Ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για ληξιπρόθεσμα

Νέα εγκύκλιος του ΥΠΟΙΚ παρέχει διευκολύνσεις στην πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών. Πώς διαμορφώνονται οι δόσεις και τα πρόστιμα. Ποιοι και πώς μπορούν να κάνουν χρήση των νέων διατάξεων.

Ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για ληξιπρόθεσμα
Ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων προς το Δημόσιο οφειλών ενεργοποιεί το υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να διευκολυνθούν οι οφειλέτες του Δημοσίου και να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα στα ταμεία του κράτους.

Με εγκύκλιό του το υπουργείο τροποποιεί παλαιότερες διατάξεις σχετικά με τον αριθμό και το ύψος των δόσεων, ώστε να διαμορφωθεί ένα λειτουργικότερο πλαίσιο και να σταματήσει η παραγωγή νέων ληξιπρόθεσμων χρεών, τα οποία στο σύνολό τους φθάνουν πλέον τα 46 δισ. ευρώ.

Οι οφειλέτες του Δημοσίου έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους είτε σε 45 δόσεις, με αντίστοιχη μείωση των προσαυξήσεων (100% σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής ή 50% στην περίπτωση των 45 δόσεων), είτε σε 48 δόσεις, αλλά χωρίς μείωση των προσαυξήσεων, με τις δόσεις να ξεκινούν από τα 100 ευρώ.

Ειδικότερα, προβλέπονται:

-Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών με 45 δόσεις και με αντίστοιχη μείωση των προσαυξήσεων (100% σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής ή 50% στην περίπτωση των 45 δόσεων).

Στην περίπτωση αυτήν, οι φορολογούμενοι μπορούν να ζητήσουν από την εφορία να ενταχθούν στις διατάξεις του ν. 3888/2010, που προβλέπει ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών με δόσεις που μπορούν να φτάσουν τις 45. Όμως, όπως ορίζει ο σχετικός νόμος, για να ενταχθεί κάποιος στη ρύθμιση θα πρέπει να καταβάλει αμέσως όλες τις δόσεις που θα έπρεπε να είχε πληρώσει αν είχε ενταχθεί το 2010. Δηλαδή, θα πρέπει να προκαταβάλει 22 δόσεις (αν κάνει αίτηση τον Αύγουστο) για να διεκδικήσει τις υπόλοιπες 23.

Η δυνατότητα επέκτασης των δόσεων στις 60 για τους οικονομικά αδύναμους δεν ισχύει πια. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, όμως, μπορούν να ρυθμιστούν όλες οι οφειλές παρελθόντων ετών. Το μόνο που απαιτείται είναι να έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, δηλαδή να έχουν περάσει 3 μήνες από τότε που δημιουργήθηκαν.

-Διακανονισμός οφειλών σε 48 δόσεις, αλλά χωρίς μείωση των προσαυξήσεων. Στην περίπτωση αυτή, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ζητήσουν να ενταχθούν στις διατάξεις του ν. 2648/1998, όπου γίνεται διακανονισμός με περισσότερες δόσεις, οι οποίες μπορούν να φτάσουν έως και τις 48 (ανάλογα με την κρίση του εφόρου), αλλά δεν προβλέπεται μείωση των προσαυξήσεων.

Πιθανότατα στο μέλλον να τροποποιηθεί και ο νόμος αυτός ώστε να μειώνονται και οι προσαυξήσεις.Το πιο σημαντικό στοιχείο όμως των αλλαγών αφορά τα όρια των ληξιπρόθεσμων χρεών που υπήρχαν πριν. Και στις δύο περιπτώσεις δεν ισχύουν πια τα όρια των 10.000 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και των 75.000 για νομικά πρόσωπα, τα οποία μπορούσαν να ρυθμιστούν.

Η ένταξη στη ρύθμιση παγώνει τα όποια αναγκαστικά μέτρα είσπραξης έχουν αποφασιστεί, ενώ θα αναστέλλεται και η ποινική δίωξη του φορολογούμενου (ισχύει για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ).

Απώλεια της ρύθμισης και των ευεργετημάτων της θα επέρχεται όταν ο οφειλέτης δεν καταβάλει εμπρόθεσμα τρεις συνεχείς μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή καθυστερήσει την καταβολή της προτελευταίας ή της τελευταίας δόσης της ρύθμισης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο διάστημα θα γίνουν και νέες αλλαγές στο καθεστώς αποπληρωμής όλων των οφειλών προς το Δημόσιο, ληξιπρόθεσμων και μη. Θα ενοποιηθούν σε μία ρύθμιση όλες οι επιμέρους διατάξεις της φορολογικής νομοθεσίας που προβλέπουν την τμηματική καταβολή φόρων και χρεών προς το Δημόσιο.

Στη ρύθμιση αυτή θα μπορούν να ενταχθούν ακόμα και φορολογούμενοι οι οποίοι δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις ή έχουν υποβάλει ανακριβείς δηλώσεις για φόρους εισοδήματος, ΦΠΑ, φόρους μεταβίβασης ακινήτων, φόρους περιουσίας και άλλες επιβαρύνσεις υπέρ του Δημοσίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v