Το παρασκήνιο της κωλυσιεργίας για ΤΑΙΠΕΔ

Με καθυστέρηση εβδομάδων και μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε από το χθεσινό ρεπορτάζ του euro2day η κυβέρνηση αναγκάστηκε χθες να κινητοποιηθεί και να... στριμώξει την ακρόαση της νέας διοίκησης του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων.

Το παρασκήνιο της κωλυσιεργίας για ΤΑΙΠΕΔ
Με καθυστέρηση εβδομάδων, και μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε από το χθεσινό ρεπορτάζ του euro2day, η κυβέρνηση αναγκάστηκε χθες να κινητοποιηθεί και να... στριμώξει την ακρόαση της νέας διοίκησης του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) σε αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής Δημοσίων Επιχειρήσεων, Ασφαλιστικών Φορέων κ.λπ. της Βουλής, προκειμένου να επισημοποιηθεί -επιτέλους- ο διορισμός της.

Σε μια προσπάθεια να προχωρήσει το πρόγραμμα στο Μέγαρο Μαξίμου έγινε σήμερα σύσκεψη υπό τον Αντώνη Σαμαρά με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και του υφυπουργού Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη.

Εξαιτίας της δίμηνης καθυστέρησης (και τους τρεις μήνες που χάθηκαν λόγω των εκλογών), το ΤΑΙΠΕΔ υπολειτουργεί και δεν μπορεί να λάβει καμία απόφαση. Αφού οι κ. Τ. Αθανασόπουλος (πρόεδρος) και Γ. Εμίρης (διευθύνων σύμβουλος) δεν έχουν διοριστεί επισήμως από τη Βουλή, δεν μπορεί να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο.

Έτσι δεν μπορούν να προχωρήσουν ούτε οι επτά εν εξελίξει διαγωνισμοί, ούτε να ληφθούν αποφάσεις για τις κρίσιμες προκηρύξεις που προγραμματίζονται, μετά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά πως οι διαδικασίες των ιδιωτικοποιήσεων θα επιταχυνθούν.

Η κωλυσιεργία στον διορισμό της νέας διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ οφειλόταν στην αδυναμία της κυβέρνησης να εξασφαλίσει τον απαραίτητο αριθμό θετικών ψήφων στην επιτροπή της Βουλής.

Η προσπάθεια για προσεταιρισμό βουλευτών της αντιπολίτευσης απέτυχε. Έτσι η ακρόαση των κ. Αθανασόπουλου και Εμίρη είχε μετατεθεί σε άγνωστη ημερομηνία. Όπως μάλιστα έγραψε το euro2day, δεν είχε μπει στην ημερήσια διάταξη ούτε την επόμενη εβδομάδα.

Μετά τον θόρυβο, ο οποίος οδήγησε ακόμα και σε ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, βρέθηκε χώρος και η ακρόαση μπήκε σφήνα στην αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής Δημοσίων Επιχειρήσεων.

Μάλιστα, προκειμένου να ξεπεραστεί το εμπόδιο με την αδυναμία συγκέντρωσης των 10 εκ των 15 ψήφων στην επιτροπή, η κυβέρνηση εξασφάλισε γνωμοδότηση σύμφωνα με την οποία για τον διορισμό των κ. Αθανασόπουλου και Εμίρη δεν απαιτείται η έγκριση των 2/3 των μελών (όπως ορίζει ο ιδρυτικός νόμος του ΤΑΙΠΕΔ), αλλά απλή πλειοψηφία, όπως συμβαίνει με άλλες ΔΕΚΟ.
 
Έτσι η νέα διοίκηση του ταμείου θα εγκριθεί με τις 9 ψήφους που διαθέτουν τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης. Η αντιπολίτευση αναμένεται, πάντως, να επιμείνει στην εφαρμογή όσων προβλέπει ο ιδρυτικός νόμος του ταμείου.

Μαραθώνια αναμένεται να είναι η πρώτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου καθώς έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες από 50 εκκρεμότητες κατά τη διάρκεια του τελευταίου εξαμήνου, ενώ η κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί γρήγορα και σε ένα άλλο μέτωπο:

Στην ολοκλήρωση του πολυνομοσχεδίου που θα περιλαμβάνει τις θεσμικές και ρυθμιστικές εκκρεμότητες (περίπου 80) για την απεμπλοκή των υφιστάμενων διαγωνισμών και την προκήρυξη νέων διαγωνισμών πώλησης κρατικής περιουσίας.

Τον συντονισμό του συγκεκριμένου έργου έχει αναλάβει ο γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Παν. Μπαλτάκος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v