Δάνεια: Καλό... Πάσχα για τις κρίσιμες αποφάσεις

Τι περιλαμβάνει το βασικό μενού στις συζητήσεις μεταξύ χρεωμένων επιχειρήσεων και τραπεζών. Τι ζητούν οι «εκτεθειμένες» εταιρείες. Γιατί οι τράπεζες κάνουν… καθυστέρηση. Τα «κουρέματα» και η πίστωση χρόνου.

Δάνεια: Καλό... Πάσχα για τις κρίσιμες αποφάσεις
«Οι επιχειρήσεις συζητούν σε πολύ συχνή βάση με τις τράπεζες σχετικά με τον τρόπο αποπληρωμής των δανείων τους, ωστόσο έχω την εντύπωση πως οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ομίλων κατά τους πρώτους μήνες του 2013 ή έστω στα μέσα του επόμενου έτους». Αυτά δήλωσε στο Euro2day.gr πρόεδρος εισηγμένης εταιρείας στο Χ.Α. και η μέχρι τώρα περιρρέουσα ατμόσφαιρα φαίνεται να τον δικαιώνει.

Για παράδειγμα, από τις εξαμηνιαίες λογιστικές καταστάσεις των εισηγμένων εταιρειών προκύπτει πως μόνο σε λίγες περιπτώσεις οι τράπεζες έχουν προχωρήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα σε μακροπρόθεσμες διευθετήσεις δανείων τους προς τις επιχειρήσεις.

Αντίθετα, η συνηθέστερη  αντιμετώπιση προς τους ομίλους που έχουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις ή δεν πληρούν τους συμβατικούς όρους των μακροπρόθεσμων δανείων τους (covenants) είναι κάποια από τις παρακάτω:

Χρονική μετατόπιση των λήξεων είτε στο τέλος του 2012 είτε μέχρι και το φθινόπωρο του 2013.

Δήλωση αποποίησης δικαιώματος (waiver) -για ένα χρονικό διάστημα, συνήθως μεταξύ 6 και 12 μηνών- μετατροπής των μακροχρόνιων δανείων σε βραχυπρόθεσμα.

Δεν κάνουν τίποτε από όλα αυτά κι απλώς δεν προχωρούν σε κινήσεις εναντίον των πελατών τους. Επιπλέον, ξεκινούν μια διαδικασία πολύμηνων διαπραγματεύσεων, προκειμένου να υπογράψουν ένα νέο ολοκληρωμένο πακέτο αναχρηματοδότησης, που θα έχει ορίζοντα μεταξύ τριών και επτά ετών.

Οι τράπεζες, δηλαδή, από τη μια πλευρά δεν τραβούν το χαλί στους πελάτες, αλλά από την άλλη δεν τους προσφέρουν τίποτε περισσότερο από κάποιες ανάσες λίγων μηνών, περιμένοντας να διαμορφώσουν την όλη στάση τους μετά την επικείμενη επανακεφαλαιοποίησή τους.

Άλλωστε, όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες, το διάστημα μεταξύ Δεκεμβρίου 2012 και Φεβρουαρίου 2013 αναμένονται αλλαγές στον τρόπο προσδιορισμού της φερεγγυότητας των πελατών από τις τράπεζες, αλλά και στο θέμα των εξωδικαστικών συμβιβασμών με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Αυτό το νέο πλαίσιο, κατά τις ίδιες πληροφορίες, θα αφορά και ρυθμίσεις ιδιωτών εν όψει της ανακεφαλαιοποίησης.

Τα επιχειρήματα των δύο πλευρών

Στις συζητήσεις που διεξάγονται, η πλευρά των εταιρειών προβάλλει ως θετικό επιχείρημα το θετικό EBITDA που σημειώνει (αν δεν το σημειώνει, εμφανίζει «ρεαλιστικά» προγράμματα αναδιοργάνωσης…) και ζητάει από τις τράπεζες, πέρα από επιμηκύνσεις λήξεων, είτε «κούρεμα» στο υπόλοιπο των δανείων, είτε μείωση στο ύψος των επιτοκίων.

Επί του παρόντος τουλάχιστον, οι τραπεζίτες -κατά κανόνα- δεν θέλουν ούτε να ακούσουν για «κουρέματα», ακόμη και σε περιπτώσεις όπου όλα δείχνουν πως αργά ή γρήγορα κάτι τέτοιο δεν θα μπορέσει να αποφευχθεί.

Όσο για το σενάριο της μείωσης των επιτοκίων, το συζητούν μεν, αλλά μάλλον για να κερδίσουν χρόνο. Συγκεκριμένα, στις περισσότερες περιπτώσεις μεταθέτουν τις απαντήσεις τους στο μέλλον, όταν δηλαδή θα έχει δημιουργηθεί μια καλύτερη εικόνα σχετικά με την πορεία και τα αποτελέσματα της επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Και όταν ενδεχομένως θα έχει ήδη προηγηθεί η αποκλιμάκωση των επιτοκίων στις καταθέσεις.

Τέλος, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι τράπεζες αφήνουν ανοιχτό και το ενδεχόμενο κεφαλαιοποίησης μέρους των δανείων.

Παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν πως η «καθυστέρηση» που παίζουν οι τράπεζες κάνει κακό στην οικονομία, καθώς κρατούν ζωντανές επιχειρήσεις τελειωμένες, οι οποίες απλώς κανιβαλίζουν την ήδη συρρικνωμένη αγορά (πωλήσεις κάτω του κόστους κ.λπ.).

Επιπρόσθετα, η αναβλητικότητα εμποδίζει πολλές υγιείς εταιρείες να αναχρηματοδοτήσουν τα δάνειά τους και έτσι να δουλέψουν απρόσκοπτα και να αναπτυχθούν.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, ένα από τα γενικότερα μειονεκτήματα αυτής της χώρας είναι ότι ποτέ δεν κατηγορείται κάποιος λόγω της απραξίας που επιδεικνύει, ενώ αντίθετα αντιμετωπίζει μια σειρά κινδύνους όποιος αποφασίσει να πάρει αποφάσεις και να παραγάγει έργο.

Από την άλλη πλευρά, όλοι περιμένουν να δουν πώς θα προχωρήσουν τα νέα τραπεζικά σχήματα που δημιουργήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες.

Τώρα είναι διαφορετικές οι εκτιμήσεις για το ποια στάση θα ακολουθήσουν οι τράπεζες μέσα στο 2013, όταν τα πράγματα θα έχουν αρχίσει να ξεκαθαρίζουν. Οι περισσότεροι πάντως συμφωνούν πως σε περίπτωση επιτυχούς ολοκλήρωσης της επανακεφαλαιοποίησης και της μείωσης της αβεβαιότητας στη χώρα το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα θα σκληρύνει τη στάση του και θα αυξήσει την πίεσή του προς τους επιχειρηματίες…


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v