Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο Κέιπ Τάουν ο Γ. Παπανδρέου

Ο Γιώργος Παπανδρέου θα είναι εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, στο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στο Κέιπ Τάουν της Νοτίου Αφρικής, από τις 30 Αυγούστου έως την 1η Σεπτεμβρίου.

Στο Κέιπ Τάουν ο Γ. Παπανδρέου
Ο Γιώργος Παπανδρέου θα είναι εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία της  Σοσιαλιστικής Διεθνούς, στο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στο Κέιπ Τάουν της Νοτίου Αφρικής, από τις 30 Αυγούστου έως την 1η Σεπτεμβρίου, όπως ανακοίνωσε το ΠΑΣΟΚ. 

Αναλυτικά, ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Α. Παπανδρέου, θα προεδρεύσει στις εργασίες του 24ου Συνεδρίου της Οργάνωσης, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Κέιπ Τάουν της Νοτίου Αφρικής, από τις 30 Αυγούστου έως την 1η Σεπτεμβρίου.

Στο Συνέδριο θα συμμετάσχουν αντιπροσωπείες από όλα τα κόμματα – μέλη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Το ΠΑΣΟΚ θα εκπροσωπήσει αντιπροσωπεία στην οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Γιάννης Μανιάτης και ο υπεύθυνος Εξωτερικών Σχέσεων του Κινήματος, Πάνος Μπεγλίτης.

Στην έναρξη του Συνεδρίου, την Πέμπτη 30 Αυγούστου, κεντρικοί ομιλητές θα είναι ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Α. Παπανδρέου, και ο Πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, Jacob Zuma.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου θα συζητηθούν 4 κεντρικά θέματα:

α. Για μία οικονομία με θέσεις απασχόλησης, ανάπτυξη και κοινωνική προστασία:
Η σοσιαλδημοκρατική απάντηση στην οικονομική κρίση.
β. Oι αγώνες για δικαιώματα και ελευθερίες: Ενισχύοντας την αντιπροσωπευτική δημοκρατία και επεκτείνοντας τη δημοκρατία στον κόσμο.
γ. Για μία κοινή πορεία για την ειρήνη και τη βιωσιμότητα: Η ανάγκη ενίσχυσης της πολυμερούς συνεργασίας.
δ. Για έναν νέο διεθνισμό και μία νέα κουλτούρα αλληλεγγύης μεταξύ λαών και εθνών.

Επίσης, θα συζητηθεί η κρίση στην Ευρωζώνη, καθώς οι επιπτώσεις της στην παγκόσμια οικονομία αγγίζουν πολλές χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο. Η Σοσιαλιστική Διεθνής έχει ταχθεί από την αρχή της οικονομικής κρίσης υπέρ της αναμόρφωσης του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, της εξισορρόπησης του νομισματικού συστήματος και του καλύτερου συντονισμού των διεθνών Οργανισμών.

Επίσης, υποστηρίζει την υιοθέτηση νέων οικονομικών εργαλείων, όπως τη θέσπιση ενός παγκόσμιου φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και την έκδοση ειδικών ομολόγων για την εξυπηρέτηση του χρέους και τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης.

Η Σοσιαλιστική Διεθνής, έχοντας ενεργό συμμετοχή σε όλες τις Συνδιασκέψεις του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, επισημαίνει ότι, δεν πρέπει η οικονομική κρίση να αποτελέσει πρόσχημα για να μειωθούν οι προσπάθειες αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών προκλήσεων αλλά αντίθετα η πράσινη ανάπτυξη να συμβάλλει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Οι συμμετέχοντες θα ανταλλάξουν απόψεις για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη δημοκρατία και τη λειτουργία της, την ενίσχυση των θεσμών, τη σωστή διεξαγωγή των εκλογικών διαδικασιών στις χώρες που βγαίνουν από αυταρχικά καθεστώτα, τον εκσυγχρονισμό των πολιτικών κομμάτων και τη σύνδεση με τα παγκόσμια κινήματα.

Το Συνέδριο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, που γίνεται για πρώτη φορά στην Αφρικανική ήπειρο, συμπίπτει με τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC).

Το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο ήταν ο κεντρικός φορέας του αγώνα κατά του απαρτχάιντ, με ιστορικό ηγέτη τoν Nelson Mandela και είναι πλήρες μέλος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Η Νότιος Αφρική, μία από τις ισχυρότερες χώρες της Αφρικανικής ηπείρου, διεκδικεί μόνιμη θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και ανέλαβε φέτος την Προεδρία της Αφρικανικής Ένωσης. Έχει επίσης σημαντικό Ελληνισμό.

Το Συνέδριο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς είναι εκλογικό και ο Γιώργος Α. Παπανδρέου είναι εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία της Οργάνωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v