Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τελεσίγραφο από τρόικα για ανακεφαλαιοποίηση

Prior action για την εκταμίευση της δόσης ο προσδιορισμός των όρων ανακεφαλαιοποίησης. Το ενδεχόμενο νέας παράτασης στη δημοσίευση 6μήνων. Τα βασικά σημεία της πρότασης για κοινές, CoCos και φορολογία.

Τελεσίγραφο από τρόικα για ανακεφαλαιοποίηση
Τελεσίγραφο στην κυβέρνηση για την ολοκλήρωση του αναγκαίου θεσμικού πλαισίου ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, το αργότερο εντός 30 ημερών, έστειλε η τρόικα, επιδιώκοντας να κλείσει το θέμα, πριν από την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η τρόικα δήλωσε στην κυβέρνηση ότι ο προσδιορισμός των όρων ανακεφαλαιοποίησης αποτελεί μία από τις 89 προαπαιτούμενες δράσεις, προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση.

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, φέρεται σύμφωνα με πληροφορίες, να ζητά από την τρόικα την άρση της απαίτησης για αύξηση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών στο 10% το καλοκαίρι του 2013, έναντι 9% που ισχύει πανευρωπαϊκά, κάτι που θα οδηγήσει σε μικρότερες κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.     

Με δεδομένο ότι το ορόσημο της συνόδου κορυφής της 18ης Οκτωβρίου χάνεται, το επόμενο ορόσημο για την κυβέρνηση είναι το τακτικό Eurogroup, το οποίο θα διενεργηθεί στις 12 Νοεμβρίου, ή μια έκτακτη συνάντηση των Ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ ενδιάμεσα. Πρακτικά, το υπουργείο Οικονομικών έχει προθεσμία έως 30 ημέρες για να θεσμοθετήσει τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης.

Οι συζητήσεις για το θέμα έχουν πρακτικά παγώσει μετά τις 15 Σεπτεμβρίου
καθώς προτεραιότητα τόσο του υπουργείου Οικονομικών, όσο και της τρόικας είναι η οριστικοποίηση και η ψήφιση του πακέτου των 11,5+2 δισ. ευρώ.

Αν, όπως όλα δείχνουν, η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ μετατεθεί το νωρίτερο για τον Νοέμβριο, θα χρειαστεί να δοθεί νέα παράταση στη δημοσίευση λογιστικών καταστάσεων 6μήνου για τις τράπεζες ως το τέλος Νοεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι η δημοσίευση 6μήνων έχει ήδη παραταθεί κατά δύο μήνες.

Η βασική πρόταση που παραμένει στο τραπέζι για τους όρους ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών στηρίζεται στους εξής βασικούς άξονες:

- Στην ευρεία χρήση των μετατρέψιμων δανείων, ειδικού τύπου, των γνωστών CoCos (Contingent Convertibles).

- Στην αναγνώριση στα εποπτικά κεφάλαια του συνόλου του αναβαλλόμενου φόρου από τις ζημίες του PSI+

Όπως είναι γνωστό, από την οικειοθελή συμμετοχή των ιδιωτών στο κούρεμα και την επιμήκυνση των ελληνικών κρατικών ομολόγων (PSI+) και την ακόλουθη νέα πτώση των τιμών οι ελληνικές τράπεζες κατέγραψαν δυσθεώρητες ζημίες.

Προκειμένου να απαλύνει μέρος της παραπάνω ζημίας η κυβέρνηση Παπαδήμου, με υπουργό Οικονομικών τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ψήφισε τον περασμένο Φεβρουάριο ρύθμιση με την οποία οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να συμψηφίζουν ζημίες που έγραψαν από ελληνικά κρατικά ομόλογα εξαιτίας του PSI+ με μελλοντικά κέρδη, σε χρονικό ορίζοντα έως και τη λήξη των τίτλων. Δηλαδή έως την 30ετία.

Βάσει της παραπάνω ρύθμισης, οι τράπεζες αναγνώρισαν στις λογιστικές τους καταστάσεις μέρος ή το σύνολο του αναβαλλόμενου φόρου. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι ο παραπάνω αναβαλλόμενος φόρος προσμετράται και στα εποπτικά κεφάλαια. Για να προσμετρηθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο ότι κάθε χρόνο, σε βάθος 30ετίας, η ζημία από ομόλογα θα συμψηφίζεται «βρέξει-χιονίσει».

Για να ξεπεραστεί ο παραπάνω σκόπελος και ο αναβαλλόμενος φόρος να αναγνωριστεί στο σύνολό του στα εποπτικά κεφάλαια, η πρόταση που επεξεργάστηκαν οι ρυθμιστικές αρχές προβλέπει την κατάθεση νέας φορολογικής ρύθμισης, η οποία να επιτρέπει τον συμψηφισμό ζημιών από το PSI+, σε βάθος 30ετίας, με φορολογικές υποχρεώσεις προς το Δημόσιο, όπως ο φόρος εισοδήματος θυγατρικών.

Στο 60% - 40% κοινές και CoCos για τράπεζες με θετικά ίδια κεφάλαια

Η βασική πρόταση περιλαμβάνει επίσης την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών κατά 60% με κοινές μετοχές και κατά 40% με CoCos, εφόσον όμως έχουν θετικά ίδια κεφάλαια.

Στην περίπτωση όπου έχουν αρνητικά ίδια κεφάλαια, θα εκδίδονται περισσότερες κοινές μετοχές και λιγότερα CoCos, καθώς ο μηδενισμός των αρνητικών ιδίων κεφαλαίων θα διενεργείται αποκλειστικά με κοινές μετοχές.

Δηλαδή, για τράπεζα με αρνητικά ίδια κεφάλαια 1,6 δισ. ευρώ, που χρειάζεται κεφάλαια 4 δισ. ευρώ: Το πρώτο 1,6 δισ. ευρώ θα καλύπτεται αποκλειστικά με κοινές μετοχές. Από τα υπόλοιπα 2,4 δισ. ευρώ, τα 960 εκατ. ευρώ θα καλύπτονται με CoCos και το 1,44 δισ. ευρώ με κοινές μετοχές.

Αν η τρόικα δώσει το πράσινο φως για μία από τις παραπάνω λύσεις, τότε οι τράπεζες θα μπορέσουν να αντιλογίσουν έως και το 21,5% της ζημίας από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα και θα χρειαστούν έως και 10 δισ. ευρώ λιγότερα κεφάλαια. Αυτό όχι μόνο θα διευκολύνει την επίτευξη της ελάχιστης συμμετοχής (10%) των ιδιωτών, αλλά θα λειτουργήσει κι ως ισχυρό... γλυκαντικό για προσέλκυση φρέσκου χρήματος.


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v