Τα "μπλόκα" της τρόικα για πακέτο και δόση

Στον αέρα το πακέτο μέτρων των 11,5 συν 2 δισ. ευρώ, το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2013 αλλά και η δόση των €31 δισ. Γιατί η εκταμίευση πηγαίνει για το β΄ 15νθήμερο του Νοεμβρίου. Τι θα ζητήσει η τρόικα. Οι εναλλακτικές.

Τα μπλόκα της τρόικα για πακέτο και δόση
Στον αέρα βρίσκονται το πακέτο μέτρων των 11,5 συν 2 δισ. ευρώ, το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2013 που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή και η δόση των 31 δισ. ευρώ. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ξεκινά από σήμερα νέο αγώνα δρόμου με στόχο την επιτάχυνση όλων εκείνων των διαδικασιών που θα ανοίξουν το συντομότερο δυνατό τους κρουνούς της χρηματοδότησης.

Όλα τα δεδομένα πάντως δείχνουν ότι πριν από το Νοέμβριο δόση δεν πρόκειται να έρθει (για την ακρίβεια, αν έρθει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου θα είναι έκπληξη), ο προϋπολογισμός μέχρι να λάβει την τελική του μορφή έχει να περάσει ακόμα από πολλά κύματα και το πακέτο των μέτρων για να κλείσει το αργότερο έως το τέλος της εβδομάδας -όπως φιλοδοξεί το υπουργείο Οικονομικών- θα απαιτήσει αρκετά γράψε-σβήσε από τα μέτρα που δεν «αρέσουν» στην τρόικα.

Οι επικεφαλής της τρόικας πιάνουν από σήμερα και πάλι δουλειά (στις 2 το μεσημέρι η συνάντηση με τον Γ. Στουρνάρα και στις 6 με τον Α. Σαμαρά) και φαίνεται πως δεν βιάζονται.

Το παιχνίδι των καθυστερήσεων, για το οποίο έχει δώσει... πάσες και η ελληνική πλευρά μετά τη χαρακτηριστική καθυστέρηση των μελών της ελληνικής τρόικας να τα βρουν μεταξύ τους, σχετίζεται, με βάση ορισμένες πηγές, τόσο με τις αμερικανικές εκλογές όσο και με την... αδυναμία της Γερμανίας να δώσει λύση σε αυτήν τη χρονική στιγμή στην κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που συνεπάγεται η διετής επιμήκυνση.

Έτσι, ενώ ο στόχος είναι έως την ερχόμενη Δευτέρα, οπότε έρχεται το πρώτο ορόσημο της συνεδρίασης του Eurogroup, το πακέτο να έχει κλείσει και να έχει πάρει το δρόμο του για τη Βουλή (άλλωστε οι δανειστές διαμηνύουν ότι θα πρέπει να ψηφιστούν τα μέτρα πριν τεθεί το θέμα της επιμήκυνσης, όπως έγραψε ήδη από την Παρασκευή το Euro2day), τίποτα δεν είναι δεδομένο.

Οι ενστάσεις και τα μέτρα καβάτζα

Σε αυτό το φόντο, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών περιμένει με αγωνία σήμερα την πρώτη ετυμηγορία της τρόικας για τα μέτρα που απορρίπτει από το πακέτο στο οποίο κατέληξαν οι πολιτικοί αρχηγοί.

Ενδεικτικό είναι ότι σε αυτό περιλαμβάνονται μέτρα καβάτζα όπως χαρακτηρίζονται από αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, τα οποία θα ενσωματωθούν αν απορριφθούν άλλα.

Ένα τέτοιο μέτρο είναι για παράδειγμα η κατάργηση του αφορολογήτου τέκνων, ενώ «ευέλικτο» είναι και το μέτρο των περικοπών των συντάξεων του ΟΓΑ.

Στο τελικό σενάριο που ενέκριναν οι πολιτικοί αρχηγοί προβλέπεται ότι κόβονται από τα 360 στα 330 ευρώ οι μηνιαίες συντάξιμες αποδοχές, αλλά διατηρούνται τα δώρα για τους αγρότες. Στο σενάριο καβάτζα και τα δώρα κόβονται.

Καθώς το πακέτο των μέτρων παραμένει ανοιχτό, ανοιχτός σε αλλαγές είναι και ο προϋπολογισμός του 2013, ο οποίος όλα δείχνουν πως καμία σχέση δεν θα έχει με το προσχέδιο που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή.

Το προσχέδιο προβλέπει ύφεση στην περιοχή του 4% και για το 2013, ενώ θέτει για μία ακόμη φορά στόχο έστω και οριακού πρωτογενούς πλεονάσματος το επόμενο έτος.
 

* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v