Τράπεζες: Deals και… καραμπόλες!

Γιατί Εθνική, Alpha, Eurobank θέλουν Εμπορική ή Τ.Τ. Κλειδί στο νέο σκηνικό οι συνέργειες. Τα bonus της συγχώνευσης με Εμπορική και ο άσσος των καταθέσεων του ΤΤ. Τα σενάρια, τα ζευγάρια και ο… μουτζούρης.

Τράπεζες: Deals και… καραμπόλες!
«Όποιος μείνει εκτός του εν εξελίξει πρώτου γύρου συγχωνεύσεων θα έχει μικρό ή μεγάλο ντεζαβαντάζ να πείσει ιδιώτες επενδυτές να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου».

Αυτή η εκτίμηση κορυφαίου τραπεζικού στελέχους συμπυκνώνει τα βασικά χαρακτηριστικά του αρχικού σταδίου αναδιάταξης στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Οι συγχωνεύσεις και απορροφήσεις υγιών στοιχείων ενεργητικού είναι μονόδρομος όχι μόνο γιατί το ζητά η τρόικα, αλλά κι επειδή στις νέες συνθήκες για την ελληνική οικονομία ο ασφαλέστερος τρόπος για να βγάλουν κέρδη οι τράπεζες είναι να μεγαλώσουν αισθητά τον ισολογισμό τους, περιορίζοντας ταυτόχρονα όπου και όπως μπορούν τα κόστη τους.

Η εξασφάλιση, δε, συνεργειών μέσω συγχωνεύσεων είναι το μοναδικό... story που μπορούν να πουλήσουν αυτήν τη στιγμή στις αγορές οι διοικήσεις των μεγάλων ελληνικών τραπεζών για να προσελκύσουν φρέσκα κεφάλαια για τις αυξήσεις κεφαλαίου, όποτε αυτές διενεργηθούν.

Επιπρόσθετα, οι συνέργειες που προκύπτουν μειώνουν ως έναν βαθμό, ανάλογα με τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης, και το dilution των υφιστάμενων μετόχων.

Υπό τις παραπάνω αδήριτες συνθήκες αλλά και υπό την αφόρητη πίεση της τρόικας, η οποία όπως έγραψε το Euro2day (Τράπεζες: Έρχονται γενναία προγράμματα εθελουσίας) επέβαλε πρώτα να ολοκληρωθούν οι συγχωνεύσεις και εν συνεχεία να προχωρήσουν οι ανακεφαλαιοποιήσεις. Η Εθνική, η Alpha Bank και η Eurobank έχουν αποδυθεί σε αγώνα δρόμου για δύο… έπαθλα: τη συγχώνευση με την Εμπορική Τράπεζα και την απόκτηση του 34%+10% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Σε αυτόν τον πρώτο γύρο της αναδιάταξης, δύο στους τρεις κερδίζουν, καθώς όποιος μείνει εκτός ή θα συνεχίσει την αυτόνομη πορεία του ή θα περιοριστεί σε συμφωνία με τη Societe Generale για την απόκτηση του μικρού ενεργητικού της Γενικής Τράπεζας.

Η Πειραιώς είναι ήδη εκτός συναγωνισμού, ως πρώτη κερδισμένη, μια και απέκτησε το υγιές χαρτοφυλάκιο της ΑΤΕ αυξάνοντας το ενεργητικό της στα 74 δισ. ευρώ, μειώνοντας το κόστος καταθέσεων και εξασφαλίζοντας συνέργειες 155 εκατ. ευρώ για την πρώτη τριετία.

Τα bonus ενός deal με την Credit Agricole

Η Εμπορική Τράπεζα ήδη βρίσκεται ένα βήμα πριν από την πώλησή της σε μία εκ των τριών τραπεζών Εθνική, Eurobank και Alpha Bank. Όπως έγραψε το Euro2day, οι δεσμευτικές προσφορές από τους τρεις μνηστήρες αναμένεται να κατατεθούν και θα αφορούν συγχώνευση με ανταλλαγή χαρτιών.

Η Credit Agricole υποχρεούται να έχει ολοκληρώσει την ανακεφαλαιοποίηση της Εμπορικής πριν από την πώλησή της και όπως αποκαλύψαμε έχει ήδη μεταφέρει στην Εμπορική φρέσκα κεφάλαια ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

Όποια εκ των τριών τραπεζών -Εθνική, Alpha, Eurobank- ντιλάρει με την Credit Agricole θα κερδίσει δύο τουλάχιστον bonus:

- Θα έχει συνεταίρο, έστω και σε μικρό μετοχικό ποσοστό, την Credit Agricole, έναν από τους μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς τραπεζικούς ομίλους.
- Θα συγχωνευθεί με μία ανακεφαλαιοποιημένη πλήρως τράπεζα, η οποία έχει σχηματίσει πολύ υψηλότερες, αναλογικά, προβλέψεις για επισφαλή δάνεια σε σχέση με την Εθνική, την Alpha και τη Eurobank.

Στις 31/12/2011 η Εμπορική διέθετε προβλέψεις 4,4 δισ. ευρώ επί χαρτοφυλακίου χορηγήσεων 23,5 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ιδιαίτερα υψηλές προβλέψεις, που εξηγούνται από το γεγονός ότι η τράπεζα, ακολουθώντας συντηρητική πολιτική, σχημάτιζε προβλέψεις και για δάνεια για τα οποία εκτιμούσε ότι θα υπήρχε δυσκολία να εξυπηρετηθούν, παρότι τυπικά ήταν ενήμερα.

Οι υψηλές προβλέψεις της Εμπορικής, υπό συνδυασμό χειρισμών και προϋποθέσεων, μπορούν να αποτελέσουν εν δυνάμει κεφάλαιο για όποια από τις ελληνικές τράπεζες συγχωνευθεί μαζί της.

Χρυσάφι λόγω ELA ο κουμπαράς του Τ.Τ.

Με το Τ.Τ. τα πράγματα είναι πιο σύνθετα λόγω των αναγκών ανακεφαλαιοποίησής του, της ανεπάρκειας ικανών κεφαλαίων για την πραγματοποίησή της και των πολιτικών ισορροπιών.

Κάποιες εκ των ενδιαφερόμενων τραπεζών πιέζουν να ακολουθηθεί και σε αυτήν την περίπτωση το μοντέλο ΑΤΕ. Να σπάσει δηλαδή το Ταμιευτήριο σε καλή και σε κακή τράπεζα και να υπάρξουν προσφορές για το υγιές χαρτοφυλάκιο. Πρόκειται για μια δυσχερή απόφαση τόσο πολιτικά -μετά τις έντονες αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και μέρους της αγοράς για τη διάσπαση της ΑΤΕ- όσο και οικονομικά.

Το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι να πωληθεί το 44% του Τ.Τ. από το Δημόσιο και η τράπεζα που θα το πάρει να ανακεφαλαιοποιηθεί εν συνεχεία για τις συνολικές της ανάγκες από το Τ.Χ.Σ. Αυτός που θα κερδίσει το Τ.Τ. θα πάρει αξιοσημείωτο κουμπαρά καταθέσεων χαμηλού -σε σχέση με την αγορά- κόστους, ένα ευέλικτο δίκτυο αλλά και περίπου 1.500 εργαζομένους.

Σύμφωνα με αναλυτές τραπεζών, η... προίκα του Τ.Τ. έγκειται στις χαμηλού κόστους πρόσκτησης καταθέσεις. Όποια τράπεζα το απορροφήσει θα πάρει περίπου 10 δισ. ευρώ καταθέσεις με μέσο επιτόκιο της τάξης του 2,5% και ένα μικρό χρηματοδοτικό άνοιγμα.

Με δεδομένο ότι το κόστος δανεισμού από τον ELA φθάνει στο 4%, η απόκτηση των καταθέσεων του Τ.Τ., με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα έχει πλήρως ανακεφαλαιοποιηθεί, αποτελεί αξιοσημείωτο bonus στην τρέχουσα δυσχερή συγκυρία καθώς μπορεί να εξασφαλίσει άμεσα συνέργειες μόνο σε επίπεδο cost of funding της τάξης των 150 εκατ. ευρώ ετησίως. 

Η μάχη για τον κουμπαρά του Τ.Τ. εκτιμάται ότι θα δοθεί μεταξύ της Εθνικής και της Eurobank, οι οποίες σημειωτέον διαθέτουν ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο του Τ.Τ. στην περιοχή του 5-6%, ενώ δεν αποκλείουν η τελική επιλογή του αγοραστή να γίνει με πολιτικά κριτήρια, στο πλαίσιο της δημιουργίας μιας ισχυρής τράπεζας, στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας θα μετέχει και το ελληνικό δημόσιο.

Εάν ισχύσει κάτι τέτοιο, τότε το Τ.Τ. εκτιμάται, με βάση τις ίδιες πηγές, ότι θα περάσει στον έλεγχο του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας. Το αντεπιχείρημα της τραπεζικής αγοράς σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι πως η συγχώνευση του Τ.Τ. με την Εθνική Τράπεζα θα εγείρει ζητήματα ανταγωνισμού αφού στο μέτωπο των καταθέσεων η τράπεζα που θα προέκυπτε θα είχε μερίδιο αγοράς στις καταθέσεις 50%.


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v