Από την εφεδρεία στη... διαθεσιμότητα

Την τοποθέτηση σε καθεστώς διαθεσιμότητας των υπαλλήλων του Δημοσίου που θα αποτύχουν στα τεστ αξιολόγησης, καθώς και των επίορκων υπαλλήλων προκρίνει πλέον η κυβέρνηση προκειμένου να αποφευχθεί η εφεδρεία.

Από την εφεδρεία στη... διαθεσιμότητα
Την τοποθέτηση σε καθεστώς διαθεσιμότητας των υπαλλήλων του Δημοσίου που θα αποτύχουν στα τεστ αξιολόγησης, καθώς και των επίορκων υπαλλήλων προκρίνει πλέον η κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια να αποφευχθεί η χρήση του εργαλείου της εργασιακής εφεδρείας και να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του προσωπικού κατά 150.000 έως το 2015.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, από τη χθεσινή σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, και του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντ. Μανιτάκη, προέκυψαν δύο λύσεις για να μειωθεί σχετικώς... αναίμακτα ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων:

1. Να χρησιμοποιηθεί το εργαλείο της διαθεσιμότητας. Όσοι εργαζόμενοι λάβουν αρνητική αξιολόγηση (όταν αυτή γίνει) θα μπουν σε διαθεσιμότητα. Δηλαδή για έναν χρόνο θα εισπράττουν τα τρία τέταρτα (75%) των αποδοχών τους και έπειτα θα απολύονται.

Εάν είναι κοντά στη σύνταξη, τότε μπορεί να τους δίνεται η δυνατότητα να αναγνωρίσουν κάποια πλασματικά χρόνια και να συνταξιοδοτηθούν.

Επίσης, σε διαθεσιμότητα θα υπαχθούν και οι επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι

2. Να υπάρξει απειλή ότι θα αρθούν ευνοϊκές ρυθμίσεις που ισχύουν σήμερα για τη συνταξιοδότηση. Με τον τρόπο αυτόν το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι χιλιάδες υπάλληλοι θα σπεύσουν να κάνουν αμέσως τα χαρτιά τους για να συνταξιοδοτηθούν. Και θα υπάρξει δημοσιονομικό όφελος (περί τα 160 εκατ. ευρώ) από τη διαφορά μεταξύ του μέσου μισθού και της μέσης σύνταξης (που αποτελεί ποσοστό του μισθού).

Με τον τρόπο αυτόν το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι μπορεί τελικά να ξεπεραστεί και ο στόχος της μείωσης του προσωπικού του Δημοσίου κατά 150.000 έως το 2015. Παράλληλα, με αυτήν τη μέθοδο «ξεχνάμε» τον όρο εργασιακή εφεδρεία, που σε πολιτικό επίπεδο θα έφερνε πολλά προβλήματα στην υλοποίηση του μέτρου.

Άλλωστε, το επιχείρημα είναι ότι γίνεται χρήση των μεθόδων που είναι ήδη θεσμοθετημένες, όπως η διαθεσιμότητα.

Πάντως, όλα αυτά θα πρέπει να περάσουν και από τον έλεγχο της τρόικας. Τα τεχνικά της κλιμάκια καταφθάνουν στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα (27 Αυγούστου) και θα είναι οι πρώτοι που θα κληθούν να ελέγξουν ότι το νέο μοντέλο διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού μπορεί να «περπατήσει».

Το οριστικό «Ο.Κ.» ή την οριστική άρνηση θα τη δώσουν οι επικεφαλής που έρχονται στην Αθήνα στις 5 Σεπτεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v