Κραυγή αγωνίας από το εμπόριο –Τα 5 καυτά θέματα

Με τον κίνδυνο της στάσης πληρωμών να είναι προ των πυλών, η ΕΣΕΕ κρούει για μία ακόμη φορά των κώδωνα του κινδύνου ζητώντας συγκεκριμένα μέτρα για έξοδο από την κρίση.

  • Της Αλεξάνδρας Γκίτση
Κραυγή αγωνίας από το εμπόριο –Τα 5 καυτά θέματα
Με τον κίνδυνο της στάσης πληρωμών να είναι προ των πυλών, η ΕΣΕΕ κρούει για μία ακόμη φορά των κώδωνα του κινδύνου ζητώντας συγκεκριμένα μέτρα για έξοδο από την κρίση.

Ειδικότερα, ζητά μεταξύ άλλων νέα γενική και μόνιμη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ΟΑΕΕ, με πολλές και κυμαινόμενες δόσεις, αναλόγως των δυνατοτήτων της επιχείρησης, ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μόνο με τη δέσμευσή τους ότι τα χρήματα αυτά θα ενισχύσουν την πραγματική οικονομία, και προστασία των εμπόρων.

Τα καυτά αυτά θέματα περιλαμβάνονται στην τοποθέτηση του προέδρου της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη.

Τα πέντε καυτά θέματα που θέτει το εμπόριο

1. Δίκαιη Φορολογία

Το λιανεμπόριο ζητά να μη γίνει καμία αύξηση και καμία αναδρομική επιβολή φόρου, να παταχθεί η φοροδιαφυγή και να υπάρξει ένα νέο, σταθερό, λειτουργικό, αναπτυξιακό και επιτέλους έντιμο φορολογικό σύστημα. Επίσης, ζητά να καταργηθεί ο αναχρονιστικός Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων, που έχει αποφασιστεί από δύο κυβερνήσεις και από όλα τα κόμματα, αλλά τα οργανωμένα συμφέροντα το εμποδίζουν.

Το εμπόριο λέει όχι στα ακραία φορολογικά σενάρια, στα «τυφλά» φορολογικά χτυπήματα και στο φορολογικό κλίμα «αυτοκτονίας» της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

Σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη, οι ουτοπικές φορολογικές ανατροπές δεν περιέχουν ούτε ισοδύναμες, ούτε συμμετρικές, ούτε άλλες ευρηματικές ρήτρες, αλλά συγκλίνουν στην εξόντωση του ελεύθερου επαγγελματία και στον αφανισμό της μεσαίας τάξης.

2. Χρηματοδότηση ΜμΕ - ΕΤΕΑΝ

Εξασφάλιση ρευστότητας για τις επιχειρήσεις, ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μόνο με τη δέσμευσή τους ότι τα χρήματα αυτά θα ενισχύσουν την πραγματική οικονομία, και πλήρη δραστηριοποίηση του ΕΤΕΑΝ στην κατεύθυνση στήριξης των μικρών επιχειρήσεων ζητά η ΕΣΕΕ.

Παράλληλα, ζητά τη μετατροπή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς το ΤΕΜΠΜΕ/ΕΤΕΑΝ σε μακροχρόνιες δανειακές συμβάσεις το λιγότερο 10ετούς διάρκειας.

3. Ασφάλιση και Υγεία

Νέα γενική και μόνιμη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ΟΑΕΕ, με πολλές και κυμαινόμενες δόσεις, αναλόγως των δυνατοτήτων της επιχείρησης, ζητά η ΕΣΕΕ. Σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη, η αγορά βρίσκεται ήδη σε πολύ δύσκολη θέση και πολλοί έμποροι δεν μπόρεσαν, αν και το ήθελαν, να κάνουν χρήση των προηγούμενων ρυθμίσεων, με αποτέλεσμα να βρεθούν σύντομα αντιμέτωποι με κατασχέσεις εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων.

Επίσης, οι έμποροι ζητούν να δοθεί άμεση λύση στο έλλειμμα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, να ολοκληρωθεί η συγχώνευση όλων των ασφαλιστικών ταμείων και να ενοποιηθούν ουσιαστικά όλοι οι κλάδοι υγείας υπό τον ΕΟΠΥΥ.

Παράλληλα, οι έμποροι ζητούν να δρομολογηθεί η άμεση αλλαγή του χρηματοδοτικού μοντέλου του ΕΟΠΥΥ και να εξασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα του Οργανισμού, να παρεκταθεί στις 90 ημέρες ο χρόνος πίστωσης προς αυτόν και να εξοφληθούν όλες οι οφειλές προς τους παρόχους υγείας που συμβάλλονται με τον Οργανισμό. Παράλληλα, προτείνουν να καταβληθεί αναδρομικά το προβλεπόμενο επίδομα στους άνεργους εμπόρους από τα χρήματα που καταβάλλονται στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας.

4. Πάταξη Παραεμπορίου

Σύνδεση του παραεμπορίου με την παράνομη μετανάστευση και την άσκηση εμπορικής δραστηριότητας, χωρίς άδεια, αποτελεσματικότερος έλεγχος στα τελωνεία με εγκατάσταση ειδικών μηχανημάτων x-ray scanners, άμεση εφαρμογή της νομοθεσίας για την καταστροφή αυτών των προϊόντων. Είναι ορισμένες από τις προτάσεις των εμπόρων για την πάταξη του παραεμπορίου. Επίσης, ζητούν αυτεπάγγελτη δέσμευση των παραποιημένων προϊόντων από τις αρμόδιες αρχές και εντατικοποίηση των ελέγχων στα αναρίθμητα παζάρια της χώρας, νόμιμα και παράνομα και στις «παραλαϊκές».

5. Προστασία της «Εντός κρίσης μικρομεσαίας επιχείρησης»

Σε ό,τι αφορά την προστασία των εμπόρων, η ΕΣΕΕ ζητά θεσμοθέτηση της «εντός κρίσης μικρομεσαίας επιχείρησης» με τρία κριτήρια: τη μείωση του τζίρου, τον τραπεζικό δανεισμό και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Επίσης, ζητά την εισαγωγή προσωρινής προστασίας της και πάγωμα όλων των μέτρων καταδίωξης, από οπουδήποτε και αν προέρχονται.

Παράλληλα, προτείνει την καθιέρωση μόνιμης και διαρκούς ρύθμισης για την «εντός κρίσης μικρομεσαία επιχείρηση», με σκοπό την αυτόματη ένταξη σε όλες τις υπάρχουσες φορολογικές, ασφαλιστικές και δανειακές ρυθμίσεις για αποφυγή της οικονομικής βίας και των ποινικών διώξεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v