Κόντρα εμπόρων - Μπουτάρη για τις Κυριακές

Τον ασκό του Αιόλου και ουχί τα καταστήματα της συμπρωτεύουσας φαίνεται να ανοίγει ο Δήμος της Θεσσαλονίκης.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Κόντρα εμπόρων - Μπουτάρη για τις Κυριακές
Τον ασκό του Αιόλου και ουχί τα καταστήματα της συμπρωτεύουσας φαίνεται να ανοίγει ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Με την πρότασή του να παραμείνουν ανοικτά τα εμπορικά καταστήματα της πόλης τα δύο Σαββατοκύριακα του Σεπτεμβρίου, δηλαδή και τις Κυριακές, όπου θα διαρκεί η 77η ΔΕΘ, έχει προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση μερίδας εμπόρων.

Ήδη ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης εκφράζουν την έντονη αντίδρασή τους σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, επισημαίνοντας ότι δεν υπήρξε καμία συμφωνία για άνοιγμα της αγοράς τις Κυριακές όπου διαρκεί η ΔΕΘ.

Στην ανακοίνωσή του το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης σημειώνει ότι ποτέ δεν συμφώνησε στο να ανοίξει η αγορά τις συγκεκριμένες Κυριακές. Αντιθέτως, αναφέρει ότι το διευρυμένο ωράριο που εφαρμόζει η αγορά της Θεσσαλονίκης καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, από τις 10 π.μ. έως τις 9 μ.μ. τις καθημερινές και μέχρι τις 8 μ.μ. τα Σάββατα, δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να βρουν τα μαγαζιά κατά το πλείστον ανοιχτά.

Αντίθετη πάντως φαίνεται να είναι η άποψη του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Θεσσαλονίκης.

Σημειώνεται ότι στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης στις 2 Αυγούστου αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Καλούμε τους συμπολίτες να υποδεχθούμε με ανοιχτή την αγορά όλα τα Σαββατοκύριακα της έκθεσης τους επισκέπτες και τους φίλους της Θεσσαλονίκης».

Αυτή η φράση έχει γίνει ήδη κόκκινο πανί όχι μόνο για τους εμπόρους της συμπρωτεύουσας αλλά και για αρκετούς εμπορικούς συλλόγους της χώρας που δεν βλέπουν θετικά μια τέτοια εξέλιξη, διότι όπως υποστηρίζουν θα ανοίξει το θέμα λειτουργίας των καταστημάτων και τις Κυριακές. 

Η περίπτωση της Ισπανίας

Την ίδια ώρα που στην Ελλάδα η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές εξακολουθεί να αποτελεί σημείο τριβής μεταξύ ακόμη και των ίδιων των εμπόρων, στην άλλη άκρη της Μεσογείου, και συγκεκριμένα στην Ισπανία, η κυβέρνηση Ραχόι ανακοίνωσε μέτρα για την περαιτέρω απελευθέρωση του λιανικού εμπορίου.

Σύμφωνα με report του γραφείου ΟΕΥ της ελληνικής πρεσβείας στη Μαδρίτη, τα μέτρα περιλαμβάνουν αύξηση του αριθμού των Κυριακών και των εορτάσιμων ημερών όπου μπορούν να λειτουργούν τα εμπορικά καταστήματα, από οκτώ σε δέκα ημέρες ανά έτος.

Επίσης, επεκτείνεται το ωράριο των εργάσιμων ημερών της εβδομάδας από 72 σε 90 ώρες και καταργείται ο περιορισμός των 12 ωρών λειτουργίας στις ημέρες αργίας για τα καταστήματα που θα επιλέξουν να παραμείνουν ανοικτά.

Παράλληλα, καταργούνται οι περιορισμοί που ίσχυαν για τις εκπτώσεις. Με τη νέα ρύθμιση επιτρέπονται εκπτώσεις και πέραν των δύο παραδοσιακών χρονικών περιόδων του καλοκαιριού και του χειμώνα και μπορούν να συνδυαστούν με άλλου είδους προσφορές.

Σε ό,τι αφορά τις τουριστικές ζώνες της χώρας, δεν θα υπάρχουν περιορισμοί ούτε στο ωράριο ούτε και στη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις μη εργάσιμες ημέρες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v