Επιλέγουν "επιμήκυνση" στην πληρωμή φόρων

Σε νέο «φούσκωμα» των ληξιπρόθεσμων προς το Δημόσιο οφειλών αναμένεται να οδηγήσει η αδυναμία καταβολής των φόρων από την πλευρά εκατοντάδων χιλιάδων φορολογουμένων. Τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ.

Επιλέγουν επιμήκυνση στην πληρωμή φόρων
Σε νέο «φούσκωμα» των ληξιπρόθεσμων προς το Δημόσιο οφειλών αναμένεται να οδηγήσει η αδυναμία καταβολής των φόρων από την πλευρά εκατοντάδων χιλιάδων φορολογουμένων.

Όπως προκύπτει από τη ροή των εισπράξεων από τον φόρο εισοδήματος, πολλοί φορολογούμενοι επιλέγουν να καταστήσουν τα χρέη τους ληξιπρόθεσμα, κάνοντας στη συνέχεια χρήση των σχετικών ρυθμίσεων, μεταθέτοντας σε βάθος χρόνου την πληρωμή των υποχρεώσεών τους.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, στις 31 Αυγούστου, οπότε και έληξε η προθεσμία για την καταβολή της 1ης από τις 7 δόσεις του φόρου εισοδήματος, 460.000 φορολογούμενοι πλήρωσαν μόνο ένα μικρό ποσό έναντι της δόσης και δέχθηκαν το υπόλοιπο μέρος αυτής να γίνει ληξιπρόθεσμο χρέος.

Επίσης, άλλοι 450.000 φορολογούμενοι δήλωσαν αδυναμία πληρωμής και δεν κατέβαλαν καθόλου τη δόση. Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους σε έως και 48 δόσεις.

Συνολικά τα ληξιπρόθεσμα χρέη από τον φετινό φόρο εισοδήματος φτάνουν έως σήμερα τα 270 εκατ. ευρώ. Τα 35 εκατ. ευρώ αφορούν οφειλές που δημιουργήθηκαν από όσους κατέβαλαν κάποιο ποσό έναντι της δόσης και τα υπόλοιπα 235 εκατ. είναι χρέη από όσους δεν πλήρωσαν καθόλου τη δόση.

Ειδικότερα, τη δόση του φόρου εισοδήματος που έληξε στις 31 Αυγούστου πλήρωσε ολόκληρη το 60% (6 στους 10) των υπόχρεων. Από τους 2.200.000 φορολογούμενους που έπρεπε να πληρώσουν:

-Οι 700.000 επέλεξαν να εξοφλήσουν την εφορία σε 7 δόσεις.
-Οι 600.000 πλήρωσαν όλο το ποσό εφάπαξ.
-Οι 450.000 δεν πλήρωσαν καθόλου.
-Οι 460.000 πλήρωσαν ένα μέρος της δόσης και όχι ολόκληρο το ποσό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, 500 εκατ. ευρώ πληρώθηκαν μέσω πιστωτικής κάρτας για να εξασφαλίσουν οι φορολογούμενοι την έκπτωση της εφάπαξ καταβολής και να πληρώσουν το ποσό σε άτοκες δόσεις.

Από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, μέχρι τις 31-8-2012 από τα 6,5 δισ. ευρώ που είχαν βεβαιωθεί ως οφειλόμενοι φόροι εξοφλήθηκαν μόνο τα 2,4 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v