Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μειώνονται οι αγορανομικές διατάξεις

Άρση διοικητικών εμποδίων, τόνωση του ανταγωνισμού, μείωση του διοικητικού βάρους των επιχειρήσεων και αποκλιμάκωση των τιμών «υπόσχεται» ο δραστικός περιορισμός σε 144 από 363 του αριθμού των αγορανομικών διατάξεων.

  • Της Αλεξάνδρας Γκίτση
Μειώνονται οι αγορανομικές διατάξεις
Άρση διοικητικών εμποδίων, τόνωση του ανταγωνισμού, μείωση του διοικητικού βάρους των επιχειρήσεων και αποκλιμάκωση των τιμών «υπόσχεται» ο δραστικός περιορισμός σε 144 από 363 του αριθμού των αγορανομικών διατάξεων.

Αυτό ανακοινώθηκε τη Δευτέρα το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύου από κοινού με το υπουργείο Υγείας.

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Αθανάσιος Σκορδάς, καταργούνται παρωχημένες ρυθμίσεις και παρεμβάσεις του κράτους στη λειτουργία της αγοράς που έχουν ξεπεραστεί από τις εξελίξεις και καταργούνται ρυθμίσεις που διατηρούσαν κλειστές αγορές.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Στ. Κομνηνός ανέφερε ότι από την απόφαση με βάση την οποία ελαττώνεται το επιτρεπόμενο βάρος των υλικών συσκευασίας θα υπάρξει μείωση στην τιμή του προϊόντος κατά περίπου 1%.

Άλλες ρυθμίσεις που εισέρχονται στο σύστημα είναι ότι τα καυσόξυλα θα πωλούνται με τον όγκο (κυβικά μέτρα) και όχι με το βάρος, στον τιμοκατάλογο των καταστημάτων δεν θα αναγράφεται μόνο η τελική τιμή αλλά αναλυτικά η καθαρή τιμή, ο ΦΠΑ, οι επιβαρύνσεις και το τελικό κόστος (τιμοκαταλόγους και αποδείξεις).

Η κυρία Χριστίνα Παπανικολάου, γενική γραμματέας του υπουργείου Υγείας, σημείωσε ότι με συνεργασία όλων των φορέων υπήρξε αντιμετώπιση όλου του φάσματος των υγειονομικών διατάξεων, της ενοποίησης της ελεγκτικής πρακτικής και η προσπάθεια αυτή ολοκληρώθηκε με τους ΔΙΕΠΠΥ μετά από μια δεκαετή προσπάθεια.

Επίσης, προβλέπεται ότι κανένα προϊόν δεν θα προσφέρεται και δεν θα χρεώνεται στα καταστήματα εστίασης χωρίς προηγούμενη συναίνεση του καταναλωτή (π.χ. εμφιαλωμένο νερό, ψωμί κ.λπ.), ενώ καταργούνται οι προϋποθέσεις ύπαρξης ελάχιστων τετραγωνικών μέτρων και οι πρόσθετες άδειες προκειμένου να επιτραπεί η διάθεση επιπλέον κατηγοριών τροφίμων από τα καταστήματα.

Παράλληλα, καταργείται σειρά απαρχαιομένων περιορισμών και υποχρεώσεων όπως η υποχρέωση των αρτοποιών να διαθέτουν αποθέματα ασφαλείας σε αλάτι και να λειτουργούν μία φορά τον μήνα κλιβάνους για ψήσιμο φαγητών, η υποχρέωση των εξαγωγέων να δηλώνουν στην αστυνομία τις ποσότητες προϊόντων ή ότι απαγορεύεται η πώληση φύλλων καπνού από τις 10 το βράδυ μέχρι την ανατολή του ήλιου.

Αναφορικά με τα καύσιμα, όπως είπε ο κ. Σκορδάς, λαμβάνονται μέτρα για τον ελεγχο των αντλιών. Ειδικότερα, ο ίδιος ανέφερε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν οι τεχνικές προδιαγραφές για το σύστημα εισροών - εκροών και αυστηροποιείται το σύστημα στα σημεία σφραγίσματος αντλιών γα να σταματήσει το φαινόμενο της καταδολίευσης αντλιών.

***Οι νέες και οι παλαιές αγορανομικές διατάξεις δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v