Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρω-διχασμός για την Ελλάδα

Η γερμανική κόντρα Μέρκελ - Σόιμπλε και η επίσκεψη Στουρνάρα στο Βερολίνο. Οι διαρροές στον τύπο και τα ραντεβού Ευρωπαίων πολιτικών στην Αθήνα. Διάσταση απόψεων ΕΕ - ΔΝΤ για νέο "κούρεμα" του ελληνικού χρέους.

Ευρω-διχασμός για την Ελλάδα
Το χθεσινό δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel, που ασκούσε κριτική στην Άγκελα Μέρκελ για υποχώρησή της ως προς την Ελλάδα μόνο τυχαίο δεν ήταν. Για τους καλά γνωρίζοντες, το εν λόγω περιοδικό έχει άριστες σχέσεις με τον Γερμανό υπουργό οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και οι περισσότερες διαρροές προέρχονται από αυτό το υπουργείο.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του euro2day, η Γερμανίδα καγκελάριος δεν ενημέρωσε αναλυτικά τον υπουργό της για το τι συζητήθηκε στην τετ α τετ συνάντησή της με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Οι σκληροπυρηνικοί κύκλοι του γερμανικού υπουργείου οικονομικών θεωρούν ότι η μετέπειτα στάση της Α. Μέρκελ τόσο στις δηλώσεις της, όσο και στην τηλεοπτική συνέντευξη στο RTL ήταν αδικαιολόγητα χαλαρή προς την Αθήνα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται υπόγεια κόντρα μεταξύ Μέρκελ και Σόιμπλε για τη γραμμή στην οικονομική πολιτική. Πολλές φορές ο Β. Σόιμπλε απαίτησε -και κατάφερε - αποφάσεις στη δημοσιονομική πολιτική της ευρωζώνης να περνάνε πρώτα από τους υπουργούς οικονομικών αυτής και μετά ως τελική διαπραγμάτευση (με τις αναγκαίες υποδείξεις) από τους αρχηγούς κρατών.

Επίσης, ο ίδιος θεωρεί ότι η καγκελάριος δεν πίεσε αρκετά ώστε να αναλάβει αυτός πρόεδρος του eurogroup όταν τελείωσε η θητεία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τον Ιούλιο.

Η διάσταση απόψεων βεβαίως μπορεί να ερμηνευθεί και διαφορετικά: εν όψει του ταξιδιού του Γιάννη Στουρνάρα στο Βερολίνο την Τρίτη, η Μέρκελ και ο Σόιμπλε εφαρμόζουν την καλά δοκιμασμένη τακτική του καλού και του κακού.

Ο Γερμανός υπουργός γνωρίζει ότι ο Γ. Στουρνάρας θα του παρουσιάσει στοιχεία για μεγαλύτερη του αναμενομένου ύφεση, για αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του ελληνικού ΑΕΠ αλλά και για μέτρα που πρέπει να παρθούν στον τομέα της ανάπτυξης, τα οποία εμμέσως πλην σαφώς δείχνουν την ανάγκη για επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής.

Η συνάντηση αναμένεται δύσκολη καθώς ο Β. Σόιμπλε επιμένει να κρατά τη σκληρή γραμμή αλλά και να «συμβουλεύεται» συναδέλφους του στο σκληροπηρυνικό μπλοκ.

Σε πολιτικό επίπεδο, βεβαίως, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η κυβέρνηση Σαμαρά διανύει τον... μήνα του μέλιτος με ενθαρρυντικά δημοσιεύματα και νέες, υποστηρικτικές δηλώσεις από Ολάντ και Μέρκελ.

Οι επαφές για την Ελλάδα

Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day, έρχεται νέος κύκλος θετικών δηλώσεων. Χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χερμαν Βαν Ρομπέι είχε 25λεπτη τηλεφωνική συνομιλία με τον κ. Γιούνκερ εν όψει του ταξιδιού του πρώτου στην Αθήνα. Ο Χ. Βαν Ρομπέι αναμένεται να κινηθεί στο ίδιο πλάνο με τον Γιούνκερ: στήριξη στον μέσο Έλληνα και υπενθύμιση ότι πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνημένα και να προχωρήσουν αμέσως οι ιδιωτικοποιήσεις.

Τη σκυτάλη θα λάβει ο Γάλλος υπουργός οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί που θα καταφθάσει στην Αθήνα στις 13 Σεπτεμβρίου, καθ' οδόν για τη Λευκωσία, όπου στις 14 θα πραγματοποιηθεί το άτυπο eurogroup.

Η πολιτική αστάθεια στην Ευρώπη

H ξαφνική και έντονη κινητικότητα οφείλεται εν μέρει σε ένα άτυπο mea culpa των εταίρων μας που αρνούνταν να μεταβούν στην Ελλάδα τα τελευταία 2 χρόνια, (με εξαίρεση τον Γιούνκερ).

Κυρίως όμως οφείλεται στην πολιτική αστάθεια στην ευρωζώνη, με άμεσες εκλογές στην Ολλανδία, αργότερα στη Γερμανία, στην επικείμενη βοήθεια που θα ζητήσει η Ισπανία, ίσως η Ιταλία, και στο αίτημα των Πορτογάλων για χαλάρωση του δικού τους πακέτου.

Όλα αυτά είναι πλέον αλληλένδετα κι επηρεάζουν και επηρεάζονται άμεσα από τις εξελίξεις στην Αθήνα και τις κινήσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Σιωπή από το ΔΝΤ

Στη νευρικότητα έρχεται να προστεθεί και η σιγή ιχθύος που κρατά το ΔΝΤ ως προς τη στάση του για την Ελλάδα. Η Κριστίν Λαγκάρντ έχει επιβάλει εμπάργκο σε δηλώσεις και διαρροές μέχρι να οριστικοποιηθεί η έκθεση του Πολ Τόμσεν.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΔΝΤ επιμένει ότι χωρίς νέα αναδιάρθρωση τα δημόσια οικονομικά δεν μπορεί να είναι βιώσιμα μακροπρόθεσμα και το χρέος δεν θα πέσει στον στόχο του 120% του ΑΕΠ το 2020.

* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v