Διαψεύδουν τις κατηγορίες Φωτόπουλου οι εταιρίες

«Πληρώνουμε ότι προβλέπει ο νόμος» αναφέρουν οι μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας, απαντώντας στις αιτιάσεις Φωτόπουλου για «εξαίρεση» επιχειρήσεων από το ειδικό τέλος ακινήτων, γνωστότερο ως «χαράτσι».

Διαψεύδουν τις κατηγορίες Φωτόπουλου οι εταιρίες
«Πληρώνουμε ότι προβλέπει ο νόμος» αναφέρουν οι μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας, απαντώντας στις αιτιάσεις Φωτόπουλου για «εξαίρεση» επιχειρήσεων από το ειδικό τέλος ακινήτων, γνωστότερο ως «χαράτσι», που περνά μέσα από τα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Επιχειρηματίες του λιανεμπορίου, που διατηρούν δίκτυο πολλών τετραγωνικών μέτρων, δηλώνουν πως σε πολλές περιπτώσεις η επιβάρυνση από το συγκεκριμένο φόρο, εγγράφεται στους λογαριασμούς ρεύματος αλλά δεν βαρύνει τους ίδιους, αλλά τους ιδιοκτήτες των ακινήτων, που στην πλειονότητα τους μισθώνουν.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Φουρλής, η οποία αναπτύσσει τα ΙΚΕΑ μέσω της House Market AE, διευκρινίζεται ότι η εταιρία επωμίζεται το τέλος σε όσα καταστήματα της έχει την ιδιοκτησία ή ελέγχει μέσω leasing το ακίνητο.

Για παράδειγμα, πληρώνει η ίδια το ειδικό τέλος για το κατάστημα της Θεσσαλονίκης (αφού αυτό προβλέπει η σύμβαση leasing), ενώ αντίθετα για το ΙΚΕΑ στο Αεροδρόμιο και τον Κηφισό, το χαράτσι βαρύνει τους ιδιοκτήτες (Αεροδρόμιο και Βιοχάλκο αντίστοιχα), καθώς τα εν λόγω καταστήματα είναι μισθωμένα.

Αντιστοίχως, απαντούν και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ωστόσο, υπενθυμίζουν ότι σύμφωνα με την πρόβλεψη θέσπισης του εν λόγω ειδικού τέλους ακινήτων, υπάρχει έκπτωση της τάξης του 30%-50%, για όσους διαθέτουν ακίνητα στην ιδιοκτησία τους που ξεπερνούν τα 1.000 τ.μ.

Επιπλέον, υπενθυμίζουν ότι από την συγκεκριμένη επιβάρυνση έχουν εξαιρεθεί τα βιομηχανοστάσια και οι συγγενείς εγκαταστάσεις, ρύθμιση που εξάλλου είχαν ζητήσει και τα επιμελητήρια της χώρας, καθώς ιδίως στην περίπτωση των επιχειρήσεων που λειτουργούν με βιομηχανικό ρεύμα εντάσσονται και χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Τέλος, σημειώνουν ότι οι συγκεκριμένες «απαλλακτικές» ρυθμίσεις είναι θεσμοθετημένες με νόμο και ισχύουν ήδη από πέρυσι, χαρακτηρίζοντας «όψιμη» την αντίδραση του προέδρου της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v