Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λευκός καπνός για το πακέτο βγήκε από Μαξίμου

Εγινε δεκτή η εισήγηση του πρωθυπουργού να κατατεθεί πρόταση για τα 11,5 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε ο Γ. Στουρνάρας. Βολές Βενιζέλου. Δεν μπορώ να οδηγήσω τη χώρα σε εκλογές είπε. Τι ζητά. Στήριξη στους αδύνατους θέλει ο Κουβέλης.

Λευκός καπνός για το πακέτο βγήκε από Μαξίμου
«Ο πρωθυπουργός εισηγήθηκε να γίνει δεκτή ως απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει η διαπραγμάτευση με τους δανειστές η παρουσίαση του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ. Η εισήγηση έγινε δεκτή από τους πολιτικούς αρχηγούς», είπε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Όπως τόνισε πρέπει να παρουσιάσουμε ένα αξιόπιστο πακέτο 11,5 δισ. ευρώ. "Στόχος μας είναι να επηρεάσει όσο το δυνατό λιγότερο τους αδύνατους", είπε και προανήγγειλε νέο γύρο διαβουλεύσεων με την τρόικα, αρχής γενομένης από αύριο που ορίστηκε για τις 14.00 νέο ραντεβού με την τρόικα. Αρνήθηκε να μιλήσει για συγκεκριμένα μέτρα και για το εάν υπάρχουν οριζόντιες περικοπές. Είπε ότι το πακέτο θα οριστικοποιηθεί πιθανότατα προς το τέλος Αυγούστου και τότε θα ανακοινωθεί.

Βενιζέλος: Αφου δεν συμφωνούμε στο εσωτερικό δεν είχε νόημα...

Εκανα μεγάλη προσπάθεια να πείσω ότι πρέπει τώρα να γίνει διαπραγμάτευση σε ανώτερο επίπεδο προκειμένου να πετύχουμε επιμήκυνση και τα μέτρα να σπάσουν σε δυο δόσεις, είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ετσι, θα αποφεύγαμε νέο κύμα περικοπών που θα βαθύνει την ύφεση, ελπίζουμε προσωρινά, αλλά θα καταστήσει υφεσιακά έτη το 2013 και το 2014.

Δεδομένου όμως ότι δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε στο εσωτερικό δεν έχει νόημα να θέτουμε θέμα διαπραγμάτευσης στο εξωτερικό. Ηδη στάλθηκε, εκ των πραγμάτων, στους εταίρους μας το μήνυμα ότι μπορούμε να πάρουμε τώρα τα μέτρα.

Εφόσον ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι πρέπει να παρθούν τώρα τα μέτρα για να μην κινδυνεύσει η παραμονή στο ευρώ είμαι υποχρεωμένος να το δεχθώ και θα περιμένω τα αποτελέσματα. Δεν μπορώ να οδηγήσω τη χώρα σε εκλογές, όπως έκανε η Ν.Δ. Η κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσει την τετραετία γιατί δεν υπάρχει καλύτερη λύση, τόνισε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ.

Το τελευταίο διάστημα έγινα στόχος προσωπικών επιθέσεων «για μειωμένη προσωπικότητα» και ανευθυνότητα. Αυτό είναι ανιστόρητο. Το ΠΑΣΟΚ με τεράστιο κόστος κράτησε τη χώρα στο ευρώ, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Εθεσε όμως και προϋποθέσεις. Οπως είπε "Εμείς θα τιμήσουμε τη συμφωνία προγραμματικής σύγκλισης των τριών κομμάτων. Τώρα, όμως πρέπει να γίνουν τουλάχιστον τα εξής πράγματα:

1. Στο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ ευρώ να μην περιλαμβάνονται μέτρα άδικα, μέτρα προδήλως οριζόντια ή μέτρα δημοσιονομικώς ατελέσφορα. Έχουμε πει ποια είναι αυτά στο οικονομικό επιτελείο.

2. Το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ δημοσιονομικών μέτρων, πρέπει να συνοδεύεται από εξίσου συγκεκριμένα μέτρα για την ρευστότητα.

3. Η τρόικα, το λιγότερο που πρέπει να εισηγηθεί στην έκθεσή της είναι η παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρι το τέλος του 2016.

4. Πρέπει να συμφωνηθεί από την τρόικα η γρήγορη καταβολή των δόσεων που επιτρέπουν να πέσει χρήμα στην αγορά, να εξοφληθούν για παράδειγμα άμεσα οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του κράτους στις επιχειρήσεις.

5. Να αναγνωριστεί από τους εταίρους μας ότι η Ελλάδα έχει κάνει μια πρωτοφανή, μοναδική στην ιστορία, προσπάθεια προσαρμογής και δημοσιονομικά και διαρθρωτικά.
 
6. Να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της Ελλάδας στις ρυθμίσεις που αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 28 και 29 Ιουνίου, στις ρυθμίσεις δηλαδή που ανοίγουν την πόρτα για τη μείωση του ονομαστικού βάρους του δημοσίου χρέους όπως είχαμε ζητήσει εξαρχής. 

Κουβέλης: Δεν υποστέλουμε την προσπάθεια για επιμήκυνση

Θα υπάρξει πρόταση για τα 11,5 δισ. ευρώ, είπε ο Φ. Κουβέλης αμέσως μετά την συνάντηση των τριών αρχηγών.

Συζητήσαμε για τα κεφάλαια και όχι για συγκεκριμένους αριθμούς. Είναι κοινή επιλογή να υπάρξει η ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση των αδυνάτων. Δεν θα προχωρήσουμε σε μέτρα που θα πλήξουν την κοινωνία. Η πρόταση από την πλευρά της κυβέρνησης σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει υποστολή της προσπάθειας για χρονική επιμήκυνση και για αλλαγές στους δυσμενείς όρους του Μνημονίου.

"Η προγραμματική μας συμφωνία παραμένει στο ακέραιο", συμπλήρωσε. 

***Οι δηλώσεις του Γ. Στουρνάρα, Ευ. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v