Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι πέντε άξονες της φορολογικής πολιτικής

"Παίζει" κεφαλικός φόρος για επαγγελματίες. Οι πέντε άξονες της φορολογικής μεταρύθμισης. Τέλος οι μειώσεις αμοιβών, λέει το ΥΠΟΙΚ. Στα 6,5 δισ. οι περικοπές μισθών και 1,1 δισ. από όρια ηλικίας. Φεύγει από βδομάδα η τρόικα.

Οι πέντε άξονες της φορολογικής πολιτικής
Τα σενάρια της αυτοτελούς φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών για τα οποία έγραψε από το πρωί το euro2day.gr επιβεβαιώνουν αρμόδια στελέχη του υπουργείου οικονομικών. Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου περιγράφοντας τους πέντε άξονες της φορολογικής μεταρρύθμισης ανέφερε τα εξής:

1. Ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις θα φορολογούνται με βάση τον εταιρικό φόρο, ο οποίος θα μειωθεί.

2. Όλη η επιχειρηματική δραστηριότητα θα φορολογείται με βάση βιβλία και στοιχεία και θα σταματήσουν να εφαρμόζονται οι τεκμαρτές και αυτοτελείς φορολογίες.

3. Εισαγωγή νέας φορολογικής κλίμακας με λιγότερα κλιμάκια για τα φυσικά πρόσωπα.

4. Εξίσωση προς τα κάτω των ανώτατων φορολογικών συντελεστών στα εισοδήματα από εργασία και επιχειρηματική δραστηριότητα.

5. Θα προχωρήσουν σε διασταυρώσεις και χρήση όλων των εργαλείων που έχει στη διάθεση του το Υπουργείο Οικονομικών, τα οποία δεν είχαν χρησιμοποιηθεί έως τώρα.

Η ίδια πηγή εξηγούσε πως ο κεφαλικός φόρος που ακούστηκε (150 ευρώ για ελεύθερους επαγγγελματίες και ιδιοκτήτες ακινήτων) δεν είναι παρά ένα παράδειγμα του τι θα μπορούσε να αποφέρει μια πολύ χαμηλή φορολόγηση, ώστε να γίνει αντιληπτό ότι η κλιμάκωση της προς τα πάνω θα μπορούσε να αποφέρει ακόμα περισσότερα έσοδα με δικαιότερο τρόπο.

Όπως τόνισε ο ίδιος παράγοντας, το υπουργείο μελετά τον εκσυγχρονισμό του φορολογικού συστήματος για να χτυπήσει τη μεγάλη φοροδιαφυγή.

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα πηγή του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσε την ύπαρξη σχεδίου για κεφαλικό φόρο σε ελεύθερους επαγγελματίες και ιδιοκτήτες ακίνητων, διευκρινίζοντας ότι δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις αλλά υπάρχουν σχετικές συζητήσεις.

Τα παραπάνω μέτρα εντάσσονται στο πλαίσιο της επικείμενης φορολογικής μεταρρύθμισης η οποία έχει στόχο να αποδώσει πρόσθετα έσοδα δυο δισ. ευρώ, πέραν του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ.


Οχι άλλες περικοπές στους μισθούς

"Τελειώσαμε με μισθούς και συντάξεις δεν θα υπάρξουν άλλα τέτοιου τύπου μέτρα", σημείωνε υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου μετά το ραντεβού των αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το ορόσημο της συνεδρίασης του Eurogroup στις 8 Οκτωβρίου αποτελεί την καταληκτική ημερομηνία για να έχει επιτευχθεί, εντός και εκτός, πλήρης συμφωνία για το πακέτο μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ και το υψηλόβαθμο κλιμάκιο της τρόικας δεν είναι απίθανο να χρειαστεί να επιστρέψει στην Αθήνα στις αρχές Οκτωβρίου για να σφραγίσει το πακέτο.

Η σημερινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, με τους επικεφαλής της τρόικας μετά τη χθεσινοβραδυνή έντονη διαφωνία που καταγράφηκε, ξεκινά με τα συμφωνηθέντα μέτρα στα 9,5 δισ. ευρώ.

Στο πακέτο αυτό περιλαμβάνονται περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων ύψους 6,5 δισ. ευρώ, ενώ επιπλέον 1,1 δισ. ευρώ προέρχεται από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη, μετά και την δημοσιονομική αξιολόγηση του μέτρου από τεχνικά κλιμάκια του ΔΝΤ.

Το υπόλοιπο ποσό έως τα 9,5 δισ. ευρώ καλύπτεται και από μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα τα οποία έχει αποδεχθεί η τρόικα, ενώ όπως επιβεβαιώνουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών στο τραπέζι βρίσκεται και η παροχή περιθωρίου ενός έτους σε όσους έχουν θεμελιώσει ήδη συνταξιοδοτικό δικαίωμα προκειμένου να κάνουν χρήση αυτού. Στην αντίθετη περίπτωση θα τους αγγίξουν τα νέα αυξημένα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

Στο τραπέζι παραμένει και το σχέδιο «νέου τύπου εφεδρείας» ή labour reserve όπως τη βαφτίζουν οι πιστωτές, σχέδιο που συνδυάζεται με την παραπάνω παράμετρο της ώθησης στην πρόωρη συνταξιοδότηση.

Όπως έλεγε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το γεγονός ότι η τρόικα επανέρχεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σήμερα «δείχνει διάθεση για συμβιβασμό».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή στόχος της ελληνικής πλευράς είναι αν είναι δυνατό, να κλείσει το συνολικό πακέτο έως την Κυριακή, καθώς στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας το αργότερο, το υψηλόβαθμο κλιμάκιο της τρόικας είναι προγραμματισμένο να αναχωρήσει από την Αθήνα.

Η εναλλακτική είναι αν δεν υπάρξει 100% συμφωνία να έχουν κλείσει τα μέτρα στο 95%. Το εναπομένων ποσό θα συνεχίσει να συζητείται εσωτερικά και με τη συμβολή των τεχνικών κλιμακίων που θα παραμείνουν, ενώ το υψηλόβαθμο κλιμάκιο θα επανέλθει για την τελική συμφωνία πριν το Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου.

Να σημειωθεί ότι η ελληνική πλευρά αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξει αίτημα για έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v