Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μετά τις εκλογές των ΗΠΑ η έκθεση της τρόικα

Σύμφωνα με το Reuters η έκθεση για την Ελλάδα θα δημοσιευτεί μετά τις αμερικανικές εκλογές. Διαψεύδουν οι εκπρόσωποι της τρόικα και η Κομισιόν την πληροφορία. Οι διαφοροποιήσεις και το πιθανό κενό χρηματοδότησης.

Μετά τις εκλογές των ΗΠΑ η έκθεση της τρόικα
Η έκθεση για το ελληνικό χρέος από ΔΝΤ και ΕΕ θα καθυστερήσει και θα δημοσιοποιηθεί μετά τις αμερικανικές εκλογές, σύμφωνα με πηγές του Reuters.

Η έκθεση της τρόικα αναμενόταν να δημοσιοποιηθεί εντός του Οκτωβρίου, πιθανότατα πριν τη συνάντηση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης στις 8 Οκτωβρίου.

Αποτελεί δε τη βάση για την απόφαση της εκταμίευσης της επόμενης δόσης για την Ελλάδα, που, σύμφωνα με το πρακτορείο σε διαφορετική περίπτωση δεν θα έχει ρευστότητα να καταβάλλει μισθούς και συντάξεις, θα κηρύξει στάση πληρωμών και θα αναγκαστεί να αποχωρήσει από την ευρωζώνη.

Διαψεύδουν οι εκπρόσωποι των δανειστών

Καμία σχέση με την πραγματικότητα δεν έχει το δημοσίευμα λένε οι εκπρόσωποι της τρόικας, όπως μεταφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών. Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ βρίσκονταν στη σύσκεψη με τον Γ. Στουρνάρα όταν δημοσιοποιήθηκε η πληροφορία. Λίγο αργότερα βγαίνοντας από το υπουργείο ο Μ. Μόρς δήλωσε ότι το δημοσίευμα "δεν είναι αλήθεια".

Λίγη ώρα αργότερα το δημοσίευμα διέψευσε και εκπρόσωπος της Κομισιόν, χαρακτηρίζοντας το ως "απόλυτη ανοησία".

Οι διαφορές και το πρόβλημα χρηματοδότησης


Σύμφωνα πάντως με το Reuters, οι διαφορές στους κόλπους της τρόικα για το ακριβές ύψος των προβλημάτων του ελληνικού χρέους, σε συνδυασμό με τις πολιτικές πιέσεις για αναβολή λίγων εβδομάδων, δείχνουν ότι η έκθεση θα καθυστερήσει έως τα μέσα Νοεμβρίου.

Στο μεταξύ, η Ελλάδα θα εκδίδει βραχυπρόθεσμα έντοκα γραμμάτια για την κάλυψη των αναγκών της και οι τράπεζες θα λαμβάνουν κεφάλαια από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας ELA της ΤτΕ

"Η αμερικανική κυβέρνηση δεν θέλει καμία μακροοικονομική ταραχή στην παγκόσμια οικονομία πριν τις 6 Νοεμβρίου", δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ στο Reuters. 

Διάφορες πηγές του πρακτορείου στη Γερμανία υποστήριξαν ότι κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ουάσινγκτον ξεκαθάρισαν σε σειρά επαφών με ευρωπαίους και γερμανούς ομολόγους τους ότι θα προτιμούσαν να μην υπάρξουν εκπλήξεις πριν τις εκλογές. 

"Είναι πολύ πιθανό, η δημοσιοποίηση της έκθεσης της τρόικα να αναβληθεί για μετά τις αμερικανικές εκλογές", ανέφερε γερμανός αξιωματούχος, ενώ όταν ερωτήθηκε για το εάν πρόκειται για αίτημα των ΗΠΑ, σημείωσε ότι "Δεν θέλουν εκπλήξεις". 

Ακόμα και αν η αποστολή ολοκληρώσει τις εργασίες της τον Οκτώβριο θα απαιτηθεί χρόνος μέχρι να γραφτούν οι εκθέσεις στις οποίες το βασικό θέμα είναι το εάν θα μπορέσει η χώρα να κατεβάσει το χρέος της σε διαχειρίσιμα επίπεδα, δηλαδή κάτω του 120% του ΑΕΠ.

Αν η Ελλάδα είναι εκτός στόχου σε σημαντικό βαθμό, όπως προβλέπουν πολλοί οικονομολόγοι οι αγορές θα αντιδράσουν αρνητικά, φοβούμενες ότι θα υπάρξει νέος γύρος αναδιάρθρωσης χρέους για να μπουν τα οικονομικά της χώρας σε τάξη.

Μια αρνητική έκθεση της τρόικα θα μπορούσε επίσης να ασκήσει πιέσεις που θα οδηγούν την Ελλάδα έξω από το ευρώ κάτι που θα έχει τεράστιες επιπτώσεις σε άλλες χώρες και την παγκόσμια οικονομία.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν τα ίδια συμφέροντα με τον αμερικανό πρόεδρο να μην αποσταθεροποιηθούν οι αγορές. Αλλωστε και οι οικονομίες τους έχουν πληγεί σημαντικά από την κρίση.

Μια πηγή πάντως αναφέρει ότι οι κινήσεις των ευρωπαίων ηγετών πηγαίνουν πολύ πιο πέρα από την μακροοικονομική σταθερότητα. «Σε ότι αφορά τους ευρωπαίους δεν θέλουν τον Romney, οπότε πιθανότατα θα είναι πρόθυμοι να κάνουν τα πάντα για να βοηθήσουν τον Ομπάμα», σημειώνει η πηγή η οποία ασχολείται με την εξεύρεση λύσεων για την κρίση χρέους.

Το πρόβλημα για τον Ομπάμα, όμως, όπως επισημαίνει το πρακτορείο είναι ότι αν φανεί ότι οι ηγέτες της ΕΕ προσπαθούν να τον βοηθήσουν, αυτό θα προσφέρει «πυρομαχικά» στον αντίπαλο του για την προεδρία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v