"Φρένο" στα επιτόκια των καταθέσεων

Να συνοδευτεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από μείωση του κόστους δανεισμού ζητά η αγορά. Πλαφόν θέλουν και οι τράπεζες. H μεταφορά καλών πελατών σε θυγατρικές της Βουλγαρίας από κάποιους ομίλους.

Φρένο στα επιτόκια των καταθέσεων
Πλαφόν στα επιτόκια καταθέσεων ζητούν η τρόικα, η αγορά αλλά και οι ίδιες οι διοικήσεις των τραπεζών, προκειμένου να μειωθεί άμεσα το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών και να πέσουν με τη σειρά τους τα δυσθεώρητα σημερινά επιτόκια χορηγήσεων.

Τους τελευταίους μήνες, οι ελληνικές τράπεζες, σε μία προσπάθεια να ανακόψουν την αιμορραγία των καταθέσεων, πρόσφεραν στους μεγάλους πελάτες επιτόκια που άγγιζαν το 6% και στους μεσαίους τόκο που κυμαίνεται από 3,5% έως και 4,5%.

Το 6% τις τελευταίες ημέρες έχει πέσει κάτω από το 5% και σύμφωνα με τα αρμόδια τραπεζικά στελέχη, και κατόπιν της σχετικής «απαίτησης» από την τρόικα, μέχρι το τέλος του 2012 το μέσο καταθετικό επιτόκιο (για μεσαία ποσά) «πρέπει να πέσει στο 2,5%, το πολύ στο 3%», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η μείωση των επιτοκίων, βέβαια, προϋποθέτει την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, η οποία μετατίθεται για το πρώτο τρίμηνο του 2013 λόγω των αλλεπάλληλων καθυστερήσεων στην εκταμίευση από την Ελλάδα της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 23,8 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν στο Τ.Χ.Σ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ταυτόχρονα, η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης θα πρέπει να πυροδοτήσει επιστροφή καταθέσεων, ώστε να βελτιωθεί η σχέση χορηγήσεων προς καταθέσεις. Αυτήν τη στιγμή, ο δείκτης χορηγήσεων προς καταθέσεις διαμορφώνεται για τις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, αναφορικά με την εγχώρια δραστηριότητά τους, στο 170% - 180%, λόγω των εκροών καταθέσεων της τάξης των 80 δισ. ευρώ.

Το παραπάνω κενό καλύπτεται με ρευστότητα από την ΕΚΤ, τον ακριβό ELA και βέβαια τις καταθέσεις. «Εάν δεν δώσουμε ελκυστικά επιτόκια, θα φύγει και το τελευταίο ευρώ», σημειώνουν στελέχη τραπεζών.

Οι διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων επιθυμούν διακαώς την πτώση των επιτοκίων καταθέσεων ώστε να αντιμετωπίσουν την πίεση που υφίστανται στο καθαρό επιτοκιακό περιθώριο, προς το παρόν όμως δεν έχουν καταφέρει να βρουν modus vivendi. Οι περισσότεροι ζητούν να υπάρξει πρωτοβουλία της Τράπεζας της Ελλάδος, με την οποία, εμμέσως πλην σαφώς, να ορίζεται πλαφόν στα επιτόκια καταθέσεων.

Κύκλοι της Τράπεζας της Ελλάδος, από την πλευρά τους, δηλώνουν ότι δεν μπορεί να επιβληθεί διοικητικά ανώτατο όριο στα επιτόκια καταθέσεων, αλλά αυτό μπορεί να προέλθει ως αποτέλεσμα συμφωνίας καλής πρακτικής μεταξύ των τραπεζών. Θυμίζουν δε ότι κάτι αντίστοιχο έγινε στην Πορτογαλία με συμφωνία που επιτεύχθηκε στους κόλπους της τοπικής Ένωσης Τραπεζών.

Οι τραπεζίτες, από την πλευρά τους, θεωρούν ότι η Τράπεζα της Ελλάδος θα μπορούσε να προσανατολίσει την αγορά σε μείωση των επιτοκίων, χωρίς διοικητικά μέτρα, σημειώνοντας τη δύναμη που έχει ο επόπτης.

Με εμφανή την αδυναμία να βρεθεί μια άμεση λύση συγκράτησης των επιτοκίων, οι προσδοκίες μετατίθενται στην επίσπευση της ανακεφαλαιοποίησης. Η αγορά θεωρεί ότι, εφόσον το κράτος ενισχύσει μέσω αυξήσεων κεφαλαίου τις τράπεζες, θα πρέπει να επιβάλει και τη μείωση των επιτοκίων.

Γι’ αυτό θεωρεί ότι πρέπει η επανακεφαλαιοποίηση να διενεργηθεί με βάση τις διεθνείς επιτυχημένες πρακτικές και όχι με εφευρέσεις ελληνικής κοπής. Το γεγονός αυτό από μόνο του θα στείλει μήνυμα σοβαρότητας και αποφασιστικότητας από μία Ελλάδα που θέλει να μετατραπεί σε χώρα ελκυστική για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, με κύριο άξονα την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Για να ανασχέσουν την εκροή καταθέσεων οι τράπεζες, τους τελευταίους μήνες, πέραν των υψηλών επιτοκίων που προσφέρουν στην Ελλάδα, αναγκάστηκαν να προτείνουν σε όσους θέλουν να αποφύγουν το ελληνικό ρίσκο λύσεις όπως η αγορά ξένων τίτλων με μεταφορά θεματοφυλακής σε θυγατρική του εξωτερικού ή απλώς η μεταφορά καταθέσεων σε θυγατρικές του εξωτερικού.

Λόγω των έντονων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Κύπρος, οι καταθέσεις στράφηκαν κυρίως προς τη Βουλγαρία καθώς η τοπική αγορά διαθέτει και υψηλά επιτόκια χορηγήσεων. Έτσι οι τράπεζες μπορούν να προσφέρουν στους πελάτες τους υψηλά επιτόκια, συμπιέζοντας το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο στον μικρότερο δυνατό βαθμό.
 

* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v