Σχέδιο για φόρο 28% σε επαγγελματίες-εταιρίες

Η επιβολή ενιαίου φόρου 28% σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις είναι ένα από τα σενάρια που εξετάζει το υπ. Οικονομικών. Προβλέπει και κατάργηση του αφορολόγητου των επαγγελματιών.

Σχέδιο για φόρο 28% σε επαγγελματίες-εταιρίες
Ένα ακόμα σενάριο για επιβολή ενιαίου φόρου 28% σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις βρίσκεται στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών.

Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά εναλλακτική, μετά την αρχική πρόταση για συντελεστή 35%, την οποία διαδέχθηκε νέα πρόταση για καθιέρωση μίνι κλίμακας φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών με συντελεστές από 20% έως και 35%.

Και στη νέα πρόταση, πάντως, το αφορολόγητο ελεύθερων επαγγελματιών καταργείται, ενώ σχετικά με τις επιχειρήσεις η βασική διαφορά αφορά την ενιαία φορολογική αντιμετώπιση του συνόλου διανεμόμενων και μη διανεμόμενων κερδών με συντελεστή 28%.

Το νέο σχέδιο που εξετάζεται από το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει την επιβολή ενιαίου φόρου με συντελεστή 28% σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως νομικής μορφής. Συγκεκριμένα:

1. Ελεύθεροι επαγγελματίες - ατομικές επιχειρήσεις: Τα καθαρά εισοδήματα των αυτοαπασχολούμενων θα φορολογούνται με συντελεστή 28% από το πρώτο ευρώ. Τα μπλοκάκια θα συνεχίσουν να φορολογούνται με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων.

2. Ανώνυμες εταιρίες - ΕΠΕ: Με συντελεστή 28% θα φορολογείται το σύνολο των καθαρών κερδών των εταιρειών, είτε είναι αδιανέμητα, είτε διανεμημένα ως μερίσματα.

Σήμερα τα αδιανέμητα κέρδη των επιχειρήσεων φορολογούνται με συντελεστή 20% και επιπλέον επιβάλλεται φόρος 25% στα διανεμόμενα, με αποτέλεσμα η συνολική φορολογική επιβάρυνση να αυξάνεται στο 42,5%.

3. Ο.Ε. - Ε.Ε.: Ομοίως, και τα καθαρά κέρδη των ομόρρυθμων και ετερόρρυθμων εταιρειών θα φορολογούνται στο σύνολό τους με συντελεστή 28%. Σήμερα το 50% των κερδών των συγκεκριμένων επιχειρήσεων φορολογείται με συντελεστή 20%. Το υπόλοιπο, μετά την κατανομή του στους εταίρους, φορολογείται με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v