Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εξαγοράζουσα η ΕΤΕ στο ντιλ με Eurobank

Δημόσια πρόταση από την ΕΤΕ για την αγορά της Eurobank. Οι βασικοί μέτοχοι της Eurobank αποδέχθηκαν ανταλλαγή μετοχών. Στο νέο σχήμα θα έχει το 75% η ΕΤΕ κα το 25% η Eurobank. Θα ακολουθήσει συγχώνευση.

Εξαγοράζουσα η ΕΤΕ στο ντιλ με Eurobank
Δημόσια πρόταση για την εξαγορά της Eurobank από την ΕΤΕ με πρόταση που (αν γίνει αποδεκτή από το σύνολο των μετόχων της Eurobank) οδηγεί στο να ελέγχεται το νέο σχήμα κατά 75% από μετόχους της ETE και κατά 25% από μετόχους της Eurobank. Την πρόταση έχουν ήδη αποδεχθεί οι βασικοί μέτοχοι της Eurobank.

Το εγχείρημα δηλαδή, θα ξεκινήσει με ανταλλαγή μετοχών από την πλευρά των βασικών μετόχων της Eurobank.
 
Στη συνέχεια, καθώς αναμένεται ότι το σύνολο των μετόχων της Eurobank δεν θα ακολουθήσουν τη συγκεκριμένη διαδικασία, αναμένεται να γίνει πρόταση συγχώνευσης με σχέση ανταλλαγής προκειμένου να ολοκληρωθεί η συνένωση.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η πρώτη φάση της διαδικασίας θα διαρκέσει κάποιες εβδομάδες, στη συνέχεια η Eurobank θα συνεχίσει να λειτουργεί για μήνες υπό τον έλεγχο της ΕΤΕ προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες συγχώνευσης χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να διατηρηθεί η πρώτη ως όχημα εξειδικευμένων υπηρεσιών στην περίπτωση, για παράδειγμα, που επικρατήσει στον ευρωπαϊκό χώρο ένα μοντέλο διαχωρισμού των εμπορικών τραπεζών από τις επενδυτικές δραστηριότητες, όπως είχε συμβεί για δεκαετίες στις ΗΠΑ.

Διευθύνων σύμβουλος στο νέο σχήμα θα είναι ο υφιστάμενος διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς, ενώ τα πρόσωπα που θα καταλάβουν τις υπόλοιπες θέσεις του διοικητικού συμβουλίου δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί.

Το απόγευμα συνεδρίασαν τα διοικητικά συμβούλια των δυο τραπεζών. Και από τις δυο πλευρές τηρήθηκε σιγή ασυρμάτου σε ό,τι αφορά τις επίσημες δηλώσεις.

Οι μετοχές των δυο τραπεζών, πάντως, τέθηκαν σε αναστολή διαπραγμάτευσης.

Σε δεύτερη φάση το νέο σχήμα θα επιδιώξει να εντάξει στους κόλπους του και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, στο οποίο αμφότερες οι τράπεζες συμμετέχουν με ποσοστό περίπου 6%. 

Η κινητικότητα στον κλάδο κορυφώθηκε ειδικά μετά την ανακοίνωση ότι η Credit Agricole αποφάσισε να ξεκινήσει αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με τον όμιλο της Alpha Bank.

Απέναντι σε αυτήν την εξέλιξη, οι υπόλοιποι παίκτες αναδιατάσσουν τη στρατηγική τους καθώς εάν οι δύο τράπεζες (Εθνική, Eurobank) δεν ενεργήσουν από κοινού θα πρέπει να "συγκρουστούν" για την απόκτηση του Τ.Τ., που είναι και η τελευταία μη συστημική τράπεζα που έχει ικανό μέγεθος για να κάνει σημαντική διαφορά σε ό,τι αφορά τις ανακεφαλαιοποιήσεις.

Σε περίπτωση συγχώνευσης το συνολικό ενεργητικό (Eθνική, Eurobank) φτάνει τα 177,7 δισ. ευρώ. Οι χορηγήσεις αντιστοιχούν σε 121,2 δισ. ευρώ και οι καταθέσεις στα 89 δισ. ευρώ.

Οι δυο τράπεζες θα αριθμούν συνολικά εντός και εκτός συνόρων 2.819 καταστήματα και σημεία πώλησης (1.655 η Εθνική 1.164 η Eurobank). Στην Ελλάδα, το δίκτυο των καταστημάτων της νέας τράπεζας θα διαμορφωθεί στα 991 καταστήματα εκ των οποίων τα 524 ανήκουν στην ΕΤΕ και τα 467 ανήκουν στη Eurobank.

Σε επίπεδο επίπεδο προσωπικού, οι δυο όμιλοι μετά την επικείμενη συγχώνευση τους θα αριθμούν αθροιστικά 53.156 εργαζόμενους (η Εθνική 34.000 και η Eurobank 19.156)

Η έκθεση της κάθε μιας στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αντιστοιχεί σε εγγυήσεις ύψους 7,4 δισ. ευρώ για την Εθνική και 4 δισ. για την Eurobank.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v