Στο τραπέζι των συζητήσεων οι ρυθμίσεις δανείων

Με την τρόικα να έχει τον τελικό λόγο σε οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί για τη ρύθμιση των δανείων ξεκίνησαν οι επαφές μεταξύ στελεχών του υπουργείου Ανάπτυξης με εκπροσώπους από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Στο τραπέζι των συζητήσεων οι ρυθμίσεις δανείων
Με την τρόικα να έχει τον τελικό λόγο σε οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί για τη ρύθμιση των δανείων ξεκίνησαν οι επαφές μεταξύ στελεχών του υπουργείου Ανάπτυξης με εκπροσώπους από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ).

Όπως ανακοινώθηκε χθες, μετά το ραντεβού που είχε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης με εκπροσώπους της ΕΕΤ, θα ακολουθήσουν συναντήσεις του Γενικού Γραμματέα Καταναλωτή Γιώργου Στεργίου με την ΕΕΤ και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με στόχο ως το τέλος Σεπτεμβρίου να υπάρχει ένα πλαίσιο συμφωνίας.

Οι ρυθμίσεις, σύμφωνα με το υπουργείο, θα έχουν ως βάση τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και θα γίνουν σε συνεννόηση με την τρόικα, εν όψει και των διαπραγματεύσεων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου, δεν αποκλείεται ακόμη και η νομοθετική παρέμβαση μέσω της επικαιροποίησης του νόμου Κατσέλη.

Η κυβέρνηση, λοιπόν, ξεκινά τη διαπραγμάτευση από τη θέση της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κομμάτων, η οποία προβλέπει την επιβολή πλαφόν ώστε η δόση για το στεγαστικό να μην ξεπερνά το 30% του μηνιαίου εισοδήματος, με εξαίρεση τα υψηλά εισοδήματα. Για κάποιες μάλιστα ειδικές κατηγορίες η δόση ενδέχεται να προσδιοριστεί στο 25% του μηνιαίου εισοδήματος. Ένα από τα σενάρια που εξετάζεται για να γίνει αυτό προβλέπει επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων έως και 99 έτη.

Τραπεζικά στελέχη φέρεται να αντιπροτείνουν να αξιοποιηθεί η εμπειρία από την πρόσφατη αναχρηματοδότηση στεγαστικών δανείων των δημοσίων υπαλλήλων, που υλοποίησε το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ).

Συγκεκριμένα, το ΤΠΔ έθεσε σε εφαρμογή ρύθμιση που ισχύει για μια μεταβατική περίοδο 5 ετών, ενώ μείωσε τη μηνιαία δόση στο 50% και επιμήκυνε τη διάρκεια του δανείου στα 40 χρόνια.

Ένα άλλο σχέδιο προβλέπει πως όσα σπίτια έχουν αγοραστεί με στεγαστικό αξίας κατά μέσο όρο 100.000-150.000 ευρώ και δεν αποπληρώνονται (έχουν κατασχεθεί από την τράπεζα ή βρίσκονται ένα βήμα πριν από την κατάσχεση) να ενοικιαστούν στους μέχρι πρότινος ιδιοκτήτες τους για τα επόμενα 3 χρόνια.

Εν συνεχεία, θα δίνεται η δυνατότητα σε αυτούς (πρώην ιδιοκτήτες-δανειολήπτες) να αγοράσουν εκ νέου το σπίτι με νέο δάνειο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, λόγω της βαθιάς ύφεσης και της εκτίναξης της ανεργίας, το 25% των στεγαστικών δανείων χρήζει ρύθμισης ή νέας αναχρηματοδότησης, με τάση μάλιστα αυξητική τους τελευταίους μήνες.

Σύμφωνα με στοιχεία των τραπεζών-μελών της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, προκύπτει ότι οι ρυθμίσεις των στεγαστικών και των καταναλωτικών δανείων, συμπεριλαμβανομένων των πιστωτικών καρτών, παρουσίασαν την 30ή Ιουνίου 2012, σε σχέση με την 31η Δεκεμβρίου 2011, αύξηση του αριθμού κατά 16,4%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v