,7% του συνόλου) με τα πολεοδομικά και περιβαλλοντικά ζητήματα να ακολουθούν (12,5% συνολικά).

Η μεταφορά πολλών αρμοδιοτήτων από την κεντρική διοίκηση στην τοπική αυτοδιοίκηση και ειδικότερα στους δήμους αποτυπώθηκε και στο έργο του ΓΕΔΔ: η εξέταση υποθέσεων που
αφορούν σε δήμους της χώρας αφορά το 33,1 % συνολικά των υποθέσεων.

Αντιθέτως, η γεωγραφική κατανομή των ελεγχόμενων φορέων δεν έχει μεταβληθεί σημαντικά εφόσον και για το 2011 η Αττική βρίσκεται στην πρώτη θέση τόσο σε ό,τι αφορά τους δήμους όσο και σε ό,τι αφορά στις λοιπές υπηρεσίες, στις οποίες βέβαια περιλαμβάνονται και τα υπουργεία και οι υπόλοιπες κεντρικές κρατικές δομές.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι εντός του 2011, εκδόθηκαν εντολές ελέγχου για τη διεξαγωγή επιθεωρήσεων, ελέγχων και ερευνών από το Γραφείο του ΓΕΔΔ για παράνομες επιστροφές ΦΠΑ, διαχείριση κληροδοτημάτων, πολεοδομικές παραβάσεις, οικονομικές ενισχύσεις/επιχορηγήσεις, αποτελεσματικότητα φορολογικών έλεγχων – είσπραξης δημοσίων εσόδων, τη λειτουργία του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) και της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, τις διαδικασίες παροχής εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου σε ατομικά ή επιχειρησιακά δάνεια ιδιωτών κ.α.

Επιπροσθέτως εκδόθηκαν εντολές για τη διεξαγωγή επιθεωρήσεων, ελέγχων και ερευνών από τα Σώματα και τις Υπηρεσίες Επιθεώρησης και Ελέγχου για συμβάσεις και έργα της ΕΡΓΟΣΕ ΑΕ, τη διαχείριση της ΣΤΑΣΥ ΑΕ και του ΟΣΚ ΑΕ, του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης ΑΕ, τη χορήγηση προνοιακών και αναπηρικών επιδομάτων, επιδοτήσεις αγροτικής ανάπτυξης, προμήθειες βρώσιμων υλικών για απόρους, αξιολόγηση των αναγκών εκπαιδευτικού προσωπικού κλπ.

Ιδιαίτερης σημασίας συμπεράσματα μπορούν να εξαχθούν από τη διερεύνηση της νομιμότητας των οικονομικών ενισχύσεων/επιχορηγήσεων της ΔΕΗ ΑΕ στη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και στον ΟΚΔΕ/ΔΕΗ, καθώς και των ΕΛΤΑ ΑΕ στην ΠΟΣΤ, υπογραμμίζει η έκθεση. Από τους ελέγχους που διενήργησε ο ΓΕΔΔ στις δύο αυτές δημόσιες επιχειρήσεις, προέκυψε η γενναία οικονομική ενίσχυση των ομοσπονδιών των συλλόγων εργαζομένων, κατά παράβαση των διατάξεων του άρθρου 5, παρ. 4 του ν. 1264/1982, που απαγορεύουν την οικονομική ενίσχυση δευτεροβάθμιων σωματείων από τους εργοδότες τους.

Από τους ελέγχους αυτούς αναδείχθηκε ανάγλυφη η παθογένεια ενός κρατικοδίαιτου συνδικαλισμού, ο οποίος διαβιεί πλουσιοπάροχα και κυριαρχεί με χρήματα του κοινωνικού συνόλου, εναντίον του οποίου ενίοτε καταφέρεται. Προφανώς παραβιάζεται κατάφωρα το πνεύμα του νόμου για οικονομική αυτοτέλεια των συνδικαλιστικών οργανώσεων και θεμελίωση ελεύθερου, ακηδεμόνευτου και ανεξάρτητου συνδικαλισμού.

Επισημάνθηκε, επίσης, η ανάδειξη των ομοσπονδιών ως «εταίρων» των Διοικήσεων, οι οποίοι ουσιαστικά συνδιοικούν τις δημόσιες επιχειρήσεις. Αυτό γίνεται με την ανοχή-συμμετοχή των εκάστοτε διοικήσεων, οι οποίες, προκειμένου να διατηρήσουν την εργασιακή ειρήνη, ουσιαστικά επέτρεψαν και καλλιέργησαν μια συναλλακτική σχέση με τις ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος .

Η ετήσια έκθεση του επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v