Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι αποφάσεις ΤΑΙΠΕΔ για IBC, Ελληνικό

Στην επόμενη φάση περνούν οι τέσσερις από τους εννέα υποψηφίους για την αξιοποίηση του Ελληνικού, καθώς και έξι ενδιαφερόμενοι για το κτήμα Αφάντου στη Ρόδο. Οι εξελίξεις σε ΔΕΠΑ και ΙΒC.

Οι αποφάσεις ΤΑΙΠΕΔ για IBC, Ελληνικό
Στην επόμενη φάση περνούν οι τέσσερις από τους εννέα υποψηφίους για την αξιοποίηση του Ελληνικού, καθώς και έξι ενδιαφερόμενοι για το κτήμα Αφάντου στη Ρόδο, με απόφαση που ελήφθη στη μαραθώνια συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ).

Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν δεκάδες εκκρεμότητες που είχαν συσσωρευθεί τους πέντε τελευταίους μήνες και αφορούν την προώθηση σειράς νέων διαγωνισμών, με βάση και το χρονοδιάγραμμα που προβλέπει το δεύτερο μνημόνιο.

Για το Ελληνικό είχαν ενδιαφερθεί εννέα επενδυτές, αλλά η προηγούμενη διοίκηση είχε αποφασίσει να προχωρήσει μόνο με τους τέσσερις εξ αυτών.

Όμως, το διοικητικό συμβούλιο δεν είχε εγκρίνει τη συγκεκριμένη απόφαση γιατί μεσολάβησαν οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Χθες αποφασίστηκε να προκριθούν η Elbit (Ισραήλ), η Lamda Development (Ελλάδα), η London Regional Properties (Βρετανία) και η Qatari Diar (Κατάρ).

Στη δεύτερη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την αξιοποίηση του ακινήτου στην Κασσιόπη Κέρκυρας επελέγη να μετάσχει ο μοναδικός υποψήφιος, δηλαδή η αμερικανικών συμφερόντων κοινοπραξία NCH New Europe Property Fund II LP και NCH Balkan Fund L.P

Στη δεύτερη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την αξιοποίηση του ακινήτου Αφάντου Ρόδου επελέγησαν να συμμετάσχουν οι εταιρείες: 

* Ατλάντικα Ελλάς Α.Ε. 
* Lamda Development 
* London Regional & Properties 
* Minoan Group 
* NCH Capital 
* Τ.Ε.ΜΕΣ Α.Ε.

Τρεις υποψήφιοι θα κληθούν να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές για την απόκτηση της επικαρπίας επί του δικαιώματος αποκλειστικής αξιοποίησης, χρήσης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης (ΙΒC) για 90 χρόνια.

Πρόκειται για τη Lamda Development του ομίλου Λάτση, τη REDS (ΕΛΛΑΚΤΩΡ) και την Talima Ventures (ιδιοκτήτρια του Athens Metro Mall). Το κτίριο του IBC περιλαμβάνει το γνωστό εμπορικό κέντρο Golden Hall, που διαθέτει υπέργειους χώρους 73.000 τ.μ., συμπεριλαμβανομένων 4.500 τ.μ. γραφειακών χώρων, καθώς και υπόγειο χώρο 59.200 τ.μ. για στάθμευση και αποθήκευση.

Επιπλέον, θα διατεθεί προς εκμετάλλευση και ο αναξιοποίητος χώρος του IBC με υπέργεια επιφάνεια 14.300 τ.μ. και υπόγειο χώρο στάθμευσης 7.300 τ.μ. Στη συνεδρίαση εγκρίθηκε το τελικό κείμενο της σύμβασης για τη σύσταση Επικαρπίας επί του Δικαιώματος Διοίκησης και Διαχείρισης του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης (IBC) για περίοδο 90 ετών, με βάση το οποίο θα υποβληθούν οι τελικές οικονομικές προσφορές των υποψήφιων επενδυτών.

Η ενέργεια

Παράλληλα, εγκρίθηκαν οι όροι της α΄ φάσης του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ, με βάση τους οποίους θα υποβληθούν ενδεικτικές προσφορές από τους υποψήφιους επενδυτές.

Στο δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού πώλησης της ΔΕΠΑ ή και του ΔΕΣΦΑ είχαν προκριθεί 14 από τους 17 ενδιαφερόμενους, στους οποίους συγκαταλέγονται ισχυροί παίκτες της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας. Τώρα οι υποψήφιοι θα κληθούν να υποβάλουν προσφορές, αφού μελετήσουν τα στοιχεία που θα τους διαθέσει το ΤΑΙΠΕΔ. Μεταξύ αυτών είναι η Socar (Αζερμπαϊτζάν), οι ρωσικές Negusneft και Gazprom, η αλγερινή Sonatrach, η ολλανδική Vopak, η ισραηλινή Israel Corp., η κοινοπραξία των ομίλων Μυτιληναίου και Βαρδινογιάννη κ.λπ.

Εγκρίθηκε και το σχέδιο σύμβασης μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της ΔΕΗ σχετικά με την παραίτηση της ΔΕΗ, έναντι καταβολής ανταλλάγματος από το ΤΑΙΠΕΔ, από το δικαίωμά της να ζητήσει να αγοράσει έως και το 30% των μετοχών της ΔΕΠΑ.

Τέλος, εγκρίθηκε το μνημόνιο συμφωνίας μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος σχετικά με την ενιαία αξιοποίηση της έκτασης της χερσονήσου Μικρό Καβούρι στη Βουλιαγμένη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v