Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε δυο δόσεις το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ

Εως την Κυριακή στο νέο ραντεβού με τρόικα το πρώτο μέρος του πακέτου των 11,5 δισ. Τέλη Αυγούστου οριστικό κλείδωμα. Ενστάσεις δανειστών στην πληρωμή του φόρου σε 10 δόσεις. "Εξαιρετική" η συνάντηση στο ΥΠΟΙΚ λέει ο Τομσεν.

Σε δυο δόσεις το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ
«Εξαιρετική» χαρακτήρισε τη συνάντηση της τρόικας στο ΥΠΟΙΚ ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πολ Τομσεν εξερχόμενος. «Θα μείνουμε ακόμα λίγες ημέρες» είπε από την πλευρά του ο Ματίας Μορς.

Το σημερινό ραντεβού του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα ήταν το πρώτο μετά τη χθεσινή απόφαση των πολιτικών αρχηγών να προχωρήσουν στην κατάθεση της ελληνικής πρότασης για τα 11,5 δισ. ευρώ. Από ελληνικής πλευράς στη συνάντηση ήταν οι Σταικούρας, Μαυραγάνης, Στουρνάρας.

Το επόμενο ραντεβού θα γίνει πιθανότατα την Κυριακή και μετά η τρόικα θα αναχωρήσει. Στη σημερινή συνάντηση εξετάστηκαν τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ, τα ισοδύναμα μέτρα για τα ειδικά μισθολόγια, η εξισωτική αποζημίωση των κτηνοτρόφων και το θέμα της εξόφλησης του φόρου εισοδήματος σε δέκα δόσεις.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών σημείωναν ότι «είχαμε μια εκτεταμένη συζήτηση για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2012 και για τον προσδιορισμό των μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ. Έχουν γίνει κάποιες πρώτες ενέργειες με τα Υπουργεία που θα συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια, η οποία θα συνεχιστεί με ιδιαίτερη ένταση τις προσεχείς ημέρες».

Οι ίδιες πηγές συμπληρώνουν πως οι εταίροι γνωρίζουν, ήδη, μέτρα, τα οποία σε συνεργασία με Υπουργεία εκτιμώνται και θα εκτιμηθούν και τις επόμενες ημέρες. Την Κυριακή θα έχει ολοκληρωθεί ένας πρώτος κύκλος συζήτησης και θα έχει γίνει ένας προσδιορισμός μέτρων από τα 11,5 δισ. ευρώ. Δεν είναι όμως ακόμα σαφές τι ποσό θα καλύπτουν.

"Χρειάζεται μεγαλύτερη εξειδίκευση κάποιων μέτρων από αυτά που έχουμε προτείνει εμείς, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία. Εκκρεμεί να δούμε τα δημοσιονομικά ισοδύναμα που έχουμε ζητήσει, έτσι ώστε να ξέρουμε ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβουμε και τις εκκρεμότητές μας. Μιλάμε κυρίως για τον προσδιορισμό των ισοδύναμων για τα ειδικά μισθολόγια" αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Για το πακέτο έχουν συνεκτιμηθεί η μελέτη του ΚΕΠΕ, τα μέτρα που έχουν δώσει τα Υπουργεία και όποιες άλλες προτάσεις υπάρχουν, στην κατεύθυνση της δικαιότερης κατανομής των μέτρων.

Παράλληλα, θα υπάρξουν μακροοικονομικά σενάρια για φέτος και τα επόμενα χρόνια, τα οποία θα συνεκτιμούν τη μεταβολή που έχει επέλθει στο μέγεθος της ύφεσης καθώς οι δανειστές δεν έχουν ξεκάθαρη εικόνα.

Αναφορικά με το θέμα των 10 δόσεων για την εξόφληση του φόρου εισοδήματος το θέμα περνά στα ισοδύναμα, όπως τα ειδικά μισθολόγια. Η τρόικα θέλει αλλαγές καθώς εκτιμά ότι θα τεθεί σε κίνδυνο ο πρϋπολογισμός του 2012. Ετσι, το πιθανότερο είναι ότι η πληρωμή του φόρου εισοδήματος θα γίνει σε εννέα αντί δέκα δόσεις και η ευνοϊκή αυτή ρύθμιση θα αφορά μόνο τα εισοδήματα κάτω των 60.000 ευρώ και όχι όσους έχουν πάνω από 100.000 ευρώ, όπως προέβλεπε το αρχικό σχέδιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v