Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χατζηδάκης: Επιχείρηση σκούπα για παραεμπόριο

Τη δημιουργία Θαλάμου Επιχειρήσεων με τον συντονισμό όλων των αρχών για την πάταξη του παραεμπορίου αποφάσισε ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης μετά από σύσκεψη με φορείς.

  • Της Αλεξάνδρας Γκίτση
Χατζηδάκης: Επιχείρηση σκούπα για παραεμπόριο
Η δημιουργία Θαλάμου Επιχειρήσεων με τον συντονισμό όλων των αρχών για την πάταξη του παραεμπορίου, του λαθρεμπορίου και των προϊόντων απομίμησης αλλά και ειδικής τηλεφωνικής γραμμής για καταγγελίες αποφασίσθηκε σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης υπό τον αρμόδιο υπουργό Κωστή Χατζηδάκη.

Τον συντονισμό αυτού του Θαλάμου Επιχειρήσεων, στον οποίο θα συμμετάσχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, τόσο από τα συναρμόδια υπουργεία (Ανάπτυξης, Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Προστασίας του Πολίτη) όσο και από τους εμπλεκόμενους φορείς (εμπορικοί σύλλογοι, επιμελητήρια, τελωνεία κ.λπ.) θα έχει ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Στέφανος Κομνηνός, ενώ θα υπάρχει και συμμετοχή και του ίδιου του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Ο κ. Χατζηδάκης χαρακτήρισε αυτήν την προσπάθεια διαρκή επιχείρηση σκούπα για την πάταξη του παραεμπορίου, σημειώνοντας ότι πρέπει επιτέλους να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κατάσταση, παραδεχόμενος ότι το πράγμα μπάζει από παντού.

Ο ίδιος σημείωσε ότι υπάρχει τεράστιο θέμα με τα τελωνεία, τα οποία όπως σημείωσε είναι κομβικής σημασίας στις δράσεις που σχεδιάζονται μέσα από τρεις άξονες, δειγματοληπτικούς ελέγχους, μαγνητικές πύλες και αξιοποίηση του συστήματος risk analysis. Σημειώνεται ότι το παραεμπόριο, η αξία του οποίου υπερβαίνει τα 20 δισ. ευρώ ετησίως, οδηγεί σε απώλεια 6 δισ. ευρώ φορολογητέας ύλης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ και πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, αναφέρθηκε εκτενώς στην ανάγκη περαιτέρω στελέχωσης των τελωνείων, φέρνοντας ως παράδειγμα το τελωνείων των Κήπων όπου υπηρετούν 22 υπάλληλοι, όταν στην απέναντι πλευρά των συνόρων στο τελωνείο της Τουρκίας υπηρετούν 134 υπάλληλοι.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η απώλεια κρατικών εσόδων είναι της τάξεως των 6 δισ. ευρώ από το παραεμπόριο, όταν η κυβέρνηση κάνει αγώνα να βρει 11,5 δισ. ευρώ ή 13,5 δισ. ευρώ μέσω οριζόντων περικοπών, ενώ επανέλαβε την πρότασή του για τη δημιουργία Σώματος Δίωξης Παραεμπορίου.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ σημείωσε ότι υπάρχει βούληση για πάταξη του παραεμπορίου, ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης ανέφερε ότι οι εμπορικοί σύλλογοι θα συνδράμουν για την πάταξη αυτού του φαινομένου.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η χώρα δεν διαθέτει μαγνητικές πύλες εισόδου, γεγονός που θα διευκόλυνε σε αυτήν την προσπάθεια (υπάρχει εν εξελίξει διαγωνισμός για την προμήθεια τέτοιων μηχανημάτων για το λιμάνι του Πειραιά), όταν οι γειτονικές χώρες έχουν αρκετά τέτοια μηχανήματα όπως η Αλβανία, η οποία διαθέτει δώδεκα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v