Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιστολή της ΤτΕ στον Προκόπη Παυλόπουλο

Με επιστολή προς τον βουλευτή Προκόπη Παυλόπουλο η ΤτΕ απαντά στη δήλωση του Π. Παυλόπουλου αναφορικά με τις αγοραπωλησίες ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου κατά την περίοδο 2009-2011.

Επιστολή της ΤτΕ στον Προκόπη Παυλόπουλο
Με επιστολή προς τον βουλευτή Προκόπη Παυλόπουλο η ΤτΕ η Τράπεζα της Ελλάδος δίνει διευκρινήσεις για τη δήλωση του Π. Παυλόπουλου αναφορικά με τις αγοραπωλησίες ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου κατά την περίοδο 2009-2011.

Αναλυτικά στην σχετική επιστολή αναφέρεται:

Κύριε Βουλευτά,

Αναφορικά με τη δήλωση που έχει αναρτηθεί στην προσωπική σας ιστοσελίδα κατόπιν απάντησης του Υπουργείου Οικονομικών σε Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων για τις αγοραπωλησίες ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου κατά την περίοδο 2009-2011, κρίνουμε σκόπιμο να φέρουμε εις γνώσιν σας τα ακόλουθα:

Πρώτον: Ο πίνακας στον οποίο αναφέρεσθε περιέχει στοιχεία μόνο για τα υπόλοιπα των χαρτοφυλακίων, ανά φορέα για τον εγχώριο τομέα και ανά θεματοφύλακα για τον εξωτερικό τομέα και σε καμία περίπτωση στοιχεία για το αν οι συναλλαγές έγιναν στην πρωτογενή ή δευτερογενή αγορά.

Ως εκ τούτου, δεν μπορεί να εξαχθεί το οποιοδήποτε συμπέρασμα για το αν οι αγορές ομολόγων πραγματοποιήθηκαν μέσω της δευτερογενούς αγοράς. Αρκεί ενδεικτικά να αναφερθεί ότι, οι αγορές στις οποίες προέβησαν τα ασφαλιστικά ταμεία τη διετία 2009-2011 πραγματοποιήθηκαν στη συντριπτική τους πλειονότητα (άνω του 75%) μέσω της πρωτογενούς και όχι μέσω της δευτερογενούς αγοράς.

Περαιτέρω, ελέγχεται ως εσφαλμένο το συμπέρασμα ότι τα ασφαλιστικά ταμεία ήταν αγοραστές, και μάλιστα από τη δευτερογενή αγορά, πολύ μεγάλου αριθμού ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του πίνακα που αφορούν τον εγχώριο τομέα, στη διετία τέλος 2009 - τέλος 2011 παρατηρείται μείωση της ονομαστικής αξίας των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου που διακρατούσαν τα ασφαλιστικά ταμεία κατά περίπου € 2,5 δισ. (από € 25,9 δισ. στις 31/12/2009 σε € 23,4 δισ. στις 31/12/2011).

Εξ΄ άλλου, ως προς την Τράπεζα της Ελλάδος, η αύξηση που παρατηρείται στον πίνακα οφείλεται σε αγορές ομολόγων που πραγματοποιήθηκαν μετά την ενεργοποίηση και για την υλοποίηση του Προγράμματος Αγοράς Ομολόγων που αποφασίστηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Τέλος, για την ακρίβεια των αριθμών, στις 31/12/2009 ο εγχώριος τομέας κατείχε ομόλογα ονομαστικής αξίας € 55,9 δισ. και όχι € 56,9 δισ., διαφορά που προφανώς οφείλεται σε τυπογραφικό λάθος.

Δεύτερον: Όσον αφορά το χαρτοφυλάκιο του εξωτερικού τομέα, για να είναι τα στοιχεία στα οποία αναφέρεσθε συγκρίσιμα με τα αντίστοιχα του εσωτερικού τομέα, θα έπρεπε να συμπεριληφθούν στην ανάλυση όχι μόνο οι εγχώριοι θεματοφύλακες, αλλά και οι θεματοφύλακες που εξυπηρετούν τους ξένους επενδυτές (CCBM, Clearstream, Euroclear).

Συνεπώς, το χαρτοφυλάκιο εξωτερικού τομέα μειώθηκε από € 194,6 δισ. στο τέλος του 2009 σε € 174,3 δισ. στο τέλος του 2010 και σε € 152,2 δισ. στο τέλος του 2011.

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε πληροφορία.

Μιχαήλ Μιχαλόπουλος
Διευθυντής

(Οι αναλυτικοί πίνακες με τα υπόλοιπα των ελληνικών ομολόγων δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό").


Η δήλωση του Προκόπη Παυλόπουλου

Αναφορικά με το θέμα ο Προκόπης Παυλόπουλος είχε κάνει την ακόλουθη δήλωση:

«Κατ’ επανάληψη είχα ζητήσει δια της κοινοβουλευτικής οδού στοιχεία για τους κατόχους των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου από τις αρχές του 2009 έως το τέλος του 2011. Δεν μου είχε δοθεί όμως επαρκής απάντηση. Γι’ αυτό θεωρώ θετικό το γεγονός ότι αυτή τη φορά το Υπουργείο Οικονομικών μου απάντησε, έστω και αν τα στοιχεία δεν είναι πλήρη μ’ ευθύνη των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων.

Από τον πίνακα που μου κατέθεσε το Υπουργείο Οικονομικών εξάγονται τα εξής συμπεράσματα:

Πρώτον: Καθ’ όλη την περίοδο από 1/1/2010 έως την 31/12/2011, οι Ελληνικές Τράπεζες, τ’ Ασφαλιστικά Ταμεία, η Τράπεζα της Ελλάδος και ιδιώτες αποταμιευτές εμφανίζονται αγοραστές πολύ μεγάλου αριθμού ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου.

Ειδικότερα ενώ την 31/12/2009 ο εγχώριος τομέας (συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας της Ελλάδος) κατείχε ομόλογα ονομαστικής αξίας 55,9 δισ. ευρώ, στο τέλος του 2011 το ποσό είχε ανέλθει στα 86,2 δισ. ευρώ (αύξηση κατά 51,2%). Σημειώνω ότι η μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάσθηκε κατά το 2010, δηλαδή κατά τη περίοδο εισόδου στο Μνημόνιο και ύστερα.

Δεύτερον: Το χαρτοφυλάκιο των αλλοδαπών τραπεζών σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, που χρησιμοποιούν ως θεματοφύλακες Ελληνικές Τράπεζες, απομειώθηκε εντυπωσιακά. Και από 141,5 δισ. ευρώ την 31/12/2009 περιορίσθηκε σε 45,9 δισ. ευρώ την 31/12/2010 και σε 35 δισ. ευρώ την 31/12/2011.

Δηλαδή, κατά την ίδια περίοδο που η τότε Κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου και πρωτίστως ο τότε Υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου εξόρκιζαν κάθε έννοια αναδιάρθρωσης του χρέους, οι αλλοδαπές τράπεζες «ξεφόρτωναν» τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία αγόραζαν οι Ελληνικές Τράπεζες και ιδίως τ’ Ασφαλιστικά Ταμεία και οι ιδιώτες αποταμιευτές που, όπως αποδεικνύεται σήμερα, υπήρξαν τα κυριότερα θύματα από τις απώλειες του PSI. Για το λόγο αυτό, και πέρα από την διερεύνηση των ευθυνών εκείνων, οι οποίοι οδήγησαν στην κατάσταση αυτή, είναι ανάγκη ν’ αντιμετωπισθεί καταλλήλως το θέμα της αποκατάστασης των ζημιών των Ασφαλιστικών Ταμείων και των ιδιωτών ομολογιούχων, κατά τα πρότυπα της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών ή με παρεμφερείς μεθόδους που θα επιλέξει η Κυβέρνηση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v