Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χατζηδάκης: Στόχος η ανάκτηση ανταγωνιστικότητας

Στόχος μας είναι να γίνουν όλες οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να ανακτηθεί η ανταγωνιστικότητα, να τεθούν οι βάσεις και να προχωρήσουμε στην ανάκαμψη της οικονομίας δήλωσε ο Κ. Χατζηδάκης.

Χατζηδάκης: Στόχος η ανάκτηση ανταγωνιστικότητας
Στόχος μας είναι να γίνουν όλες οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να ανακτηθεί η ανταγωνιστικότητα, να τεθούν οι βάσεις και να προχωρήσουμε στην ανάκαμψη της οικονομίας δήλωσε ο Κ. Χατζηδάκης στο Συνέδριο της International Herald Tribune.

Οπως τόνισε ο ίδιος αναγκαία προϋπόθεση για την ανάκαμψη και την τόνωση της απασχόλησης, όμως, είναι πρωτίστως η Ελλάδα να γίνει μία χώρα φιλική προς την επιχειρηματικότητα. Προκειμένου να κρατήσουμε τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σήμερα, και να προσελκύσουμε και επιπλέον επενδύσεις.

Σε αυτό το επίπεδο δεν είναι λίγα, τα όσα έχουν συμβεί στην Ελλάδα τους μήνες που προηγήθηκαν και συντελούν στην ανάκτηση ενός σημαντικού τμήματος της ανταγωνιστικότητας της χώρας.

Αναφέρω μερικά από αυτά:

Πρώτον. Όσοι μας κατηγορούν από το εξωτερικό, ξεχνούν πως το κόστος ανά μονάδα εργασίας μειώνεται για την περίοδο 2010-2013 περισσότερο από 15%.

Δεύτερον, έχουν γίνει σημαντικές νομοθετικές αλλαγές κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα: σχετικά με το ρόλο της διαιτησίας, την ευρύτερη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού , τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τις συμβάσεις για ευέλικτες μορφές εργασίας.

Τρίτον, απλουστεύθηκαν οι διαδικασίες για την περιβαλλοντική αδειοδότηση των επιχειρήσεων.

Τέταρτον, έγιναν νομοθετικές παρεμβάσεις απελευθέρωσης για την αγορά ενέργειας, σύμφωνα και με το λεγόμενο “τρίτο ενεργειακό πακέτο” της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πέμπτον, απελευθερώθηκαν επαγγέλματα όπως στις χερσαίες μεταφορές και έγιναν και άλλες οριζόντιες νομοθετικές παρεμβάσεις απελευθέρωσης σε άλλα επαγγέλματα. Η προσπάθεια αυτή συνεχίζεται.

Έκτον, έγινε άρση του καμποτάζ στην κρουαζιέρα.

Έβδομον. Απλοποιήθηκε η νομοθεσία για τη σύσταση νέων εταιριών μέσω του ΓΕΜΗ και προωθήθηκε το one-shop-stop

Και επίσης μετά τις εκλογές, δηλαδή στην τρέχουσα περίοδο, προωθούμε σημαντικά διαρθρωτικά μέτρα:

Απλοποιούμε και εκσυγχρονίζουμε τη σχετική αγορανομική νομοθεσία και τον Αγορανομικό Κώδικα. Σημαντικές αλλαγές έχουν ήδη οριστικοποιηθεί και έχουν ανακοινωθεί. Πρόκειται να τεθούν σε ισχύ εντός των επομένων εβδομάδων.

Υπογράψαμε από ελληνικής πλευράς τη σύμβαση με τον ΟΟΣΑ για την αξιοποίηση της “εργαλειοθήκης” (Toolkit) του Οργανισμού για τον ανταγωνισμό και την ομαλή λειτουργία της αγοράς σε τέσσερις τομείς: στα οικοδομικά υλικά, το λιανικό εμπόριο, τη βιομηχανική παραγωγή και τον τουρισμό.

Ολοκληρώσαμε επίσης, την πρώτη φάση της διαδικασίας για την άρση των εμποδίων εισόδου στην επιχειρηματικότητα, σε συνεργασία με τις επιχειρηματικές και τις καταναλωτικές οργανώσεις. Επεξεργαζόμαστε τις σχετικές προτάσεις, δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Αντιμετωπίζουμε τις στρεβλώσεις σε όλη την αλυσίδα της αγοράς καυσίμων και με μέτρα κατά του λαθρεμπορίου καυσίμων. Όλες οι νέες ρυθμίσεις θα παρουσιασθούν εντός του Οκτωβρίου.

Παρουσιάσαμε το νέο νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, όπου θεσμοθετούμε ουσιαστικά μία Κεντρική Αδειοδοτική Αρχή, περιορίζοντας τη γραφειοκρατία.

Έχουμε στείλει προς δημοσίευση τα Προεδρικά Διατάγματα για την αδειοδότηση επαγγελμάτων (υδραυλικοί, τεχνικοί βιομηχανίας, τεχνικοί καυσίμων και ψυκτικοί). Και επίσης, έχουν σταλεί στο ΣτΕ τα ΠΔ για τους ηλεκτρολόγους και τους πιστοποιημένους επιθεωρητές.

Ολοκληρώσαμε την πρώτη φάση του Εθνικού Σχεδίου διευκόλυνσης των εξαγωγών, σε συνεργασία με εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ. Στο τέλος του τρέχοντος μηνός, θα παρουσιάσουμε το τελικό σχέδιο, υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης.

Σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ, παρουσιάσαμε το πλαίσιο πολιτικής για την αξιοποίηση και λειτουργία των ελληνικών αεροδρομίων.

Τέλος, προσκαλέσαμε την Παγκόσμια Τράπεζα προκειμένου να προσφέρει τεχνική βοήθεια και να εντοπίσει τομείς όπου χρειάζονται μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας, σε σχέση με το επιχειρηματικό περιβάλλον και την έναρξη νέων επιχειρήσεων, σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.

*Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Κ. Χατζηδάκη δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v