Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Χοντραίνει» το παιχνίδι στις τράπεζες

Ολική ανατροπή για το τραπεζικό σύστημα με άξονες Emporiki και ΤΤ. Οι κινήσεις των «παικτών», το πολιτικό πρόβλημα του ΤΤ και τα δυο σενάρια. Κλειδί στις εξελίξεις η Emporiki. Η ρελάνς των Γάλλων που ανατρέπει τα δεδομένα.

«Χοντραίνει» το παιχνίδι στις τράπεζες
Oι εξελίξεις τρέχουν σε πολλαπλά μέτωπα για το τραπεζικό σύστημα, γεγονός που αναγκάζει τους εμπλεκόμενους να κινηθούν με ταχύτητες σπρίντερ. Την κατάσταση περιπλέκει το γεγονός ότι οι κινήσεις είναι όλες αλληλένδετες μεταξύ τους με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο να ξεκαθαρίσει η εικόνα αν δεν μπει το πρώτο κομμάτι του πάζλ στη θέση του.

Υπό αυτό το πρίσμα, τραπεζικές πηγές υποστηρίζουν ότι «πρώτα πρέπει να κλείσει το θέμα με την Εμπορική Τράπεζα και εν συνεχεία να τακτοποιηθεί το καυτό ζήτημα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου καθώς οι μνηστήρες είναι, σε μεγάλο βαθμό, οι ίδιοι και στις δύο περιπτώσεις».

Εγγύηση για το ΤΤ

Το μέλλον του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου θα κριθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, στις διαπραγματεύσεις που θα έχουν το οικονομικό επιτελείο, την τρόικα, την Τράπεζα της Ελλάδος, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) αλλά και τους υποψήφιους αγοραστές μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου.

Μπορεί χθες να μην κατέστη δυνατή η υποβολή ισολογισμού λόγω «δυσμενών συνθηκών», πηγές από την τράπεζα ωστόσο επισημαίνουν ότι ήδη γίνονται κινήσεις από τη διοίκηση ώστε να υπάρξει εκ νέου πρόσβαση στα στοιχεία (σ.σ. υπήρξε χθες απεργία και έχει προκηρυχθεί νέα για σήμερα) και δεν αποκλείουν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας να δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα για την οικονομική χρήση του 2011.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι με την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων ο βασικός μέτοχος του ΤΤ ή οι αρμόδιες εποπτικές αρχές θα προχωρήσουν σε κάποια μορφής δήλωση-στήριξη. Θα εγγυηθούν δηλαδή την λειτουργία του ΤΤ μέχρι να αποσαφηνισθεί ο τρόπος της ανακεφαλαιοποίησής του, καθώς ο ισολογισμός θα δείχνει ότι η τράπεζα είναι στο «κόκκινο».

Το σενάριο και η έσχατη λύση

Η ανακεφαλαιοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου απασχολεί ήδη τις συζητήσεις του βασικού μετόχου (ελληνικό Δημόσιο) με την τρόικα. Η τελευταία εκτιμά ότι το ΤΤ «δεν είναι βιώσιμο» και πρέπει να διαχωριστεί σε good και σε bad bank, άποψη που προσκρούει στη θέση πολλών παραγόντων αλλά και των εργαζομένων της τράπεζας ότι εξαιρουμένου του προβλήματος με τα κρατικά ομόλογα εν αντιθέσει με την ΑΤΕ, το ΤΤ είναι απολύτως υγιές.

Από την πλευρά του, το ελληνικό Δημόσιο προτείνει η τράπεζα να πουληθεί. Με δεδομένο ότι αφενός δεν μπορεί (καθώς δεν είναι συστημική) να αντλήσει κεφάλαια από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αφετέρου το ΤΧΣ δεν έχει αυτή τη στιγμή τα απαραίτητα κεφάλαια, πρέπει να βρεθεί κάποια τράπεζα- επενδυτής που θα μπορεί, λόγω μεγέθους, να εγγυηθεί ότι θα καλύψει τις ζημιές μετά από προβλέψεις ύψους 2,8 δισ. ευρώ που θα εμφανίσει το ΤΤ για το 2011.

«Τα εμπόδια σε αυτή την λύση είναι πολλά εκτός εάν έχει βρεθεί ή θα βρεθεί ξένη τράπεζα που συζητά την απόκτηση του ΤΤ», τονίζει τραπεζική πηγή και προσθέτει: «Εάν δεν ισχύει αυτό και το Δημόσιο σε συνεργασία με τις εποπτικές αρχές απευθυνθούν σε κάποια ελληνική τράπεζα ώστε αυτή να εγγυηθεί για το ΤΤ-με στόχο να αιτηθεί για άντληση μέρους των κεφαλαίων σε δεύτερο χρόνο από το ΤΧΣ- τότε θα υπάρξει «πρόβλημα» με τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας του φερόμενου ως αγοραστή».

Σύμφωνα με τον συνομιλητή μας σε μία τέτοια περίπτωση πρέπει να υπάρξει συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ώστε να δεχθεί την μείωση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας του πιθανού αγοραστή δείχνοντας ανοχή μέχρις ότου έλθουν τα κεφάλαια στο ΤΧΣ.

Και όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα πάρει την δόση των 31,5 δισ. ευρώ, ώστε να χρηματοδοτηθεί εν τέλει η συμφωνία.

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι τις επόμενες εβδομάδες η Τράπεζα της Ελλάδος και το ελληνικό Δημόσιο αναμένεται καλέσουν τους υποψήφιους αγοραστές για μια πρώτη διερευνητική επαφή, ωστόσο τονίζουν ότι «οι υποψήφιοι θα είναι δύσκολο να τοποθετηθούν όσο είναι ανοικτό το μέτωπο της Εμπορικής»...

Σε ό,τι αφορά την λύση της διάσπασης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου σε good και bad bank, παράγοντας του οικονομικού επιτελείου, τόνιζε στο euro2day.gr ότι «ο μέτοχος θα προσπαθήσει να την αποφύγει, ωστόσο είναι μία από τις εναλλακτικές».

Το «μυστήριο» του Παρισιού

Εξελίξεις υπάρχουν σε παρασκηνιακό επίπεδο και στο μέτωπο της Εμπορικής. Οι πληροφορίες του euro2day αναφέρουν ότι η διοίκηση της Credit Agricole είναι σε ανοικτή επικοινωνία με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και ζητούν μετ’ επιτάσεως αλλαγή στο πλαίσιο των όρων πώλησης.

«Υπήρξε ξαφνικά από την προηγούμενη Δευτέρα στροφή των Γάλλων, οι οποίοι άρχισαν να διαπραγματεύονται δυσχεραίνοντας για τον εν δυνάμει αγοραστή το deal. Δεν θέλουν να καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό (funding gap) των 2 δισ. ευρώ. Στην τελευταία επικοινωνία τους προτείναμε να μεταφέρουν ίσης αξίας δανειακό χαρτοφυλάκιο στο Παρίσι», αναφέρει στέλεχος που εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις.

Τραπεζικές πηγές που κλήθηκαν να σχολιάσουν την... συμπεριφορά των Γάλλων, υποστηρίζουν ότι εμμέσως για το θέμα θα κληθεί να τοποθετηθεί και η τρόικα. Δεν παραλείπουν βέβαια να συνδέουν την στροφή της Credit Agricole, η οποία συνέπεσε με την ολοκλήρωση των επαφών του Έλληνα πρωθυπουργού σε Βερολίνο και Παρίσι, με πιθανή επανεξέταση της στρατηγικής τους για την Εμπορική εάν πράγματι «έχει αποφασισθεί η παραμονή της Ελλάδος στο ευρώ».

Στην περίπτωση όμως που η Credit Agricole προχωρήσει εν τέλει στην απόσχιση δανειακού χαρτοφυλακίου αντίστοιχης αξίας των 2 δισ. ευρώ, με αιχμή το «υγιές» κομμάτι των 900 εκατ ευρώ που αντιπροσωπεύουν ναυτιλιακά δάνεια, τότε αλλάζουν οι όροι για τον αγοραστή, και αυτό είναι μια εξέλιξη ικανή να ανατρέψει τα δεδομένα. Για παράδειγμα, πληροφορίες αναφέρουν ότι μία εκ των προσφορών – ενδεχομένως και οι άλλες δύο – περιλαμβάνουν το ναυτιλιακό χαρτοφυλάκιο της Εμπορικής.

Εαν, πάντως, υπάρξει ναυάγιο στην υπόθεση της Emporiki θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να επισπεύσει τις εξελίξεις στο ΤΤ, προκειμένου να δείξει «πρόσωπο» στο εξωτερικό.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v