Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επεισόδια στο Σύνταγμα *Σε εξέλιξη η διαδήλωση

Επεισόδια σημειώνονται στην Πλατεία Συντάγματος καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγάλη διαδήλωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ κατά των μέτρων λιτότητας μπροστά από τη Βουλή.

Επεισόδια στο Σύνταγμα *Σε εξέλιξη η διαδήλωση
Επεισόδια σημειώνονται στην Πλατεία Συντάγματος καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγάλη διαδήλωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ κατά των μέτρων λιτότητας μπροστά από τη Βουλή.

Οι διαδηλωτές επιτέθηκαν κατά των ΜΑΤ με βόμβες μολότοφ, με τους αστυνομικούς να απαντούν με χειροβομβίδες κρότου - λάμψης. Στις φλόγες έχει παραδοθεί ένα εκθεσιακό περίπτερο στο χώρο της πλατείας.

Λίγο πριν τις 12.00 η πορεία του ΠΑΜΕ, με μαζική συμμετοχή είχε φτάσει στο Σύνταγμα και τώρα κατευθύνεται προς τους Στύλους του Ολυμπίου Διός όπου θα διαλυθεί. Με τελικό προορισμό την Βουλή έξελίσσεται η πορεία της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ που ξεκίνησε μετά την συγκέντρωση στις 11.00 στο Πεδίο του Αρεως. Σε αυτή συμμετέχει και ο Αλέξης Τσίπρας, που δήλωσε ότι η σημερινή συγκέντρωση είναι ορόσημο για τη νίκη απέναντι στην τρόικα εσωτερικού και εξωτερικού.

Δυναμικό παρών στη συγκέντρωση δίνει και ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος. Τα μέλη του μάλιστα επέλεξαν τον πολύ γνώριμό τους τρόπο να διαμαρτυρηθούν για το πακέτο των μέτρων μετά... μουσικής.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια. Τα ΜΑΤ έχουν τοποθετήσει κλούβες και κιγκλιδώματα στο Σύνταγμα. Αν χρειαστεί θα χρησιμοποιηθεί και το όχημα ρίψης νερού.


Η απεργιακή λίστα

Σήμερα ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ πραγματοποιούν 24ωρη απεργία ενώ προειδοποιούν με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους.

Στην σημερινή κινητοποίηση συμμετέχουν δημόσιοι υπάλληλοι, εργαζόμενοι σε εφορίες, πολεοδομίες, νομαρχίες, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στις ΔΕΚΟ, εφοριακοί, καθηγητές, δάσκαλοι και πανεπιστημιακοί, έμποροι, δικηγόροι, μηχανικοί, τραπεζοϋπάλληλοι, ενώ οι δημοσιογράφοι θα προχωρήσουν σε στάση εργασίας από τις 11.00 το πρωί ως τις 15.00 το μεσημέρι με εξαίρεση τον χρόνο που θα αφιερωθεί στην κάλυψη των κινητοποιήσεων.
 
Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία της χώρας, καθώς στην απεργία συμμετέχουν νοσοκομειακοί γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό και ΕΚΑΒ, ενώ απεργούν και οι εργαζόμενοι στα κέντρα υγείας.
 
Επίσης οι επαγγελματικές ενώσεις των εμπόρων και των επαγγελματοβιοτεχνών προτείνουν στα μέλη τους το κλείσιμο των επιχειρήσεων και των καταστημάτων, από το πρωί έως τις 3.00 το μεσημέρι.

Οι μετακινήσεις


Δύσκολες θα είναι οι μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς καθώς οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε στάσεις εργασίας, προκειμένου να διευκολύνουν όσους θέλουν να συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια.

Επισημαίνεται ότι, με εντολή της Αστυνομίας δεν θα λειτουργήσουν οι σταθμοί "Σύνταγμα" και "Πανεπιστήμιο" οι οποίοι θα ανοίξουν μετά το τέλος των συγκεντρώσεων.

Τα λεωφορεία, τα τρόλεϊ, το μετρό (ΑΜΕΛ) και ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος (ΗΣΑΠ) θα εκτελούν δρομολόγια από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, αφού το προσωπικό θα προχωρήσει σε στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 9 το πρωί και από τις 9 το βράδυ μέχρι και τη λήξη του ωραρίου.

Το Τραμ θα εκτελεί δρομολόγια από τις 06.00 το πρωί έως τις 24.00 το βράδυ.

Παράλληλα, 24ωρη απεργία θα πραγματοποιήσουν και οι σιδηροδρομικοί, με αποτέλεσμα να μην εκτελούνται τα δρομολόγια του Προαστιακού σιδηροδρόμου, ενώ ούτε και οι συρμοί του μετρό θα φτάνουν στο αεροδρόμιο καθώς θα σταματούν στον σταθμό Δουκ. Πλακεντίας.

Δυσκολίες περιμένουν και όσους έχουν προγραμματίσει να ταξιδέψουν αεροπορικώς, λόγω της στάσης εργασίας των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας από τις 10.00 έως τις 13.00, στο πλαίσιο της απεργίας της ΑΔΕΔΥ.

Ειδικότερα η Olympic Air προχωρεί στην ματαίωση επτά πτήσεων και στην τροποποίηση 22. Από την πλευρά της η Aegean Airlines αναγκάζεται να ακυρώσει 6 σκέλη πτήσεων (4 σκέλη πτήσεων εσωτερικού και 2 εξωτερικού) και να αλλάξει την ώρα αναχώρησης σε 16 σκέλη πτήσεων (14 εσωτερικού και 2 εξωτερικού).

Το αεροδρόμιο της Αθήνας με ανακοίνωσή του καλεί τους επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν να επικοινωνήσουν με τις αεροπορικές τους εταιρείες.

Πάντως κανονικά θα κυκλοφορούν τα ταξί, καθώς η ΠΟΕΙΑΤΑ εξέφρασε την αντίθεσή της σε απεργιακές κινητοποιήσεις μικρής διάρκειας με το επιχείρημα ότι δεν συμβάλλουν στην «ανατροπή της καταστροφής».

Θα συνεχίσουμε

Οι συνδικαλιστικές ενώσεις προειδοποιούν ότι οι αντιδράσεις στο νέο πακέτο μέτρων θα συνεχιστούν σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αφενός με νέα γενική απεργία στις αρχές Οκτωβρίου αλλά και με κινητοποιήσεις σε κλαδικό επίπεδο.

Η ΓΣΕΕ χθες υπογράμμισε ότι η βασική απαίτηση και διεκδίκηση της γενικής απεργίας είναι «η απόκρουση των σκληρών, άδικων και αναποτελεσματικών νεοφιλελεύθερων μέτρων των μνημονίων της Κυβέρνησης και της Τρόικα».

Οι εργαζόμενοι, όπως αναφέρει η ΓΣΕΕ καταγγέλλουν και απεργούν ενάντια στη σχεδιαζόμενη νέα οικονομική και φορολογική επέλαση κατά των μισθωτών και συνταξιούχων.

Η ΑΔΕΔΥ δηλώνει αποφασισμένη να αντιδράσει δυναμικά μαζί με ολόκληρη την κοινωνία, στην πολιτική των μνημονίων, στην πολιτική της σκληρής και μονόπλευρης λιτότητας, στην πολιτική της πλήρους ισοπέδωσης της εργασίας, των απολύσεων και της ανεργίας, της δραματικής μείωσης εισοδημάτων, της ανατροπής των εργασιακών και ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων, στην πολιτική της διάλυσης της Υγείας της Παιδείας και του Κοινωνικού Κράτους.

Να σημειώσουμε τέλος ότι κοινές δράσεις και κινητοποιήσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο θα εξετάσουν μεταξύ άλλων οι εκπρόσωποι των συνδικάτων της Ευρώπης στη συνδικαλιστική "συνάντηση κορυφής" που πραγματοποιείται από χθες στη Μαδρίτη και στην οποία συμμετέχει η ΓΣΕΕ.

Κλειστές και οι εφορίες

Προβλήματα στην πληρωμή δόσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών οι οποίες έχουν ρυθμιστεί και εξοφλούνται μόνο στα ταμεία της Εφορίας, αναμένεται να αντιμετωπίσουν χιλιάδες φορολογούμενοι καθώς η τριήμερη απεργία των εφοριακών υπαλλήλων από σήμερα έως και την Παρασκευή συμπίπτει με τις τελευταίες ημέρες του μήνα, οπότε εκπνέουν και οι σχετικές προθεσμίες.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι προθεσμίες μετατίθενται για την επόμενη εργάσιμη, αν και θα πρέπει να αναμένεται να επίσημη ανακοίνωση παράτασης από το υπουργείο Οικονομικών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v