Στις 14.00 το κρίσιμο ραντεβού Στουρνάρα – τρόικα

Για την Δευτέρα στις 14.00 έχει καθοριστεί το κρίσιμο ραντεβού του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με την τρόικα που επιστρέφει σήμερα στην Αθήνα. Στις 18:00 συνάντηση με Σαμαρά.

Στις 14.00 το κρίσιμο ραντεβού Στουρνάρα – τρόικα
Για την Δευτέρα στις 14.00 έχει καθοριστεί το κρίσιμο ραντεβού του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με την τρόικα που επιστρέφει σήμερα στην Αθήνα. Αργότερα, στις 18:00 έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά

Στο τραπέζι θα πέσουν τα μέτρα που συμφώνησαν οι πολιτικοί αρχηγοί την προηγούμενη εβδομάδα και τα οποία είναι ήδη εις γνώση των δανειστών μετά την παρουσίαση που έγινε στο EWG την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Οι ενστάσεις από την πλευρά της τρόικα σε μια σειρά από μέτρα, ειδικά αυτά που αφορούν τις περικοπές σε υπουργεία και ΟΤΑ, φαίνεται πως παραμένουν και ο υπουργός Οικονομικών καλείται να τους πείσει για την δυνατότητα της κυβέρνησης να φέρει εις πέραν όσα υπόσχεται.

Για το σκοπό αυτό θα επιστρατευτεί και η περιβόητη ρήτρα λήψης μέτρων σε περίπτωση αστοχίας. Για το θέμα όπως έχει ήδη δηλώσει ο Γ. Στουρνάρας στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να λειτουργήσει «προς τα πάνω αλλά και προς τα κάτω». Δηλαδή οι αστοχίες που θα υπάρξουν στο πρόγραμμα να οδηγούν «αυτόματα» στην λήψη προαποφασισμένων «σκληρών» μέτρων στο μέτωπο των μισθών και των συντάξεων, αλλά, από την άλλη πλευρά, τυχόν υπερκαλύψεις στόχων να επιτρέπουν στην κυβέρνηση να μην λάβει επώδυνα μέτρα.

Παράλληλα, όμως, φαίνεται πως παραμένει στο τραπέζι από την πλευρά της τρόικα το θέμα της απομάκρυνσης-απόλυσης 15.000 Δημοσίων υπαλλήλων. Επ αυτού υπάρχει «κόκκινη γραμμή» από την κυβέρνηση που εκφράστηκε εκ νέου από τον αρμόδιο υπουργό Αντώνη Μανιτάκη, σε συνέντευξη στην Καθημερινή της Κυριακής.

Σε αυτή παραδέχεται ότι έχει μπει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης η διαθεσιμότητα 15.000 υπαλλήλων, σημειώνοντας ότι αυτό «υποκρύπτει» απολύσεις. Ο ίδιος θεωρεί θεσμικά αυθαίρετη την πρόταση για διαθεσιμότητα η οποία οδηγεί τη διοίκηση σε παράλυση.

Το χρονοδιάγραμμα πάντως είναι ασφυκτικό και πιθανή εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις θα θέσει σε κίνδυνο την προσπάθεια να κλείσει το πακέτο ώστε να ληφθούν οι κρίσιμες αποφάσεις για την Ελλάδα στις 18 Οκτωβρίου. Πόσο μάλλον που οι δανειστές, όπως φάνηκε και από τα δημοσιεύματα στον γερμανικό τύπο το σαββατοκύριακο, εμφανίζονται να ζητούν την ψήφιση των μέτρων πριν πάρουν τις οριστικές τους αποφάσεις για την δόση και την παράταση.

Για αύριο έχει προγραμματιστεί και η κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2013 στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιγράφονται οι γενικές κατευθύνσεις των μέτρων τα οποία θα λάβει η κυβέρνηση.

Από την πλευρά του, ο Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώνστας στην Real News εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τα μέτρα που συμφωνήθηκαν από τους κυβερνητικούς εταίρους θα γίνουν αποδεκτά από την τρόικα. Σημείωσε όμως, ότι μέχρι την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης ένας βαθμός αβεβαιότητας στη διάρθρωση του προσχεδίου του προϋπολογισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v