Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

FT και Euro2day για την υπόθεση Πανταλάκη

Τους F.T. χθες τους απασχόλησαν οι πολιτικοί κραδασμοί που επιχειρείται να δημιουργηθούν γύρω από τις προσωπικές επενδυτικές κινήσεις του πρώην διοικητή της ΑΤΕ Θ. Πανταλάκη.

FT και Euro2day για την υπόθεση Πανταλάκη
Τους F.T. χθες τους απασχόλησαν οι πολιτικοί κραδασμοί που επιχειρείται να δημιουργηθούν γύρω από τις προσωπικές επενδυτικές κινήσεις του πρώην διοικητή της ΑΤΕ Θ. Πανταλάκη, και ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη μετακίνηση κεφαλαίων του στο εξωτερικό.

Όπως αναφέρουν οι F.T., στην Αθήνα ξέσπασε πολιτικό θέμα μετά την αποκάλυψη ότι επικεφαλής μεγάλης κρατικής τράπεζας παραδέχθηκε πως μετέφερε 8 εκατ. ευρώ από προσωπικό του λογαριασμό για να αγοράσει ακίνητο στο Λονδίνο μήνες πριν η ΑΤΕ οδηγηθεί σε πτώχευση.

Ο Θεόδωρος Πανταλάκης, πρώην επικεφαλής της ΑΤΕ, με έμφαση αρνήθηκε οτιδήποτε μεμπτό, σημειώνοντας στη RealNews ότι δήλωσε τη συναλλαγή στις αρχές του 2011 και πλήρωσε φόρο για το ποσό που μετέφερε.

«Είμαι σε διακοπές και δεν σκοπεύω να πω οτιδήποτε μέχρι να γυρίσω στην Αθήνα», είπε στους F.T. από την Πάρο όπου βρίσκεται. Αναμένεται να καταθέσει, στα τέλη Αυγούστου, για την τριετή παρουσία του ως επικεφαλής της ΑΤΕ στο κοινοβούλιο, υποστηρίζει πρόσωπο με γνώση του θέματος.

[Σημείωση Euro2day.gr: Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, o θόρυβος που έχει προκληθεί αφορά προσωπικές συναλλαγές επενδυτικής φύσεως που επιδίωκε να πραγματοποιήσει ο κ. Πανταλάκης στο εξωτερικό, οι οποίες όμως δεν τελεσφόρησαν, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων να επιστρέψει ξανά στην Ελλάδα. Πρόκειται δε για προσωπικά χρήματα, τα οποία αποκτήθηκαν νομίμως και δικαιολογούνται από τις φορολογικές δηλώσεις του ιδίου].

Ο Γ. Προβόπουλος έδωσε πληροφορίες για τις συγκεκριμένες συναλλαγές στις φορολογικές αρχές, σημειώνουν οι FT. Όπως σημειώνεται, ο κ. Πανταλάκης αποσύρθηκε από την ΑΤΕ όταν η τράπεζα πέρασε στον έλεγχο της Πειραιώς έναντι 95 εκατ. ευρώ. Ο ίδιος αντέδρασε στην απόφαση της κυβέρνησης να την ιδιωτικοποιήσει, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να αντέξει με ενίσχυση 4,6 δισ. ευρώ από το Τ.Χ.Σ.

Κυβερνητικός λειτουργός δήλωσε ότι η Ελλάδα βρέθηκε σε πίεση από την Κομισιόν να σπάσει την ΑΤΕ σε «καλή» και σε «κακή» τράπεζα. «Η εναλλακτική που μας έδωσαν ήταν να την κλείσουμε και να χαθούν 5.500 θέσεις εργασίας», είπε.

Η απόφαση δέχτηκε έντονη κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει το ρεπορτάζ, ενώ προσθέτει ότι ερωτήσεις θα υπάρξουν και για τα 150 εκατ. ευρώ που έδωσε ως δάνεια η ΑΤΕ στη Ν.Δ. και στο ΠΑΣΟΚ και για το γεγονός ότι δεν προχώρησαν οι αποκρατικοποιήσεις εταιρειών που είχε υπό τον έλεγχό της η τράπεζα (ΣΕΚΑΠ, Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης), αναφέρει το ρεπορτάζ.
 

Προκαταρτική εξέταση

Εν τω μεταξύ, την παρέμβαση του οικονομικού εισαγγελέα Σπ. Μουζακίτη προκάλεσε το θέμα που έχει προκύψει με τον Θ. Πανταλάκη και την μεταφορά 8 εκατ. ευρώ στο εξωτερικό. Διέταξε προκαταρτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθεί αν υπάρχει φοροδιαφυγή ή νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Την υπόθεση θα ερευνήσει το ΣΔΟΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v