Συμψηφισμό χρεών ζητούν τεχνικές εταιρείες

Τον άμεσο συμψηφισμό χρεών των εργοληπτικών επιχειρήσεων με τυχόν απαιτήσεις τους από το δημόσιο ζητούν για μία ακόμα φορά οι διοικήσεις των τεχνικών εταιρειών.

Συμψηφισμό χρεών ζητούν τεχνικές εταιρείες
Τον άμεσο συμψηφισμό χρεών των εργοληπτικών επιχειρήσεων με τυχόν απαιτήσεις τους από το δημόσιο ζητούν για μία ακόμα φορά οι διοικήσεις των τεχνικών εταιρειών.

Με νέα επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, η διοίκηση του ΣΑΤΕ, του συνδέσμου στον οποίο ανήκουν οι περισσότερες μεγάλες τεχνικές εταιρείες, υποστηρίζει πως «οι τεράστιες οφειλές του δημοσίου προς τις κατασκευαστικές επιχειρήσεις έχουν οδηγήσει τους διοικούντες τις εταιρείες - μέλη του συνδέσμου μας να αντιμετωπίζουν πλέον και το φάσμα της στέρησης της ατομικής τους ελευθερίας, χωρίς να ευθύνονται για το παραμικρό».
 
Οι κατασκευαστές επισημαίνουν πως, παρά τη σαφή πρόβλεψη της νομοθεσίας για συμψηφισμό οφειλών των τεχνικών εταιρειών με απαιτήσεις που έχουν από τον στενό δημόσιο τομέα, οι εφορίες αρνούνται να κάνουν κάτι τέτοιο με το επιχείρημα πως δεν υπάρχει εφαρμογή στο TAXIS!

Η διοίκηση του ΣΑΤΕ ζητά αλλαγές στις προβλέψεις του νόμου 2523/97, σύμφωνα με τις οποίες ένας οφειλέτης του δημοσίου απαλλάσσεται των ποινικών ευθυνών όταν αποδείξει πως έχει απαίτηση, από το δημόσιο ή τους ΟΤΑ, ίσης ή μεγαλύτερης αξίας από τον φόρο ή τις εισφορές που πρέπει να πληρώσει.

Οι εργολήπτες ζητούν να επεκταθούν οι προβλέψεις του νόμου 2523/97 ώστε να μην ασκείται ποινική δίωξη και σε οφειλέτες οι οποίοι έχουν απαιτήσεις και από οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα ή άλλους κρατικούς φορείς. «Επιχειρηματίες στους οποίους χρωστάει χρήματα το δημόσιο οδηγούνται στη φυλακή επειδή χρωστούν χρήματα στο δημόσιο!», αναφέρεται στην επιστολή του εργοληπτικού συνδέσμου.

Οι διοικήσεις των τεχνικών εταιρειών θεωρούν πως πρέπει να δοθεί εντολή στις εφορίες ώστε κατ' αρχάς να συμψηφίζουν οφειλές με απαιτήσεις από τον στενό δημόσιο τομέα.

Παράλληλα, όπως επισημαίνουν στην επιστολή προς τον Γ. Στουρνάρα, πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία ώστε να συμψηφίζονται και απαιτήσεις από ΟΤΑ, άλλες δημόσιες επιχειρήσεις, νοσοκομεία κ.λπ.

Ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες είναι πως στην πρώτη είσπραξη που έχουν από έναν κρατικό οργανισμό συμψηφίζονται όλες οι οφειλές (φορολογικές κ.λπ.), ακόμα και αν έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση ώστε να τις πληρώσουν σε δόσεις ή ακόμα και στην περίπτωση όπου δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες.

«Εάν δεν συμψηφίζονται όλες οι απαιτήσεις κατά του δημοσίου και συγχρόνως στην πρώτη είσπραξη συμψηφίζονται όλες οι υποχρεώσεις προς το Δημόσιο, ληξιπρόθεσμες και μη, πώς θα λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις;», αναρωτιέται η διοίκηση του ΣΑΤΕ.

Οι εργολήπτες ζητούν να γίνεται συμψηφισμός μόνο με ληξιπρόθεσμες οφειλές, αλλά και να επεκταθεί και στις απαιτήσεις που έχουν οι τεχνικές εταιρείες από το δημόσιο μέσω των κοινοπραξιών στις οποίες συμμετέχουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v