Steinbrueck: Δώστε χρόνο στην Ελλάδα

Πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα δηλώνει ο Peer Steinbrueck. Η χώρα θα πάρει την επόμενη δόση μεταδίδουν γερμανικά περιοδικά. Δεν υπάρχει απόφαση διαμηνύει το γερμανικό ΥΠΟΙΚ.

Steinbrueck: Δώστε χρόνο στην Ελλάδα
Πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα για να προχωρήσει σε μεταρρύθμιση της οικονομίας της, ενώ δεν θα πρέπει να εκδιωχθεί από την ευρωζώνη, δήλωσε ο Peer Steinbrueck, ο άνθρωπος που ελπίζει να απομακρύνει την Angela Merkel από την καγκελαρία τον επόμενο χρόνο.

Ο Steinbrueck, ο οποίος είχε διατελέσει υπουργός Οικονομικών στον συνασπισμό του οποίου ηγείτο η Merkel το 2005-2009 και χρίστηκε από το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, τους σοσιαλδημοκράτες, ως ο υποψήφιος που θα αντιμετωπίσει στις εκλογές τη συντηρητική καγκελάριο, δήλωσε στην Die Welt am Sonntag ότι η Γερμανία θα πρέπει να είναι έτοιμη να παράσχει βοήθεια στην Ελλάδα για αρκετό καιρό ακόμα.

«Στην περίπτωση της Ελλάδας, δεν μπορούμε να σφίξουμε άλλο τις βίδες. Οι Έλληνες πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, όμως πρέπει επίσης να τους δώσουμε περισσότερο χρόνο», τόνισε.

«Και η καγκελάριος πρέπει επιτέλους να πει στον γερμανικό λαό την αλήθεια: Η Ελλάδα δεν θα μπορεί να δανείζεται λεφτά στις αγορές για τα επόμενα εφτά ή οχτώ χρόνια. Θα πρέπει να βοηθάμε μέχρι τότε», πρόσθεσε.

Η Ελλάδα, που περνά τον πέμπτο χρόνο ύφεσης, υποτίθεται ότι θα επέστρεφε στις αγορές μετά τη λήξη του δεύτερου πακέτου διάσωσής της, όμως πολλοί οικονομολόγοι λένε τώρα ότι θα χρειαστεί και τρίτο.

Ο Steinbrueck δήλωσε πως η στήριξη του SPD στη Βουλή για ένα τρίτο πακέτο για την Ελλάδα θα εξαρτηθεί από τους όρους που θα το συνοδεύουν.

Ο κεντροδεξιός συνασπισμός της Merkel ελπίζει να αποφύγει να ζητήσει από τη γερμανική βουλή να εγκρίνει περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα, όμως αναμένει την έκθεση της τρόικας για τη χώρα.

Ο κ. Steinbrueck απέκλεισε παράλληλα το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

«Οι πολιτικές και οι οικονομικές επιπτώσεις θα ήταν καταστροφικές», τόνισε.

Χαλάρωση του προγράμματος βλέπει η Welt

Σε συνέχεια των δημοσιευμάτων του γερμανικού τύπου περί ειλημμένης απόφασης για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, και η κυριακάτικη Welt κάνει λόγο για διαφαινόμενη χαλάρωση των όρων της βοήθειας.

Σε αντίθεση με όσα έχουν συμφωνηθεί έως τώρα, η Αθήνα δεν θα πρέπει να μειώσει το χρέος της στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020. «Πιο σημαντικά είναι τα έτη 2013 και 2014», οπότε και τρέχει το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης, αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα Welt. Το ερώτημα τι θα γίνει μετά θα πρέπει να απαντηθεί αργότερα, σύμφωνα με τους ίδιους. Επισήμως, βέβαια, όπως σημειώνει η εφημερίδα, ο στόχος του 120% που διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους εξακολουθεί να υφίσταται. Όπως διαφαίνεται, όμως, η επίτευξή του δεν θα είναι πλέον τόσο στο επίκεντρο.

Την ίδια ώρα, συζητείται η εναλλακτική πρόταση να δοθεί στην Ελλάδα περισσότερος χρόνος για την υλοποίηση αυτού του στόχου. Η πρόταση μιας διετούς παράτασης, ωστόσο, πέρα από το 2020 δεν βρίσκει υποστηρικτές, σύμφωνα με την εφημερίδα. Στις Βρυξέλλες προκρίνεται μια άλλη λύση, και συγκεκριμένα να μην επιβαρύνουν τον ελληνικό προϋπολογισμό οι ενέσεις ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες ύψους 48 δισ. ευρώ. Ωστόσο, αυτό δεν προβλέπεται στον προσωρινό μηχανισμό στήριξης, αλλά μόνο στον νέο, τον ESM, και μάλιστα για νέες περιπτώσεις, ως εκ τούτου η πρόταση απορρίπτεται από το Βερολίνο.

Έτοιμο για παραχωρήσεις είναι και το ΔΝΤ, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες της Welt είναι διατεθειμένο να δώσει έως και δύο επιπλέον χρόνια στην Αθήνα για να κλείσει την τρύπα του προϋπολογισμού. Ασαφές παραμένει ωστόσο ποιος θα καλύψει την τρύπα της χρηματοδότησης που θα προκύψει.

Focus: Η Ελλάδα θα πάρει σίγουρα τα 31,5 δισ.

Το Σάββατο, δύο γερμανικά περιοδικά ανέφεραν ότι η Ελλάδα θα λάβει την επόμενη δόση του δανείου, παρά τις αστοχίες στον προϋπολογισμό και τη βραδεία πρόοδο που σημειώνεται σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, διότι η ευρωζώνη δεν θέλει η χώρα να βγει από τη νομισματική ένωση.

«Οι Έλληνες θα πάρουν μια λίστα με μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εγκριθούν από το κοινοβούλιό τους μέχρι μια καθορισμένη ημερομηνία. Τα χρήματα (της δόσης) θα αποδεσμευτούν αμέσως μόλις οι βουλευτές ψηφίσουν», δήλωσε πηγή του eurogroup στο περιοδικό Wirtschaftswoche.

Δεν αναφέρεται ποιες νέες μεταρρυθμίσεις θα προταθούν, όμως τονίζεται ότι η ευρωζώνη επικεντρώνεται τώρα στην αποφυγή ενδεχόμενης αποχώρησης.

«Ο φόβος ενός ντόμινο στην ευρωζώνη είναι υπερβολικά μεγάλος (για να μην εκταμιευθούν τα κεφάλαια)», ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος της Ε.Ε. στο περιοδικό.

Εν τω μεταξύ, το περιοδικό Focus, επικαλούμενο πηγές από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, ανέφερε επίσης ότι η Ελλάδα θα λάβει τη δόση του δανείου.

«Η έκθεση που ετοιμάζει η τρόικα θα γίνει με τέτοιον τρόπο ώστε τα χρήματα να μπορούν να εκταμιευτούν», σημείωσε.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι υπουργοί της ευρωζώνης δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο, κατά την επόμενη συνεδρίαση του eurogroup, στις 8 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο, να υπάρξει μόνο μια προφορική ενδιάμεση έκθεση. Με βάση τις ίδιες πηγές, η τρύπα στον ελληνικό προϋπολογισμό δεν είναι τόσο μεγάλη όσο φοβούνται οι Ευρωπαίοι. Γίνεται λόγος για ένα έλλειμμα της τάξεως των 18 δισ. ευρώ στη χειρότερη περίπτωση και όχι 20 δισ. όπως υποστήριζαν διάφορα δημοσιεύματα.

Ερωτηθείς να σχολιάσει τα δημοσιεύματα, ο εκπρόσωπος του Β. Σόιμπλε Μάρτιν Κότχαους έσπευσε να διαψεύσει κατηγορηματικά τα παραπάνω σενάρια. Όπως δήλωσε στο Spiegel: «Δεν υπάρχει νέα κατάσταση των πραγμάτων για την Ελλάδα. Η τρόικα διαπραγματεύεται και συζητά με την ελληνική κυβέρνηση και στη συνέχεια θα καταρτίσει την έκθεσή της. Μόνο όταν παρουσιαστεί η έκθεση, θα έχουμε μία βάση για να αποφασίσουμε πώς θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v