Επιχειρηματική αποστολή της ΔΕΘ στη Σμύρνη

Εκατόν είκοσι επιχειρηματικές συναντήσεις με τουρκικές ομολόγους τους πραγματοποίησαν οι ελληνικές επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην 35μελή επιχειρηματική αποστολή την οποία διοργάνωσε η ΔΕΘ προ ημερών στη Σμύρνη.

Επιχειρηματική αποστολή της ΔΕΘ στη Σμύρνη
Εκατόν είκοσι επιχειρηματικές συναντήσεις με τουρκικές ομολόγους τους πραγματοποίησαν οι ελληνικές επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην 35μελή επιχειρηματική αποστολή την οποία διοργάνωσε η ΔΕΘπρο ημερών στη Σμύρνη, συνεχίζοντας το εξωστρεφές εκθεσιακό πρόγραμμα του 2012.

Μάλιστα, στο πλαίσιο της επιχειρηματικής αποστολής, υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στις διοικήσεις της ΔΕΘ και της Διεθνούς Έκθεσης Σμύρνης, IZFAS.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που διοργανώνεται μια τόσο ευρεία επιχειρηματική αποστολή στη Σμύρνη, με σκοπό τη διεύρυνση των σχέσεων τόσο σε οικονομικό όσο και σε αυτοδιοικητικό επίπεδο. Άλλωστε, η αποστολή, πέραν των ελληνικών επιχειρήσεων, περιελάμβανε και εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Αναλυτικά, στην ελληνική αντιπροσωπεία συμμετείχαν εκπρόσωποι των λιμένων Θεσσαλονίκης και Βόλου, οι δήμοι Θεσσαλονίκης, Βόλου, Ιωαννίνων και Πέλλας, ενώ δυναμική ήταν η παρουσία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης με επιχειρήσεις-μέλη του.

Την πρώτη ημέρα της τριήμερης επίσκεψης της επιχειρηματικής αποστολής -την οποία υποδέχθηκε ο ακόλουθος στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Σμύρνη, κ. Κωνσταντίνος Ρελάκης- πραγματοποιήθηκαν, με την οργανωτική ευθύνη της ΔΕΘ και του Εμπορικού Επιμελητηρίου Σμύρνης, οι προγραμματισμένες επιχειρηματικές συναντήσεις, οι οποίες κρίθηκαν ως ιδιαίτερα αποδοτικές από τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Παράλληλα, εκπρόσωποι των Οργανισμών Λιμένων Θεσσαλονίκης και Βόλου συναντήθηκαν με τη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος της Σμύρνης, και συζήτησαν, μεταξύ άλλων, το ενδεχόμενο ακτοπλοϊκής σύνδεσης. Επαφή είχαν ο δήμος και το λιμάνι του Βόλου με την Ένωση Εφοπλιστών της Σμύρνης, ενώ συνολικά οι τέσσερις δήμοι και τα δύο ελληνικά λιμάνια συναντήθηκαν με τουρκικούς τουριστικούς φορείς, αναπτύσσοντας ζητήματα τουριστικών συνεργασιών. Οι ελληνικοί δήμοι πραγματοποίησαν επίσης επαφές με δήμους της Σμύρνης.

Τη δεύτερη μέρα ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Σμύρνης, Εκρέμ Ντεμιρτάς, υποδέχθηκε τους εκπροσώπους των τεσσάρων ελληνικών δήμων, που τού παρουσίασαν τις επενδυτικές προοπτικές των περιοχών τους, αλλά και τα πεδία πιθανών εμπορικών συνεργασιών.

Θεσσαλονίκη και Σμύρνη είναι δύο πόλεις με πολλά κοινά χαρακτηριστικά και ομοιότητες, όπως το ότι αμφότερες είναι λιμάνια με στρατηγικό χαρακτήρα για τις οικονομίες των χωρών τους. Με το σκεπτικό αυτό, άλλωστε, η διοίκηση της ΔΕΘ επέλεξε ως προορισμό της επιχειρηματικής αποστολής τη συγκεκριμένη πόλη, όπου διαβλέπει περιθώρια συνεργασίας και δράσης των ελληνικών επιχειρήσεων.

«Η αγορά της Τουρκίας μπορεί να αποτελέσει μια μεγάλη ευκαιρία για τις ελληνικές επιχειρήσεις ειδικά στην τρέχουσα περίοδο της κρίσης. Αν καταφέρουμε να αναδείξουμε αυτά που μας ενώνουν, μπορούμε στο επόμενο διάστημα να προσβλέπουμε σε συνεργασίες» σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ κ. Τάσος Τζήκας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v