Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουτιά 30% στις τιμές παραθεριστικών κατοικιών

Υποχώρηση κατά περίπου 30% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2008 καταγράφουν οι τιμές των παραθεριστικών κατοικιών στην Ελλάδα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της εταιρείας συμβούλων ακινήτων Savills.

Βουτιά 30% στις τιμές παραθεριστικών κατοικιών
Υποχώρηση κατά περίπου 30% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2008 καταγράφουν οι τιμές των παραθεριστικών κατοικιών στην Ελλάδα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της εταιρείας συμβούλων ακινήτων Savills.

Οι ίδιοι εκτιμούν πως η ζήτηση έχει υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας 15ετίας, με τους αγοραστές να περιμένουν ακόμα μεγαλύτερη πτώση τιμών.

Οι αναλυτές της εταιρείας υπολογίζουν πως η μέση τιμή για μια πολυτελή παραθεριστική κατοικία στην Ελλάδα κινείται σήμερα κοντά στα 6.700 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, αλλά όσοι ψάχνουν κάτι πιο προσγειωμένο μπορούν να βρουν κατοικίες με δύο υπνοδωμάτια πληρώνοντας 2.400 ευρώ ανά τ.μ. κατά μέσο όρο.

Τιμές ανά περιοχή

Οι τιμές διαφέρουν ανά περιοχή, απόσταση από τη θάλασσα, ποιότητα κατασκευής κ.λπ., πάντως οι πλέον ακριβές περιοχές παραμένουν τα νησιά των Κυκλάδων (Μύκονος, Σαντορίνη), η Κέρκυρα και συγκεκριμένες περιοχές της Κρήτης και της Χαλκιδικής.

Η μέση τιμή πολυτελούς κατοικίας στις Κυκλάδες φτάνει σήμερα τα 9.700 ευρώ ανά τ.μ. σύμφωνα με τους αναλυτές της Savills και για ένα σπίτι με δύο κρεβατοκάμαρες τα 2.800 ευρώ ανά τ.μ.

Στα Δωδεκάνησα η μέση τιμή για τις πολυτελείς κατοικίες είναι 4.250 ευρώ ανά τ.μ. και για ένα σπίτι δύο υπνοδωματίων 2.200 ευρώ ανά τ.μ.

Στη Χαλκιδική η τιμή εκτοξεύεται στα 6.100 ευρώ ανά τ.μ. για τα πολυτελή σπίτια και υποχωρεί στα 2.000 ευρώ ανά τ.μ. για τα εξοχικά με δύο υπνοδωμάτια. Στην Πελοπόννησο οι τιμές ανέρχονται σε 5.000 και σε 2.350 ευρώ αντίστοιχα και στο Ιόνιο στις  7.250 ευρώ και 2.350 ευρώ ανά τετραγωνικό.

Η ελληνική αγορά παραθεριστικής κατοικίας είναι σχετικά περιορισμένη καθώς απουσιάζει το ποιοτικό κι οργανωμένο προϊόν που κυριαρχεί σε άλλες αγορές της Μεσογείου όπως η Ισπανία.

Αυτήν την περίοδο προωθούνται ρυθμίσεις μέσω του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη οργανωμένων συγκροτημάτων παραθεριστικών κατοικιών.

Για δεκαετίες η αγορά κυριαρχείται από τα γνωστά αυθαίρετα και από τους Έλληνες αγοραστές. Το ενδιαφέρον των ξένων ήταν περιορισμένο και επικεντρωμένο σε συγκεκριμένες περιοχές (σε Μύκονο, Σαντορίνη και σε άλλα νησιά του Αιγαίου, σε Κέρκυρα, Χαλκιδική, Μονεμβασιά κ.α.).

Οι ξένοι επενδυτές

Στην έκθεση της Savills αναφέρεται πως αυτήν την περίοδο το περιορισμένο ενδιαφέρον προέρχεται κυρίως από τη Ρωσία, τη Γερμανία και τη Βρετανία και σε μικρότερο βαθμό από την Κίνα και την Τουρκία.

Ξεχωριστή κατηγορία αποτελούν οι δεύτερης και τρίτης γενιάς Έλληνες του εξωτερικού που αναζητούν ευκαιρίες σε παραθαλάσσια ακίνητα. Τα τελευταία χρόνια τα εξοχικά στην Ελλάδα έγιναν δημοφιλή και για Ολλανδούς, Ισραηλινούς, Βέλγους, αλλά και για Αμερικανούς.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Savills, οι πιθανοί αγοραστές μπορούν να χωριστούν σε δύο κατηγορίες:

Στην πρώτη ανήκουν όσοι αναζητούν ακριβά, μοντέρνου σχεδιασμού και πολυτελή ακίνητα σε παραθαλάσσιες περιοχές, που είναι εύκολα προσβάσιμες προκειμένου να περνούν τις διακοπές τους (lifestyle buyers).
 
Στη δεύτερη ανήκουν όσοι επενδύουν με στόχο τις μεγάλες αποδόσεις με βάση τις σημερινές χαμηλές τιμές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v