Moody’s: Σε αρνητικό "outlook" οι τράπεζες

Με αρνητικό outlook παραμένει ο τραπεζικός κλάδος στην Ελλάδα, όπως αναφέρει σε έκθεση ο οίκος αξιολόγησης Moody’s. Προβλέπει για τη χώρα ύφεση 7% για το 2012 και νέα πτώση ΑΕΠ 2,3% για το 2013.

Moody’s: Σε αρνητικό outlook οι τράπεζες
Με αρνητικό outlook παραμένει ο τραπεζικός κλάδος στην Ελλάδα, όπως αναφέρει σε σημερινή έκθεση ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.

Αυτό αντανακλά την εκτίμησή του ότι το πιεστικό περιβάλλον λειτουργίας, το οποίο χαρακτηρίζεται από τη βαθιά ύφεση, το αυξημένο κρατικό ρίσκο και την εύθραυστη εμπιστοσύνη των καταθετών, θα συνεχίσει να επηρεάζει την ποιότητα του χαρτοφυλακίου, τα κεφάλαια, την κερδοφορία και τη χρηματοδότηση του κλάδου.

Συγκεκριμένα, η Moody’s υποστηρίζει ότι η οικονομική ύφεση στην Ελλάδα επηρεάζει αρνητικά τον τραπεζικό κλάδο της χώρας. Ειδικότερα, εκτιμά ότι η συρρίκνωση του ΑΕΠ θα αγγίξει το 7% το 2012 και θα διαμορφωθεί στο -2,3% το 2013.

Οι παραπάνω προβλέψεις, αν επιβεβαιωθούν, θα προκαλέσουν επιπλέον πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο της Ελλάδας, σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης.

Επιπλέον, επισημαίνεται στην έκθεση ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα θα παρουσιάσουν ζημίες το 2012, αλλά και το 2013, εξαιτίας της τοποθέτησής τους στα ελληνικά ομόλογα και της ανταλλαγής χρέους με την ελληνική κυβέρνηση.

Επιπρόσθετα, η Moody’s αναφέρει πως παρότι δεν είναι το βασικό της σενάριο το ρίσκο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ παραμένει υπαρκτό. Αν συμβεί, θα πυροδοτήσει σημαντικές πτωτικές συνέπειες για τον κλάδο.
 
Τέλος, ο οίκος εκτιμά ότι οι τράπεζες της χώρας θα παραμείνουν εκτός διατραπεζικής αγοράς και θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν απώλειες καταθέσεων για τους επόμενους 12-18 μήνες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v