Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικρή βελτίωση οικονομικού κλίματος τον Ιούλιο

Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα ανακάμπτει τον Ιούλιο κατά 2 μονάδες, στις 76,1, σύμφωνα με την έρευνα του ΙΟΒΕ.

Μικρή βελτίωση οικονομικού κλίματος τον Ιούλιο
Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα ανακάμπτει τον Ιούλιο κατά 2 μονάδες, στις 76,1, σύμφωνα με την έρευνα του ΙΟΒΕ. Όπως σημειώνει το ίδρυμα, η εξέλιξη αυτή «εκπορεύεται από τη βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών κυρίως στο Λιανικό Εμπόριο και τις Κατασκευές, αλλά και από την άνοδο της καταναλωτικής εμπιστοσύνης για πέμπτο διαδοχικό μήνα».

Το ΙΟΒΕ προσθέτει ότι "οι προσδοκίες στη Βιομηχανία υποχωρούν οριακά, ενώ στις Υπηρεσίες παραμένουν αμετάβλητες τον Ιούλιο. Η συγκρότηση κυβέρνησης φαίνεται να λειτούργησε θετικά κυρίως στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, όπου φαίνεται να υπάρχουν μετεκλογικές προσδοκίες για επικείμενες αλλαγές στην εφαρμοζόμενη πολιτική. Οι επιχειρηματικές προσδοκίες γενικά είναι πολύ συγκρατημένες, καθώς αυτό το οποίο αποτιμάται θετικά είναι κυρίως η εντονότερη κινητικότητα της κυβέρνησης, σε σχέση με την αδράνεια των προηγούμενων μηνών".

Αναλυτικότερα: 

* στη Βιομηχανία, έντονη πτώση καταγράφουν οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της παραγωγής, ενώ οι απαισιόδοξες εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για το τρέχον επίπεδο παραγγελιών και ζήτησης ενισχύονται ελαφρά, αν και τα αποθέματα αποκλιμακώνονται. 

* στις Υπηρεσίες, οι δυσοίωνες εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους και οι αντίστοιχες για την τρέχουσα ζήτηση εμμένουν, αν και διατυπώνονται λιγότερο απαισιόδοξες προβλέψεις για τη ζήτηση του τομέα.

* στο Λιανικό Εμπόριο, ο αρνητικός δείκτης των εκτιμήσεων των επιχειρήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις βελτιώνεται, ενώ και οι αρνητικές προβλέψεις για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές των πωλήσεων αμβλύνονται, με τις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να υποχωρούν ελαφρά, υποδηλώνοντας ρευστοποίηση. 

* στις Κατασκευές, οι πολύ απαισιόδοξες προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων βελτιώνονται ελαφρώς, εξέλιξη όπως άλλωστε και οι πολύ αρνητικές προσδοκίες για την απασχόληση του τομέα.

* στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι αρνητικές προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού και την οικονομική κατάσταση της χώρας αμβλύνονται σημαντικά και αυτόν το μήνα, ενώ αντίθετα στην ήδη χαμηλή πρόθεση για αποταμίευση το επόμενο 12μηνο σημειώνεται κάμψη. Έκπληξη προκαλεί πάντως η άμβλυνση των πολύ δυσοίωνων προβλέψεων για την εξέλιξη της ανεργίας, από εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα ωστόσο, σημειώνει το ΙΟΒΕ.


Δείτε όλη την έρευνα του ΙΟΒΕ στη στήλη συνοδευτικό υλικό

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v