Ενστάσεις από τρόικα για το πακέτο

Εξειδίκευση των μέτρων ζητά η τρόικα ενώ δεν δέχεται έσοδα από φοροδιαφυγή, σύμφωνα με πληροφορίες. Ύφεση και ανεργία στο τραπέζι του διαλόγου με Στουρνάρα. Έως την Παρασκευή κλειδώνει το "πακέτο". 

Ενστάσεις από τρόικα για το πακέτο
Ενστάσεις εξέφρασαν οι οι Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) στο πακέτο μέτρων που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας. 

Η συζήτηση διήρκεσε 2,5 ώρες και αμέσως μετά, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι «η τρόικα έχει αναμενόμενες ενστάσεις για κάποια μέτρα που δεν τα πολυκαταλαβαίνουν και θέλουν να τα εξειδικεύσουμε».

Ο ίδιος, ερωτηθείς «εάν στην περίπτωση εξειδίκευσης υπάρχει περίπτωση να απορριφτούν από την τρόικα;», απάντησε «ναι», προσθέτοντας, πάντως, ότι «το πακέτο πρέπει να κλειδώσει το συντομότερο δυνατόν».

Άλλος ανώτερος παράγοντας του ΥΠΟΙΚ υπογράμμισε ότι η τρόικα δεν δέχεται να εγγραφούν στο πακέτο των μέτρων έσοδα από φοροδιαφυγή, επισημαίνοντας ότι «πρέπει πρώτα να αποδείξουμε ότι μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί, μέσα από σταδιακή αύξηση των εσόδων».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στην κρίσιμη σύσκεψη, που άρχισε στις 4 το απόγευμα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προσήλθε με φακέλους, στους οποίους υπήρχαν μέτρα άνω των 17 δισ. ευρώ, προκειμένου, μετά από τις ενστάσεις και αντιρρήσεις της τρόικας, να προκύψει «καθαρό» αποτέλεσμα 11,9 δισ. ευρώ.

Ερωτηθείς το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου, εάν το ύψος των ενστάσεων της τρόικας είναι 2 δισ. ευρώ, απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας «κανένα σχόλιο».

Στη σύσκεψη, από ελληνικής πλευράς μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός αναπληρωτής, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός, Γιώργος Μαυραγάνης, ο πρόεδρος του ΣΟΕ, Πάνος Τσακλόγλου και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Μέργος.

Από την πλευρά της τρόικας, μετά τη συνάντηση ο κ. Τόμσεν δήλωσε ότι «ήταν μια καλή συνάντηση» και ο κ. Μαζούχ πρόσθεσε ότι «δουλεύουμε μέρα- νύχτα». Η τρόικα θα μείνει εβδομάδες στην Αθήνα. Ενα μικρό διάλειμμα θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε οι επικεφαλής της ομάδας των δανειστών θα μεταβούν στην Λευκωσία για την ενημέρωση του Eurogroup. Εν συνεχεία θα επιστρέψουν στην Αθήνα για να συνεχίσουν την σύνταξη της έκθεσης.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, η ελληνική πλευρά παρουσίασε και τις βασικές υποθέσεις του λεγόμενου «μακροοικονομικού σεναρίου», το οποίο αφορά κυρίως την ύφεση και την ανεργία, που κινούνται ανεξέλεγκτα και συνδέονται με την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους.

Το πακέτο των μέτρων αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού έως την Παρασκευή, ενώ ο κ. Στουρνάρας θα παρουσιάσει τα μέτρα, στη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 14 Σεπτεμβρίου στη Λευκωσία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν πληροφορίες για ενστάσεις της τρόικας στα ισοδύναμα μέτρα, το μέτρο της εφεδρείας με τη νέα του μορφή αλλά και πιέσεις για ακόμα ποιο ελαστικές ρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και κλείσιμο ΔΕΚΟ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v